11 czerwca 2014

Zupa z młodej fasolki szparagowej

Dobra jest taka zupa.
Smak coś  pomiędzy lekką gulaszową ,a kapuśniaczkiem z młodej kapusty.
W sumie typowe dobre danie obiadowe,jednogarnkowe.

Jedna z żółtej,a druga z zielonej fasolki. Obie dobre.


Zakupy:

-4-6 kurzych skrzydełek lub 1 szyjka indyka ,
- ok.40 dag fasolki szparagowej żółtej lub zielonej ,

- 2-3 młode marchewki pokrojone  na plasterki ,
  /one lekko dosładzają zupę i może komuś wystarczy tylko jedna duża? /
- 4 średniej wielkości młode ziemniaki pokrojone w niedużą kostkę,
- 2 łyżki masła ,
- 1-2 łyżki mąki ,
-  sól, pieprz, czerwona słodka papryka.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Skrzydełka zalewam zimną wodą i gotuję ok.pół godziny. 
Wyjmuję je,lekko studzę ,oddzielam mięso od kości i kroję na małe kawałki.

Szyję z indyka trzeba gotować ok,godziny,ale za to mięsa ,po obraniu i pokrojeniu jest o wiele więcej.

Do ugotowanego bulionu  dodaję, pokrojoną  na nieduże kawałki , fasolkę , pokrojone ziemniaki i marchewkę. Gotuję na wolnym ogniu ok.20 minut.

Gdy warzywa są prawie miękkie dodaję sól,pieprz i sporo czerwonej słodkiej papryki w proszku.Dokładam mięso.

 Można też lekko posłodzić,ale to kwestia smaku.
Lepiej najpierw spróbować,a ewentualny cukier dodać na talerzu. 

Na patelni przygotowuję zasmażkę- roztapiam masło, dodaję mąkę i mieszając podsmażam na rumiano.Taką lekką zasmażkę dodaję do zupy i zagotowuję ją.

Na talerzu ozdabiam gałązkami koperku.