Podziękowania ode mnie i całej mojej rodziny dla autorki przepisu i dla jej męża.
Całość tu: http://www.kwestiasmaku.com/blog-kulinarny/pasztet-domowy-najlepszy/
Piekłam ten pasztet trzy razy i udaje się!
Przepis w kilku miejscach zaskakujący,a jakze skuteczny.
Gotowanie przypraw w małej ilości wody,podlewanie mięsa taką jej małą ilością, układanie cebuli i mięsa warstwowo...to dla mnie nowości.
POLECAM i dziękuję.
Zapiszę tu sobie składniki :
Składniki
- 1/2 kg surowego boczku lub podgardla
- 1 kg wieprzowiny (np. łopatka, karczek, szynka, biodrówka)
- 1 kg wołowiny (bez kości, np. antrykot, udziec)
- 3 średnie cebule
- 1/2 szklanki wody
- przyprawy: 2 łyżeczki soli, 2 listki laurowe, 7 szt. ziela angielskiego i 10 pieprzu, po 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu i gałki muszkatołowej
- 1/2 podłużnej bułki np. paryskiej
- 5 dkg wątróbki drobiowej (opcjonalnie)
- 5 jajek
- smalec do wysmarowania formy
- ok. 300 g słoniny, pokrojonej w cienkie plasterki
- bułka tarta
Do autorskich zdjęć,do oglądania pod podanym wyżej linkiem,dołączam dwa swoje- mięso przygotowane do duszenia:
Taki pasztet ugotowany ,zmielony i przygotowany do pieczenia zamykam także w nieduże słoiki. Wkładam do wyparzonych słoików, ugniatam, zakręcam wygotowanymi wieczkami. Gotuję te słoiki w dużym garnku. Na dno trzeba położyć flanelową szmatkę i
postawić słoiki, wlać wody do 3/4 wysokości słoików, zagotować, potem
zmniejszyć temperaturę gotowania i kontynuować gotowanie przez 1, 5
godziny.
Zostawić tak na drugi dzień i gotować znowu godzinę i 15 minut.
Nie potrzeba przechowywać w lodówce. Ja trzymam w spiżarni na półce.Jest tam chłodno i prawie ciemno. Jak na razie po 3 miesiącach ciągle jest OK.
Moja teściowa też tak zamykała pasztet,a my z radością zabieraliśmy do akademika i potem do własnego domu.
-------------------------------
Od niedawna zamykam w słoikach łatwe do wykonania
smarowidło mięsne do chleba.
Przepis od Pani Marioli i nawet z oryginalnego przepisu francuskiego mam tu w przechowalni :
https://www.blogger.com/blog/page/edit/1174550733429899456/6418839373506880922
pod literką S
Zapiszę tu sobie też
adres do pasztetu francuskiego od Domi w kuchni tu klik po adres
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz