01 stycznia 2015

Kluski kładzione

Kluski domowe kładzione:

Super łatwy i szybki przepis.
 Zagotować ok.2 litry  wody ,posolonej jak na makaron.

W garnuszku należy wymieszać  dwa jajka i cztery czubate łyżki mąki 



/ 4 czubate łyżki mąki wsypane lekko do butelki niemowlęcej  to 180ml ,moja łyżka ma 10 ml wody/
Jajka najlepiej roztrzepać na jednolity płyn, rózgą do ubijania białek,a potem stopniowo dodawać mąkę.
Gdyby ciasto nie było gęste jak budyń, wtedy po łyżeczce  dosypywać mąki.Sporo zależy od rodzaju mąki.Polecam typ bliski 500.

Po wymieszaniu nabierać na umytą  łyżkę kawałki tego ciasta i kłaść  na wrzącą wodę.Stąd właśnie nazwa - kładzione. Są one większe i zwarte,w odróżnieniu od lanych - cienkich i delikatnych.

Po wypłynięciu kluseczków,gotować jeszcze ze 2 min.
Wyjąć łyżką cedzakową czy jak tam kto chce.
 Jest to porcja klusków na dwie osoby lub na jedna głodną.

Dobre także bez mięsa....na przykład z masłem,czy z mlekiem,z sosem...Można wrzucać na zupę, dodać do rosołu....
zrób sobie!

Dobre dla dzieciaków,dla seniorów,dla każdego.

Kluski lane robię podobnie.
Stosuję proporcję  jedno jajko i dwie łyżki mąki 

/2 łyżki nieczubate to  w butelce niemowlęcej 40 ml. /
To proporcja na ok.1,5 litra rosołu. Ciasto musi mieć konsystencję słodkiej śmietanki i spokojnie przelewać się na zupę z garnuszka czy łyżki.


POLECAM kluski lane siostry Anieli  
- 3 jajka i 2,3 łyżki wody roztrzepać trzepaczką w wysokim dzbanku z dziobkiem.
Powoli dosypywać ok. 20 dag mąki ,ciągle mieszając trzepaczką.
Wlewać na wrzące mleko,czy zupę, na rosół prosto z dzbanka. Gotować 1,2 minuty.

https://www.youtube.com/watch?v=cR5JuygDeqc