02 października 2014

Placek jesienny jabłkowo - bakaliowy

DOBRY  I  ŁATWY  w wykonaniu



  PLACEK   JESIENNY

jabłkowo-bakaliowy

Składniki:

4jaja
1 szklanka cukru
1cukier waniliowy
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
4 jabłka obrane i pokrojone w sporą kostkę
garść orzechów włoskich lekko pokruszonych
garść rodzynków


WYKONANIE :

- w większej misce zmiksować jajka z cukrem i cukrem waniliowym,

- wciąż miksując dolać olej,dosypać mąkę z wymieszanymi proszkami i cynamonem, miksować tylko tyle ,aby zniknęła mąka,

- dodać jabłka i wymieszać wszystko łyżką.

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.

Foremki lekko posmarować olejem i obsypać mąką lub bułka tartą / nadmiar strząsnąć/,a następnie wlać ciasto.

Piec ok godziny.

 Jeśli  placek z wierzchu zbyt szybko się rumieni,przykryć alufolią i piec dalej,aż do suchego patyczka
Można otworzyć drzwiczki piekarnika i szybko wsunąć do dna foremki drewniany długi patyczek dla sprawdzenia wypieczenia.
Ciasto nie opada.

U mnie piekł się tym razem godzinę i 10 min,bo w nowych szklanych foremkach.

Po skończeniu czasu pieczenia,wyłączyć piekarnik,ale jeszcze pozostawić zamknięte drzwiczki z 10 min.