20 marca 2014

Ziemniaki pieczone w mikrofali z funkcją crips

Ziemniaki pieczone

 to smakowity dodatek,a i danie samodzielne.

Mikrofala z funkcją crips,czyli przypiekania, ułatwia wykonanie tej potrawy.

Obrane,a młode w skórce, ziemniaki kroję na plastry ok.1cm.
Zagotowuję w garnku wodę i wrzucam plastry ziemniaczane na 5 minut.Jeśli ziemniaki są z kruchych,czyli szybko się gotujących,wystarczy 3 minutki.

Wycedzam na sicie ziemniaki , wkładam je do miski , skrapiam  olejem ,lekko solę i posypuję czerwona papryką - ostrą lub słodką w zależności od oczekiwanego smaku.

W tym czasie podgrzewam w mikrofali ,ze 2 minuty, talerz crips   , wykładam na niego plastry ziemniaczane , wciskam przycisk crips,a kółkiem nastawiam 6 minut.

Podglądam,otwierając drzwiczki ,bywa  że po 4 minutach trzeba plastry odwrócić,by zarumieniły się ładnie z obydwu stron.Dodaję czasu znowu z 5 minut i włączam przypiekanie.
 Podglądam i oceniam.
 Otwieranie drzwiczek nie kasuje czasu,a pauzuje.
Zamykam i znowu start aż do oczekiwanego zrumienienia.

Przy używaniu funkcji crips ,nie włączają się mikrofale.

Można też przypiekać  na talerzu crips kuleczki ziemniaczane,kupione jako mrożonki.

Leszcz również pieczony na crips w mojej mikrofali .

W taki sam sposób można upiec ziemniaki w piekarniku. Wcześniej nagrzać go do 200 stopni i włączyć przypiekanie z góry.


Pozdrawiam gotujących i smakoszy.

- Przy stole marudzić nie wypada!-babcia ci to mówi.