06 lipca 2015

Robię domowy kefir na grzybku tybetańskim

Kawałek grzybka,jako tzw." matkę ",  dostałam od kuzyna Roberta.

Pozdrawiam Cię Robercie...hej,hej!!

To jak żywe stworzonko,nie wolno niszczyć.
Można zasuszyć,można też zamrozić i ożyje,gdy potrzeba.
Ten kefir , po sprawdzeniu na sobie, mogą pić i ludzie nie tolerujący mleka.
Jak na przykład ja i wspomniany wyżej kuzyn Robert.
Wielu uważa,że to właśnie ten grzybkowy kefir ratuje jelita.

Jest jeden sposób- trzeba sprawdzić,jak mówi mój ulubiony bohater książkowy -  Jack Reacher. 


Pod zdjęciami są i przeciwwskazania.

Wstawiam moje zdjęcia ,a o zaletach można sobie tu poczytać i poszukać też w okienku google .





Grzybek tybetański - hodowla krok po kroku

  • Do  szklanego słoika, włożyć  2 łyżeczki grzybka.
  • Zalać 1 szklanką zwykłego, nieprzegotowanego mleka (1 łyżeczka grzybka = 150 ml mleka).
  • Przykryć gazą, zabezpieczyć słoik gumką recepturką.
  • Odstawić słoik na 24 h w temperaturze pokojowej (18-24 stopnie Celsjusza).
  • Po tym czasie kefir przemieszać i grzybka odcedzić na sitku.
  • Grzybka opłukać letnią wodą, ponownie umieścić w słoiku.
  • Cykl powtórzyć.
WAŻNE!!! Podczas hodowli nie używamy metalowych przedmiotów - jedynie plastikowe i szklane!


Nieco przeklejonych wiadomości z internetu :



Grzybek tybetański jest fermentowanym napojem kefirowym. Grzybek znany jest na świecie od setek lat, a o jego właściwościach leczniczych jako pierwsi przekonali się tybetańscy mnisi. Podobno to dzięki piciu kefiru z grzybka cieszyli się wybitnym zdrowiem i zachowali długowieczność.


Kuracja kefirem z grzybka tybetańskiego powinna trwać 20 dni.

 Co wieczór przed snem należy wypijać odcedzony kefir.

 Po 20 dniach zrobić 10-dniową przerwę.

Kurację można prowadzić 5-6 miesięcy.

Grzybek tybetański - właściwości zdrowotne

Regularne picie kefiru z grzybka tybetańskiego:
  1. poprawia przemianę materii
  2. oczyszcza i odtruwa organizm, sprzyja detoksykacji
  3. łagodzi wrzody żołądka i inne choroby przewodu pokarmowego
  4. zapobiega powstawaniu miażdżycy
  5. wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy
  6. pobudza działanie układu odpornościowego
  7. łagodzi objawy alergii
  8. oczyszcza układ moczowy, poprawia pracę nerek
  9. poprawia libido
  10. pomaga walczyć z bezsennością, wyczerpaniem i stresem
  11. dostarcza wielu witamin
  12. poprawia wygląd skóry, paznokci i włosów
  13. dodatkowo ... hamuje starzenie komórek ;)

Grzybek tybetański - przeciwwskazania


  1. nietolerancja produktów mlecznych (nietolerancja laktozy)
  2. nadużywanie alkoholu
  3. stosowanie leków (zwłaszcza antybiotyków)
  4. osoby cierpiące na cukrzycę, stosujące preparaty insuliny (ryzyko hipoglikemii)
  5. ciąża - nie ma przeciwwskazań, ALE stosowanie kefiru lepiej skonsultować z lekarzem!