21 stycznia 2014

Drożdżówka niezawodna,bez wyrabiania





Placek drożdżowy niezawodny

Przepis od koleżanki Zosi  D.

-12 dag drożdży / pokruszyć/
- 1,5 szklanki cukru
 /można wziąć 1 szklankę,będzie zdrowiej/
- 4 jajka
- kostka masła /pokrojona nożem/
- szklanka dobrze podgrzanego mleka

Kłaść po kolei składniki w miskę jeden na drugi ,a na końcu polać wszystko ciepłym mlekiem.

Taki zaczyn odstawić na 2-4 godzin.
 Najlepiej  rozmącić wszystko rózgą ,przed odstawieniem do wyrośnięcia.

Dobrze jest postawić miskę w wyłączonym piekarniku pod zapaloną żarówkę.


Następnie dosypać 1 kilogram mąki tortowej, dodać rodzynki, szczyptę soli. Zamieszać.Można wymieszać ręką.
Na nowo odstawić do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu znowu zamieszać i znów odstawić. Zamieszać ręką,niech znowu ciasto pokaże co potrafi.

Wyłożyć do foremek, posmarowanych masłem lub olejem i obsypanych mąką, niech porośnie jeszcze ze 20 min.

Jeśli aż tak bardzo Ci nie zależy na zgrabnej sylwetce możesz , co któryś raz ,przed  pieczeniem  w foremkach,

posypać ciasto  kruszonką:

- 2 łyżki masła , resztki ciasta z miski , 2 łyżki cukru , 2 łyżki mąki.
Mąkę wymieszać z masłem na piasek+ cukier + resztki ciasta z miski.
Bez kruszonki też się obejdzie.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni ,dodać temperatury i piec w 170 stopniach ok 45 minut.












Druga wersja -ten sam przepis ,

ale  z dodatkiem tzw. mieszanki owoców kandyzowanych.

Bardzo dobre.


Mieszam składniki ,a  po 2,3krotnym mieszaniu
i rośnięciu,dosypuję  mąkę.












Dodaję owoce kandyzowane,tzw.keksowe.                              

                  






Trzecia wersja z rabarbarem

Pomysł położenia rabarbaru , posypania go kruszonką i polania wszystkiego ,po wystudzeniu ,lukrem

wzięłam z bloga  Asi http://asiawkuchni.blogspot.com/2013/04/ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem.html

Udało się :

Jedna tylko z kruszonką,a druga właśnie z rabarbarem. 
Są wysokie ,ale jeszcze zbyt ciepłe na krojenie.

Dzięki Asiu.