22 czerwca 2014

Kurczak pieczony na butelce. Danie nawet dla chorych na cukrzycę


W mojej rodzinie bliska osoba choruje na cukrzycę.
Wciąż szukam  odpowiednich dań.

Niedawno znalazłam przepis na stronie zatytułowanej
Kuchnia Diabetyka.

Oto link do strony:

http://diabetologiaonline.pl/diabetyk_kuchnia,dodano_komentarz,47,0.html



Dziś upiekłam tego kurczaka na butelce.
To moje zdjęcia.
Może wygląd dziwny,ale kurczak jak to kurczak.
Smak za to idealny.
Skrzydełka zawinęłam alufolią ,bo zbyt szybko się rumieniły. Miska żaroodporna,a butelka zwyczajna z dużego soku  kubuś.
 Nie jest wcale litrowa,bo taka nie mieści się w piekarniku.











Piekłam też dwa kurczaki, gdy zaszła potrzeba.
Opis tu: http://uelizki.blogspot.com/2014/07/dwa-kurczaki-pieczone-na-poitrowkach.html

Butelki z kurczakami  stawiam na dole piekarnika, w szklanych, żaroodpornych foremkach z wodą  i w blaszanej dużej foremce do pieczenia ciasta .Zabezpieczam folią aluminiową  piekarnik przed przypalaniem i przed żmudnym czyszczeniem.
.
 Kopia przepisu z podanej wyżej strony internetowej:

" Pieczony kurczak w innym stylu.
lek. med. Aleksandra Kapała specjalista chorób wewnętrznych, absolwentka dietetyki w chorobach wewnętrznych i metabolicznych, Poradnia "Mój dietetyk" w Warszawie
Kaloryczność: 237 kcal
Podane wartości dotyczą jednej porcji

Składniki:



  • świeży kurczak (ok. 1,6 kg)
  • gruboziarnista morska sól (1 łyżeczka)
  • majeranek (1 łyżeczka)
  • oregano (1 łyżeczka)
  • estragonu ( 1 łyżeczka)
  • tymianek (½ łyżeczki)
  • olej rzepakowy (1 łyżka)
  • szklana butelka o pojemności 1–1,5 litra

Sposób przygotowania:



Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wszystkie przyprawy utrzeć na pastę z łyżką oleju. Dłońmi wetrzeć zioła w kurczaka. Włożyć do lodówki na około godzinę. Nadziać kurczaka na stojącą szklaną butelkę. Ustawić w naczyniu żaroodpornym wypełnionym wodą. Naczynie musi mieć szerszą średnicę niż nadziany na butelkę kurczak. Uwaga! Nogi kurczaka nie mogą zamoczyć się w wodzie. Ustawić piekarnik na 160 °C z termoobiegiem. Piec ok. 1 godzinę i 20 minut. Kontrolować czy woda z naczynia nie wyparowała, w razie potrzeby należy jej dolać czasie pieczenia. By upewnić się, że jest upieczony, nakłuć kurczaka w najgrubszym miejscu (pierś lub udko): jeśli wypływa klarowny sok – kurczak jest gotowy. Raz upieczony w ten sposób kurczak sprawi, że nie wrócisz już do starych sposobów pieczenia. Potrawa wspaniale smakuje z prostą sałatką z pomidorów i czerwonej cebuli z dodatkiem odtłuszczonej słodkiej śmietanki (12% tłuszczu).

Danie dla 6 osób.


Moje zdjęcia:
 W miskę nalałam wody.
Kurczak  ,
wcześniej  zamarynowany według przepisu,
jest już na butelce.
Leżał w przyprawach w lodówce całą noc. Sól tym razem zwykła,bo taką miałam.
 Musiałam naciąć więcej,aby butelka z kurczakiem zmieściła sie do piekarnika. Blachę położyłam na samym dole ,a  na nią miskę z wodą i kurczakiem.
Na dno można też rozłożyć folię aluminiową ,by po pieczeniu zwinąć ją z ewentualnymi  przypaleniami ,wyrzucić  i uniknąć szorowania piekarnika.


 Tłuszcz wytopił się do wody. Mięso bardzo kruche ,wcale nie wysuszone.
W czasie pieczenia nie polewałam kurczaka.