01 grudnia 2012

Medaliony z piersi kurczaka w sosie śmietanowym

Medaliony z piersi kurczaka w sosie śmietanowym

To taki przepis z  wesela spod Św.Katarzyny, nieco przeze mnie zmodyfikowany,ale ok!

Podwójną pierś z kurczaka,zamrożoną,lekko rozmrozić,aby dała się kroić na medaliony.Świeża nie wyjdzie tak jak trzeba.To przepis właśnie na lekko rozmrożoną.
Położyć pierś na desce i ostrym nożem kroić ją w poprzek włókien na ok.pół centymetrowe medaliony.Centymetrowe też będą ok. Mają się trzymać w ładnej formie!Takie jajowate kształty.
No,dobra,medaliony są okrągłe,ale nie o to chodzi.
Porozkładaj je sobie na talerzu i posyp solą,pieprzem i koniecznie papryką czerwoną/ostrą raczej,słodkiej nie próbowałam/.Cały czas są lekko zamrożone.Teraz na patelni rozgrzej łyżkę masła i ze 3 łyżki oleju.Medaliony otaczaj w mące pszennej z mąką ziemniaczaną./Tej drugiej dodaj niewiele/.Smaż na patelni to mięsko z 5 ,7 min z każdej strony.Papryka da mu kolorek,a to że jest zamrożone sprawi,że będzie niewysuszone i łatwostrawne.

Potem przełóż je do garnka z grubym dnem i przykryj.
Garnek z grubym dnem to podstawa kuchni!!
SOS śmietanowy z cebulką
Na maśle zeszklij 1 cebulkę drobniutko pokrojoną.Można też zeszklić ją na tłuszczu pozostałym z pieczenia medalionów.Do niej wlej śmietanę,zagotuj,możesz ten sosik nieco rozrzedzić gorącą wodą.Dodaj pieprzu i soli czosnkowej,albo rozgniecionego czosnku.Zagotuj.

Tym sosem polewaj medaliony tuż przed podaniem.

Naprawdę dobre!

Ten przepis publikowałam juz w klubie Senior Cafe w wątku świętokrzyskiej kuchni regionalnej

 http://www.klub.senior.pl/swietokrzyskie/t-placek-spod-kamienia-i-inne-regionalne-specyjaly-page7-4175.html