01 stycznia 2015

Babka bita z czekoladą

BABKA BITA Z CZEKOLADĄ
Przepis sprawdzony,OK!
1 łyżka oliwy
4 całe jajka
1szklanka cukru
1 niepełna szklanka mąki
1łyżeczka proszku do pieczenia
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
1 margaryna lub masło /masło ładnie pachnie i dla mnie lepsze/
Jajka ubić z cukrem.Mąkę,budynie i proszek wymieszać osobno w misce,a następnie wsypać do jajek i dobrze wymieszać ze szczyptą soli.
Masło rozpuścić i gorące wlać do przygotowanego ciasta i dobrze wymieszać.
Formę keksową posmarować olejem i wysypać mąką/najlepiej nad zlewem obracając foremką,a nadmiar wysypać/.Piec w 180 stopniach na niższym poziomie ze 45,50 min. Sprawdzić patyczkiem czy suchy,a gdyby jeszcze nie,to przykryć ciasto z wierzchu folią aluminiową i jeszcze dopiec z 5-10 minut.

Po ostudzeniu posmarować babkę, rozpuszczoną w mikrofali lub garnuszku czekoladą /ja lubię milkę deserową/ i posypać wiórkami kokosowymi.