01 czerwca 2015

Ryż z truskawkami - dla jednej osoby , ale można mnożyć...



Tu masz jeszcze inne  zdjęcia i może lepsze  przepisy :

  https://www.google.pl/search?q=truskawka+z+ry%C5%BCem&biw=1266&bih=847&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=H8xsVavANIfuyQPU3IL4AQ&ved=0CAYQ_AUoAQ&dpr=1

ale spróbuj mój: 

- 6 płaskich łyżek ryżu długoziarnistego /ok.60g/
- 100g dużych lub średnich truskawek
-  100g jogurtu naturalnego
- cukier do smaku
-sól

- Zagotuj wodę jak na makaron.
- Do wrzątku wrzuć ryż i dodaj szczyptę soli.
-  Gotuj,pod przykryciem,na małym ogniu, ok. 15,20 min.Sprawdź czy ci już odpowiada jego twardość.
- Umyj truskawki,oderwij szypułki. 3/4 rozgnieć widelcem,posyp cukrem i rozmieszaj z częścią  jogurtu.
- Pozostałe owoce pokrój na plasterki,a ze dwa zostaw w całości.
-Ryż odcedź na sicie ,lekko wystudź, polej wykonanym wcześniej sosem truskawkowym, dodaj plasterki i całe owoce, udekoruj reszta jogurtu.

Cieszy Cię to danie?
No i o to chodzi!