20 stycznia 2014

Szczodraki - bułeczki wspaniałe, tradycyjne na Święto Trzech Króli

Szczodraki

Wikipedia podaje:
 Znany był też zwyczaj chodzenia dzieci z gwiazdą, które pukając do domów, otrzymywały bułeczki, zwane "szczodrakami". Śpiewano przy tym kolędy  o Trzech Królach





Tradycyjne szczodraki: 

przepis od koleżanki Viki z Kielc 

60 g drożdży rozpuścić z niewielką ilością ciepłej wody i łyżką cukru.
 Gdy drożdże wyrosną, dodać pozostałe składniki: 1 kg mąki, 1 kostkę (250 g) tłuszczu,np.masła, 3 łyżki cukru, szklankę śmietany oraz szklankę mleka.
 Wszystko wymieszać, a następnie dodać trzy jajka i jeszcze raz wymieszać.
Trzeba poczekać, aż ciasto wyrośnie,przerobić ponownie i niech wyrosnie jeszcze raz, potem podzielić na mniejsze kawałki i uformować np. spiralki lub kółeczka.
 Mieszanie i przerabianie sprawia,że drożdże przestają pracować ,a  bułeczki nie mają ich zbyt intensywnego zapachu.
Wierzchy szczodraków posmarować żółtkiem, rozmieszanym z łyżką wody.

 Następnie piec w temperaturze 180-200 stopni przez 20-30 minut, aż będą miały złoty kolor.

 Nad kształtami muszę popracować....



 Na ostatnim zdjęciu szczodraki po 3 dniach,wciąż bardzo smaczne,ale już nie takie świeżutkie,zatem konfitura domowa pasuje jak ulał.