24 kwietnia 2014

Śniadanie dobre

Potrzebna będzie

- patelnia do smażenia naleśników,

-2 jajka lekko roztrzepane widelcem,
- plaster czerwonej papryki,a i nawet dwa,
- plastry cukinii,seler naciowy też pasuje,
- jakieś pomidorki ,także w plasterkach lub połówkach,
- ze dwie łyżki oliwy
a dla łasuchów platerki boczku lub dobrej wędliny.

Na patelni ,z dwiema łyżkami oliwy lekko rozgrzanej i rozsmarowanej jak pod naleśniki,
pooukładaj sobie fantazyjnie warzywa i inne dodatki.
Można też najpierw podpiec ziarna słonecznika.


Podsmaż wszystko krótko,tak na półtwardo. Można poodwracać warzywa przed wylaniem na nie roztrzepanych jajek.
Trzymaj na ogniu do czasu ścięcia się jajek.
W miejsce soli polecam suszone pomidory z czosnkiem i bazylią np.Kamis.
Poruszaj patelnią ,aby po chwili omlecik zsunął się pięknie na talerz .


 Do tego herbatka z plastrem cytryny i gałązką mięty z kuchennego okna.


 Hodowanie mięty i tymianku to prosta sprawa. Kupuję zioła w doniczce w osiedlowym warzywniaku,a po tygodniu czy dwu przesadzam do większego pojemnika.