06 kwietnia 2014

Placek jogurtowy z rabarbarem pod kruszonką.

Rabarbar już włazi spod ziemi.Zielenieje liśćmi i czerwienieje łodygami .Zatem najwyższy czas korzystać z jego propozycji. 


Warto przeczytać artykuły o właściwościach rabarbaru

1.Leczniczy rabarbar 

2.Dla kogo rabarbar

Placek jogurtowy z rabarbarem
 pod kruszonką.


Składniki:

2 i pół szklanki mąki
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka jogurtu
3 jajka
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Ponadto:

600 g rabarbaru + 3 łyżki cukru
cukier puder do posypania

Kruszonka :

185 g mąki
100 g zwykłego cukru
100 g masła
1 cukier waniliowy (16 g)

Masło roztopić w rondelku. Suche składniki razem wymieszać, następnie zalać je gorącym masłem i dokładnie wymieszać łyżką.
Wykonanie:

Rabarbar umyć, dokładnie obrać ze skórki, pokroić na nie duże kwadraciki ok. 0.5 cm, zasypać cukrem i odstawić do puszczenia soku. Przed włożeniem na ciasto odcedzić i ewentualnie dosłodzić, ja już tego nie robiłam, ponieważ lubię czuć tą kwasowość .

Wszystkie podane składniki na ciasto miksujemy. Zaczynając od jajek z cukrem, na puszysty krem, następnie dodawać stopniowo, jogurt, olej, aromat i mąka z proszkiem do pieczenia.

Blaszkę smarujemy tłuszczem (o wymiarach ok. 25 x 36 cm, może być mniejsza), wykładamy papierem do pieczenia.
Można też wysmarowac masłem i posypać maką,której nadmiar odsypać nad zlewem.
Masę przelać do blaszki, ułożyć odcedzony rabarbar, posypać kruszonką. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika na 190 st. C i piec ok. 45 – 50 minut.

Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Przepis stąd: http://mojeciacho.blox.pl/2010/05/Ci...-jogurcie.html

Dziś córka upiekła.



Bardzo dobry: