05 marca 2014

Polędwiczka wieprzowa dla Ciebie i gości


POLĘDWICZKA WIEPRZOWA

 danie szybkie,a smaczne i niebanalne.

W sklepie mięsnym kup 2 większe polędwiczki wieprzowe.Na zdjęciu niżej jest pokrojona jedna.








2 wystarczą na 4 głodne osoby.
Nie zdziw się,że to wydaje się mało mięsa.Spoko!
Do tego potrzeba jeszcze olej /ja stosuję kujawski,jest ok/
2 cebule większe,sól,pieprz i papryka czerwona słodka w proszku,
no i ewentualnie  jakieś "ziarenka smaku" albo tylko sól,pieprz,papryka ostra.
Przygotuj patelnię,garnek z grubszym dnem i ze 4 łyżki mąki na talerzu głębokim,
bo porozsypujesz tę mąkę wszędzie.
Polędwice umyj i pokrój na desce na kawałki,tak ok 3 cm,jak kiełbasę na grilla.
 Teraz ułóż je na desce i delikatnie ,
 tak aby nie zmiażdżyć,rozpłaszcz  zaciśniętą dłonią.
Tłuczek będzie za mocny i porozrywa je.Powstaną takie placuszki.
 Każdy posyp solą,jak kanapkę,pieprzem i papryką.Niech sobie leżą.



Teraz pokrój na plasterki cebule,a następnie na patelni rozgrzej olej,
tyle,aby dno się pokryło.
Zeszklij na nim cebulę,stanie się taka przezroczysta,ale nie może się przypalać,
ani rozlecieć.Robisz to krótko i na nie za mocnym ogniu.Cebula ma być prawie biała,taka lekko przezroczysta.


Tę cebulę,pozostawiając olej na patelni,przerzucasz na dno garnka z grubszym
dnem ,nie sobie czeka.

Pora na mięso.Podgrzewasz olej,na którym smażyła się cebula ,ale nie za mocno,
bo przemoc i siła w kuchni to zło!
Każdy placuszek polędwicy otaczasz w mące,która była na tym głębokim
talerzu,strzepujesz nadmiar mąki,/nie na podłogę!/no i smażysz krótko,
tak aby mięso straciło surowy wygląd,tak ze 2-3 min,z każdej strony,
na średnim ogniu.
Cebulę w garnku podgrzej lekko i na nią przenieś polędwice.Można też dolać " smakowy" olej pozostały ze smażenia z patelni.Nie jest przypalony,bo wszystko się działo na średnim ogniu.
Daj im najmniejszy płomień na 2 min,potem gaz wyłącz,
garnek przykryj i zostaw na jakie 20 min.Może sobie takie danie czekać na swoją pore podania.Mozna tez lekko podgrzewać.

 Na talerze wykładaj polędwiczkę,a na nią krążek cebuli.
Dobrze wcześniej zapytać czy cebulę można dodać,bo trafiają się goście o różnych upodobaniach i wtedy można cebulę podać na zupełnie oddzielnym małym talerzyku lub położyć ją
 na boku talerza z polędwiczkami.

Będzie dobre!