01 stycznia 2015

Kluski kładzione

Kluski  kładzione
 

Ostatnio ulubione i smakowite to

kluski kładzione z bloga Dieta moja pasja

 / jeden z moich ulubionych blogów i niezawodnych/ 

  tu adres

 

 

 

Zdjęcie moje, adres do przepisu i zdjęcia autorskie  nad zdjęciem.

 

Jedyne co zmieniłam, to dodawanie mniejszej ilości mąki ziemniaczanej ale najlepiej    samemu wypróbować, co lepsze 😊

Moja wnuczka Ola, bardzo dobrze już wie

 jak wybierać z wysokiej miski  łyżeczką ciasto i kłaść na wrząca zupę. 

 


 Miska ma 10 cm. W niej, na dnie, roztrzepuję 2 jajka z solą, potem dosypuję 2łyżki kaszy manny, mieszam, 1 płaską łyżkę mąki ziemniaczanej, mieszam, no i tyle mąki pszennej / po łyżce/, mieszam po każdej łyżce,  aby ciasto stało się gęste i dawało się nabierać bokiem łyżki maczanej w zupie .  Przesuwam łyżkę z ciastem po boku miski, a na samym brzegu klusek jest ładny, " bez ogona" jak mówi Ola i chlup do zupy, w sam wir gotującego sie wrzątku.

Ola nabiera ciasto łyżeczką o długiej rączce.

 Jest tu gorąco, słowo daję. 👵👧

  


obrazek ze strony kolorowanka

----------------------------------- 

Polecam także kluski kładzione z bloga Ani  tu adres

 

 

Kładzione,czyli ciasto ma być gęste i można je kłaść łyżką na wodę czy zupę.

Szybko i dobrze robi też  kluski kładzione  pani Jola:

 

Świetny ma pomysł z dwiema łyżkami przy wrzucaniu kluseczków do wody. Trzeba to zobaczyć.
Składniki od Joli:  1 jajko, pół łyżeczki soli, 4 łyżki wody,3/4 szklanki mąki.

Dla dwu osób nam potrzeba dwie porcje składników.
Jednak nie są one  tak miękkie jakby chciał dziadek Zbyś 😟





Na zdjęciu moje kluski z tego przepisu.
 

```````````````````````````
 Super łatwy i szybki jeszcze jeden mój  przepis:
-  zagotować ok.2 litry  wody ,posolonej jak na makaron.

-w garnuszku  wymieszać  dwa jajka i cztery /5/ czubate łyżki mąki.

Jajka,jak wiadomo, mają różne wielkości. Trzeba dodawać mąkę w dwu częściach i sprawdzać konsystencje ciasta.Po dokładnym wymieszaniu,ja to robię rózgą od piany, powinno ono przypominać ugotowany wg.przepisu na torebce gorący budyń. Nie mogłam wymyślić innego adekwatnego porównania. Daje się nabrać na łyżkę i nie spływa.



/ 4 czubate łyżki mąki wsypane lekko do butelki niemowlęcej  to 180ml ,moja łyżka ma 10 ml wody/
Jajka najlepiej roztrzepać na jednolity płyn, rózgą do ubijania białek, a potem stopniowo dodawać mąkę.
Gdyby ciasto nie było gęste jak budyń, wtedy po łyżeczce  dosypywać mąki.Sporo zależy od rodzaju mąki.Polecam typ bliski 500.

Po wymieszaniu nabierać na umytą  łyżkę kawałki tego ciasta, czy gęstego po pół dużej łyżki i kłaść  na wrzącą wodę.

Można też dwiema łyżkami jak pani Jola z filmu powyżej.
Stąd właśnie nazwa - kluski kładzione.
Są one większe i zwarte,w odróżnieniu od lanych - cienkich i delikatnych.

Po wypłynięciu kluseczków,gotować jeszcze ze 2 min.
Wyjąć łyżką cedzakową czy jak tam kto chce.
 Jest to porcja klusków na dwie osoby lub na jedna głodną.

Dobre także bez mięsa....na przykład z masłem,czy z mlekiem,z sosem...Można wrzucać na zupę, ugotować osobno na wodzie i dodać do np.  rosołu....
Zrób sobie!

Dobre dla dzieciaków,dla seniorów,dla każdego.

 --------------------


 

Jeszcze jeden przepis na kładzione od Pana Środy :


 

 *****************************

 Kluski lane robię podobnie.

 Nazwa lane, czyli ciasto ma się lać.
Stosuję proporcję  jedno jajko z 4 łyżkami wody i dwie łyżki mąki 

/2 łyżki nieczubate to  w butelce niemowlęcej 40 ml. /

 
To proporcja na ok.1,5 litra rosołu.

 Ciasto musi mieć konsystencję słodkiej śmietanki 

 i spokojnie przelewać się na zupę z garnuszka czy łyżki.


Najczęściej robię lane do zupy na oko. Do szerokiego  niedużego rondelka z dzióbkiem do wlewania wbijam 1jajko i że 4 łyżki wody.

 Roztrzepuję rózgą i dodaję po łyżce mąki, cały czas roztrzepując. Konsystencja lejącej się  śmietany jest ok 👍. 

Teraz leję wolno, z przerwami prosto do ugotowanej zupy. Dobrze jest lać ciasto przez lejek lub z rondelka z dziobkiem. Będą równe i piękne.

Zagotowuję i ze 2 minuty gotuję na małym ogniu.



POLECAM kluski lane siostry Anieli  

Składniki : 

 - 3 jajka i 2,3 łyżki wody roztrzepać trzepaczką w wysokim dzbanku z dziobkiem.
Powoli dosypywać ok. 20 dag mąki ,ciągle mieszając trzepaczką.
Wlewać na wrzące mleko,czy zupę, na rosół prosto z dzbanka. Gotować 1,2 minuty.




https://www.youtube.com/watch?v=cR5JuygDeqc

Brak komentarzy: