01 czerwca 2013

Młoda kapusta na szyjce lub skrzydełkach

Na dno garnka,rondla czy jak ja-szybkowara, nalej oleju np.kujawskiego czy oliwiera....tyle aby przykryć nim cienko dno.
Podgrzej go lekko i wrzuć ze 6 skrzydełek kurczaka lub większą szyję indyka.
Podsmaż je,a następnie dodaj pokrojone w paski czy w krążki,a nawet słupki warzywa- marchewkę,pietruszkę,selera,a i ze 2 większe pomidory bez skórki.Dolej wody,lepiej gorącej,tyle aby przykryć nią mięso z warzywami.
 Przykryj garnek pokrywką ,najlepiej z dziurką i niech się duszą z pół godziny.Posól do smaku i ewentualnie dosyp papryki. Inne przyprawy  zabierają młodej właściwy smak,więc nie polecam.
Jeżeli jest szyja indyka,trzeba wydłużyć czas duszenia do 40 minut tj. do czasu gdy mięso będzie miękkie.

Tymczasem pokrój na większe paski główkę młodej kapusty.
Najpierw na pół całą główkę,a potem na paski każdą z nich.

Dodaj kapustę do duszonego mięsa z warzywami. Jeśli mało jest wody,dolej tyle, aby kapusta w połowie była zanurzona. Zagotuj potrawę bez przykrycia i od tego czasu poduś wszystko 10 do 20 minut na wolnym ogniu,smakując czy już kapusta jest półtwarda.Koniecznie i bezwzględnie dodaj dużo koperku i sporo pieprzu.Nie można rozgotować kapusty,bo to już nie będzie młoda kapusta,ale .....czort wie co...jakaś zupa bleeeeeeee!Lepiej niech będzie twardawa.
 Najlepsza i tak będzie jutro,po odgrzaniu,gdy postoi.
Jednak i dziś będzie dobra.
Jeśli jest zbyt rzadka,można przyrumienić z łyżkę mąki na rozgrzanym na patelni oleju czy boczku/ zasmażka/ i dolać do młodej.Jednak to już za bardzo ją wzbogaci jak na młodą.

Polecam też
 przepisy na młodą kapustę

Moje zdjęcia do młodej na szyjce: