03 marca 2015

Domowa pasta rybna z makreli, z przepisu ojca Grande.

Czytam i wdrażam w moim domu rady zakonnika Ojca Grande .
/ Informacje o nim łatwo można znaleźć w internecie./

Bardzo smaczna i łatwa w wykonaniu domowa pasta rybna
 to właśnie przepis od tego zakonnika,
 leczącego do niedawna chorych. Zmarł w  2013.
  Pozostawił po sobie trzy małe książeczki. On sam ich nie pisał.


Składniki pasty rybnej:



 Przepis prosto z książki "Ojca Grande przepisy na zdrowe życie”:
Dodam,że ta pasta to stały zapas w naszej lodówce. Stoi w szklanej,przykrywanej  miseczce i gdy        znika,znowu ją robimy. Mąż sam przygotowuje.

Dodałam jeszcze trochę przyprawy  suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, ale to już moje pomysły.
Lubię te przyprawę do wszystkiego.
Nie dodawałam soli.
Najłatwiej zmiksować masło mikserem do ciasta,potem dodać rybę,kolejno przecier i znowu włączyć mikser.


Pasta jest bardzo smaczna. Nadaje się świetnie do smarowania chleba.Jest jej sporo. Nie należy smarować zbyt grubo.
 Kolacja czy śniadanie od ręki.Można dodać plaster pomidora czy   kiszonego ogórka,bardzo zalecanego przez ojca Grande.

 Masło trochę niedokładnie zmiksowałam,ale to wcale nie przeszkadza w konsumpcji.

 W lodówce trzymam potrawy w szklanych naczyniach. Szkło jest zimne i zdaje mi się ,że trwałość pożywienia jest znacznie dłuższa.