11 sierpnia 2014

Pierogi z przepisu Eli -blog DIETA MOJA PASJA

Ciasto na pierogi i uszka wigilijne

 - przepis sprawdziłam i polecam z cała odpowiedzialnością.

stąd:  http://gotuj.skutecznie.tv/2012/12/uszka-lub-uszy-z-kapusta-i-grzybami/


Cytuję:

/proporcje na ok. 60 sporych uszek (z kwadratu o boku ok. 5 cm))/
ciasto:
  • 3 szklanki (o poj. 250 ml) mąki (ja: najczęściej poznańska lub dowolna pszenna typ 500)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka (o poj. 250 ml) bardzo ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju roślinnego lub miękkiego (bądź roztopionego) masła


Do miski dodaję mąkę, sól i dokładnie mieszam. Następnie dolewam ciepłą wodę oraz olej/masło i mieszam łyżką, aż mąka zabierze wodę i powstanie baza pierogowego ciasta. Wtedy zagniatam ręką:) Przekładam na stolnicę i dokładnie wyrabiam, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodzić od stolnicy i ręki. Idzie to bardzo szybko –kilka minut i gotowe.
Ciasto formuję w kulę i zostawiam pod przykryciem na jakieś 10 minut, aby odpoczęło.

  Dzielę je na mniejsze części –jedną z nich cienko rozwałkowuję, a tę/te, których nie wałkuję, ponownie wstawiam pod przykrycie, gdzie czekają na swoją kolej. Ciasto powinno być bardzo cienko rozwałkowane, im cieniej, tym lepiej. Da się rozwałkować bardzo ładnie i wcale się nie rwie, ani nie lepi –jest podatne i elastyczne."

Dziękuję pani Magdzie z bloga SKUTECZNIE Tv. 
                                 

Niedawno sprawdziłam też  przepis na ciasto pierogowe  Wachowicz 
a mianowicie - na 40 dag  mąki wlać szklankę wrzącej wody, wymieszać łyżką,aby się nie poparzyć, ciasto się zaparzy i rozklei.
Następnie dodać 1 jajko, wyrobić ciasto i włożyć je do woreczka foliowego na ok. pół godziny. Potem wałkować, podsypując mąką. Jest świetne.

adres http://durszlak.pl/przepis/ciasto-na-pierogi-ewy-wachowicz?c=tag&t=ewa-wachowicz-ciasta



Jeszcze bardzo podobne do Wachowicz i równie doskonałe
ciasto pierogowe  z bloga rosyjskiego :
1 jajko , sól, 3 szklanki mąki, 1 łyżka oleju, 1 szklanka wrzącej wody.
Ubić jajko z solą, potem dodawać po trochu mąkę i olej. Mieszać. Dolać wrzącą wodę , wymieszać  łyżką, aby się nie poparzyć, a potem lekko wyrobić. 
Jeszcze jeden przepis

Składniki na ciasto na pierogi :

http://www.mniammniam.com/Ciasto_na_pierogi_-6282p.html

500 g mąki
230g - 250g wody (szklanka)
5 łyżek oleju
1 jajko
szczypta soli
Cytuję:
" Zagotować wodę w czajniku, wsypać mąkę do miski. Następnie wrzątkiem zalać mąkę i rozmieszać to łyżką. Odczekać chwilę żeby przestygło i dodać jajko i olej. (nie musi być to zimne ale dobrze by było żeby się białko nie ścięło). Zagnieść do momentu aż ciasto będzie jednolite.
Książki mówią ze teraz trzeba poczekać pół godziny ale mi się nigdy nie chce więc odrywam kawałek ciasta i wałkuję a resztę owijam folią spożywczą żeby nie schła. I lepię pyszne pierożki. Teraz trzeba gotować 5 minut od wypłynięcia na małym ogniu. Wyjąć jednego pieroga i spróbować czy już dobry :)

To ciasto się  świetnie skleja, nie rozwala przy gotowaniu, można je bardzo cieniutko wałkować i nie rozwala się. Bardzo polecam"



Pierogi z owocami.

To są pierogi bardzo smaczne,a ciasto genialne. Dziękuję bardzo Eli,autorce przepisu.

Nie będę dublować,ale wstawiam link  http://dietamojapasja.pl/pierogi-z-jagodami-i-chrupiaca-okrasa/

i swoje zdjęcia



Pierogi domowe  , też dobre    / z kapustą i grzybami :   http://www.kuchnia-domowa.pl/przepisy/dania-glowne/451-pierogi-z-kapusta-i-grzybami