Imprezowo tez sie sprawdzi na pewno.
Na piątkową kolacje także jak najbardziej.
Polecam i rozgłaszam ,a autorowi serdecznie dziękuję.
Przepis wzięłam stąd: http://przekaskinaimpreze.pl/salatka-z-makreli/
Dziękuję bardzo.
Na jedną makrelę biorę 3 jaja. Siekam- to znaczy przeciskam ,lekko pokręcając ruchem okrężnym, przez siateczkę,tę w czerwonej obwódce. Ona też świetnie mi służy do przygotowania tradycyjnej sałatki jarzynowej.
Cytuję:
Składniki:
1-2 makrele wędzone
1 duża cebula
5 jajek
300 g sera żółtego np. Gouda
natka pietruszki
majonez
sól
pieprz
Wykonanie:
Makrele obrać ze skóry i ości i podzielić na mniejsze kawałki. Jajka ugotować na twardo, oddzielić białka od żółtek i każde osobno posiekać na kostkę. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Natkę pietruszki posiekać, a żółty ser zetrzeć na dużych oczkach.
Sałatkę w duże szklanej misie
należy układać warstwami wg kolejności:
białka jajek (lekko posolić),
cebula,
ryba (dodać odrobinę czarnego pieprzu mielonego),
ser,
majonez,
żółtka i natka.
Nie mieszać,a nakładać sięgając każdorazowo do dna.
Można też dodać zielony groszek z puszki
Koniecznie trzeba zajrzeć na wyżej wymienionego bloga i zobaczyć zdjęcie tej sałatki.