30 października 2014

Dyniowa zupa łatwa i smaczna, z dodatkowym przepisem dla chorych na cukrzycę

 Składniki:

1 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę ,
1 szklanka bulionu ,
1 ząbek czosnku,
1 mała cebula,
1łyżka oliwy
sól,pieprz,ostra papryka do przyprawienia.

Wykonanie:
Dynię rozgotować w podgrzanym bulionie. Przykryć garnek,by nie wyparowała woda.Jeśli jest jej zbyt mało,można trochę dolać.
Na oliwie zrumienić pokrojone w kostkę cebule i czosnek.
Dodać je do garnka z prawie rozgotowana dynią
i  blenderem zamienić w krem.
Przyprawić  pikantnie .
Podawać z grzankami.


Polecam także przepis ze strony DIABETOLOGIA http://diabetologiaonline.pl/diabetyk_kuchnia,info,42.html    taka zupa nadaje się dla chorych na cukrzycę.


POLECAM  także smaczna zupę dyniową na mleku z kluseczkami lanymi , gotowaną przez siostrę Anielę 













W prawie  taki sam sposób można ugotować zupę brokułową .


 Na oleju lub maśle   rozpuszczonym  w garnku  lekko  podsmaż  pokrojoną 1 cebulę i ze 2 ząbki czosnku. 
Dolej ostrożnie ciepłego bulionu  lub wody. Teraz dodaj ze dwa większe ziemniaki ,pokrojone w kostkę i różyczki czy kawałki pokrojonego większego brokuła.Można też plasterki korzeni pietruszki i selera.
 Dodaj bulionu aby warzywa były nim przykryte.
Gotuj ze 20 min,do miękkości ziemniaków.
Blenderem zmiksuj przestudzoną zupę, dopraw solą czy pieprzem,można dodać zielonego koperku.
Grzanki zrób z chleba czy bułeczki  skropionej olejem - w piekarniku czy mikrofali  albo kup takie jakie lubisz.
Na talerzu klapnij kleksem jogurtu lub smietany.

Zupa brokułowa ma wiele mikroelementów -poczytaj sobie w necie.
Można ją odgrzewać nawet do 3 dni.



Bulion dobrze jest gotować
na kurzych łapkach.
Nóżki wieprzowe i kurze łapki są bogatym źródłem naturalnego kolagenu.
 Leczą i chronią nasze stawy.
Jednak konieczne jest długie gotowanie, by rozbić występujący w skórach i chrząstkach kolagen na cząstki możliwe do wchłonięcia przez komórki.