07 marca 2015

Pasta jajeczna z przepisu na blogu Gotowanie od święta

Rozgłaszam kolejną pastę do chleba.
Lubię je jako odmianę od wędlin.

Przepis stąd :
    http://gotowanieodswieta.blogspot.com/2014/06/pasta-jajeczna.html

Tam też świetne zdjęcia i zachęty dla mam ,które mają pociechy niejadki.

 Dodam,że jajka są bardzo zdrowe,ale nie należy łączyć ich z cukrem ,np. popijając dania z jajek  posłodzoną herbatą , ani z tłuszczami nasyconymi. Tak mówił ojciec Grande.On leczył chorych.
Pasta z makreli tu: http://uelizki.blogspot.com/2015/03/domowa-pasta-rybna-z-makreli-z-przepisu.html

Cytuję z bloga  tylko skład pasty jajecznej  i polecam:

Dziś podajemy przepis na pastę z dodatkiem żółtego sera, który świetnie komponuje się z jajkiem nadając paście lekkiej ostrości. Możecie również dodać startą rzodkiew, maleńkie kawałki wędzonego łososia czy rzeżuchę.
 
Potrzebujesz:
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 100 g żółtego sera,
  • 1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • pieprz, sól (opcjonalnie)
Wykonanie:
Jajka obierz, pokrój na maleńką kosteczkę, ser zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. W miseczce wymieszaj jajka, ser, majonez. Dodaj szczypior, pieprz i ewentualnie sól. Jeszcze raz wymieszaj wszystkie składniki. Podawaj ze świeżym pieczywem."