25 marca 2014

Filet z indyka ,otulony ciastem, z dodatkiem sosu pieczarkowego.

Rozbij plastry fileta z indyka,posól,posyp pieprzem , papryką,solą czosnkową.




Przygotuj ciasto z 2 jajek, 2 łyżek maki, 2 łyżek sera żółtego startego na tarce i 2 łyżek śmietany .


  Rozmieszaj to wszystko na ciasto.
W nim będziesz maczać filety i opiekać je na oleju,po ok.4min z każdej strony.



  Teraz już odwróć.


Wkładam je teraz do piekarnika i włączam termoobieg na 100 stopni,niech dojdą.
Można je odłożyć na talerz,czy w jakiś rondel i przykryć.

Tymczasem robisz sos pieczarkowy.
Ok.20 dag pieczarek



pokroisz w ćwiartki
Na oleju podsmaż cebulkę i paski szynki,a w razie biedy,grubszej kiełbasy.



Kiedy cebulka i szynka się posmaży,dodaj pokrojone w ćwiartki pieczarki.Z 10 minut niech się smażą ,a potem dorzuć do sosu ząbek czosnku ,pokrojony drobniutko,dolej śmietany. Sos gotowy.



  Wykładaj na talerz filety ,otulone w cieście, dodaj z boku nich sos ,jakąś suróweczkę lub ogóra i ewentualnie ze dwa ziemniaki.


Sukces murowany!