15 grudnia 2012

Pierniczki ,rok po roku, na Wigilię

Pierniczki 2016 
 W tym roku pierniczki przyszły pocztą od wnuczek.Same , z niewielką pomocą mamy , udekorowały
Asia,Ola i Ania 


W towarzystwie z piernikiem cymes, który jest prawie tak dobry jak pierniczki. Niewiele ich zostało,bo mniam mniam .

 




Pierniczki 2015

Te upiekła moja córka Madzia. Dekorowała wspólnie z koleżanką.


 Bardzo smaczne. 

Przepis stądhttp://www.mojewypieki.com/przepis/pierniczki-przepis-ii

Cytuję słowa autorki Doroty Świątkowskiej:
......w smaku są genialne, praca z nimi jest lekka, łatwa i przyjemna. I - radosną twórczość dziecięcą, czyli lukrowanie - zostawiam im na okres przed wigilijny... (co mi bardzo pasuje ;-).
Składniki na około 100 sztuk:
  • 550 g mąki pszennej (+ odrobina więcej do podsypywania)
  • 300 g miodu (z miodem sztucznym pierniczki zmiękną szybciej, niż z prawdziwym)
  • 100 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 40 - 60 g przyprawy do piernika 
  • kakao (niekoniecznie, tylko dla koloru, tym razem dałam 2 łyżeczki)
Miód i masło podgrzać w garnuszku, do rozpuszczenia się masła i miodu, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało).
Wałkować na stolnicy na grubość 2 - 3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pierniczki z otworkiem do przewlekania - otworek należy zrobić przed pieczeniem (np. słomką do napojów).

Pierniczki dekoracyjne - bezpośrednio przed pieczeniem powierzchnię pierniczka należy posmarować roztrzepanym jajkiem; przykleić cukrowe perełki, orzechy itp. wciskając je w ciasto.
Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 180ºC.
Lukrować lub dekorować czekoladą po upieczeniu.
Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka miesięcy). Można upiec je kilka tygodni przed świętami, lukrowanie zostawiając na później.
Co zrobić, by pierniczki zmiękły?

Proszę zajrzeć na bloga Moje wypieki
/ adres powyżej/



Pierniczki 2014



 Pierniki 2014 udały się.Zaraz po upieczeniu sa miękkie,potem twardnieją.Trzeba je włożyć do torebki papierowej,zamknąć,a następnie do foliowej i szczelnie zawiązać. Z tydzień mogą tak leżeć....ubywa ich codziennie,jakimś dziwnym sposobem....nie wiem ,nie wiem...

Przepis stąd: https://www.mojeciasto.pl/przepisy/swiateczne-pierniki-pierniczki-11877.html#.VJ2-r_9-AA

Jak zrobić?
  • 20 dag miodu
  • 1 łyżki przyprawy korzennej
  • 15 dag cukru pudru
  • 50 dag mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki mleka
  • jajko
  • 10 dag Kasi
  • cukrowe perełki
  • 1Miód podgrzać z przyprawą korzenną, dodać cukier i rozpuścić.
  • 2Następnie dodać do mąki przesianej z sodą i wbić jajko, wlać mleko i rozpuszczoną margarynę.
  • 3Wyrobić jednolite ciasto, rozwałkować na grubość 1/2 cm i wycinać foremkami.
  • 4Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem piec około 10 minut w 200 stopni. Ostudzić i ozdobić :)




 Pierniki 2013

Moja córka wyszukała w necie przepis na pierniczki jak alpejskie.
Mnie przypominają smakiem dawne katarzynki.
Zrobiłam je i znikają jak kamfora.
Chyba moje koty niecnoty je podkradają.
Tym razem gwiazdeczki schowane są
tak,że muszą doczekać do Wigilii.

Przepis:

Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 1,5 szklanki cukru (dałam mniej)
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany
  • 3 łyżeczki sody
  • 4 łyżeczki przypraw (2 cynamonu, 1 goździków, 1/2 kawy rozpuszczalnej, 1/2 pieprzu), można dodać przyprawę do pierników
  • 1 kostka masła/margaryny (250 g)
  • 1 słoik miodu (400 g)
Dzień przed pieczeniem:
Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, odstawić, włożyć masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość (powinna mieć temperaturę pokojową). Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając, dodawać żółtka. Ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, w ciągu 24 godzin zgęstnieje.
W dniu pieczenia:
Ciasto podsypać mąką, rozwałkować na gubość 3 mm (nie cienko, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Mocno podsypywać maką.
Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie.
Piec w temperaturze 180ºC przez 7-12 minut (w zależnosci od grubości i wielkości, ja piekłam 7 minut). Studzić na kratce. Można pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem. 

 http://www.mojewypieki.com/przepis/pierniczki-jak-alpejskie---- stąd mamy przepis.

To jest porcja bardzo duża. Chociaż ja przecież robiłam je dwa razy.
Na zdjęciach,które dodam są z połowy porcji według powyższego przepisu.


Ciasto jest naprawdę miękkie i klejące się do dłoni.Trzeba podsypywać dużo mąki ,bo przykleją się do stolnicy.Na początek podłożyłam alufolię ,bo moja kochana stolnica byłaby czekoladowa.

Pierniki można jeść od razu ,ale nabierają smaku i za tydzień będą cud miód.