31 lipca 2016

Zupy dla trzyletnich wnuczek

Jestem szczęśliwą babcią trzech najwspanialszych wnuczek - Oleńki, Asieńki  i Anusi.
 Smakują im moje zupy.Gotuję najprościej jak   można.Zazwyczaj w garnku 3 litrowym , bo i pozostali domownicy chętnie jedzą.

Dyniowa

Najchętniej gotuję zupę z dyni piżmowej  
To jej zawdzięczam piękny kolor ,słodkawy smak ,łatwe obieranie i wartości odżywcze  http://www.cdn.ug.edu.pl/16490/dynia-krolowa-jesieni/

Kroję na pół i jeszcze  na 2 , 3 mniejsze kawałki, potem cienko obieram każdy z nich.
Znowu kroję na plastry czy kostkę.

W garnku gotuję w wodzie, pokrojone na plasterki 2 większe lub 3 mniejsze marchewki i
 kawałek korzenia pietruszki .
Na maśle podgrzanym w patelni  podsmażam pół drobno pokrojonej cebulki i też wlewam do garnka.
/ Nie można więcej cebuli,bo może  ona dominować w smaku,a nie o to chodzi w dyniowej/.
Po 10 minutach dodaję przygotowaną dynię i ze trzy duże ziemniaki,też pokrojone w kostkę.
Kolejne 10,15 minut i sprawdzam czy składniki są dość miękkie.
Dodaję sól do smaku ,czasem trochę bulionu,jeśli akurat mam i blenderem zamieniam moją zupę w krem.

W garnuszku "niezbędnym"
 / on ma 700 ml ,jest idealny do rozrabiania śmietany, robienia lanych klusków,podgrzewania na gazie  itp.
a kosztuje grosze/ O jej, nie wytarłam go dokładnie - te moje okulary znowu się schowały.Proszę o wybaczenie.

dokładnie mieszam, z  niewielką ilością mocno ciepłej wody  , ze 3  łyżki  gęstej śmietany i dolewam do zupy.
 Ciepła,a nawet gorąca woda sprawia,że śmietana nie zwarzy się w zupie i ja dobrze widzę jak wygląda po rozmieszaniu. Czasem trafi się twarogowa i    jej dziękuję,tfu!

Dziadek lubi zamiast śmietany kleksa z jogurtu prosto na talerz.

Kupiony groszek ptysiowy idealnie pasuje do takiej zupy.Dzieci lubią.

Jarzynowa z lanymi kluskami  

Na bulion /ok. 2 litrów - a ile tam akurat mam/
 np. z  ugotowanych  3,4  skrzydełek 
albo z 6 kurzych łapek /wcześniej obcinam pazurki/ 
wrzucam  pokrojone w plasterki lub utarte na dużych okach - większą marchewkę, średnia pietruszkę, kawałek selera i pokrojone w kostkę 3,4większe  ziemniaki.
 Jeśli jest młoda fasolka szparagowa to też będzie świetny dodatek.Fasolkę kroję na krótkie kawałki.
20 minut gotowania wystarczy.
Dodaję soli do smaku i rozdrabniam lekko składniki. Można nawet jakimś ubijakiem do ziemniaków.

 Blender pomaga , ale działam krótko, nie na krem tym razem.
Mieszam dokładnie w garnuszku niezbędnym /moja nazwa/
jedno jajko i dwie łyżki mąki.
 Czasem trzeba dolać ciut wody ,aby ciasto miało konsystencję śmietanki.
Strumykiem leję ciasto z garnuszka na ponownie zagotowaną  zupę i jeszcze gotuję z 5 minut.Wyłączam gaz.
Jeszcze tylko zaraz   doleję ze 3 łyżki śmietany rozmieszanej z gorącą wodą ,można i drobniutko pokrojony koperek i zupa gotowa. 

Pomidorowa w sezonie dojrzałych pomidorów :

poniedziałkowa  zupa na rosołku to po prostu bagatelka.
W rondelku niezbędnym większym /mój ma 1 litr/ 
rozgotowuję  na łyżce masła ze 4 duże, dojrzałe, pokrojone na kawałki pomidory. Można dodać o nich  kilka łyżek wody,jeśli pomidory mają mało soku,aby się nie przypaliły i przykryć pokrywką.
Po 10-15 min przecieram na sitku,aby pozbyć się skórek i pestek i odstawiam ten mój domowy przecier.
Zagotowuję rosół , ok. 1,5 litra, dolewam przecier z rondelka, ewentualnie zagęszczam zupę łyżką mąki rozmieszanej w zimnej wodzie,zagotowuję zupę i wyłączam gaz.
Gdy   wlewam do zupy lane kluski ,jak np. w zupie jarzynowej ,wtedy niepotrzebne jest zagęszczanie / .
Dolewam jeszcze rozmieszaną w gorącej wodzie śmietanę /ze 2,3 łyżki/ ,posypuję natką pietruszki 
i pomidorówka sezonowa gotowa.
Ryż czy kluski do wyboru.

Pomidorowa przepisowa,dietetyczna : 

ze strony:  https://www.dietastrukturalna.pl/koktajle/p28

Zupa ze świeżych pomidorów:


zupa pomidorowa, zupa ze świeżych pomidorów    
 
na jedną porcję:
  • mała cebula
  • 2 średnie dojrzałe pomidory
  • szklanka bulionu (domowego lub dobrej jakości z kostki)
  • 2 łyżki oliwy
  • kromka chleba razowego
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonej słodkiej papryki
  • sól
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Do rondelka wlej łyżkę oliwy i na gorącą wrzuć cebulę, podsmaż na małym ogniu, uważając, żeby nie przypalić. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skóry.  Zostaw 1/2 jednego pomidora w całości, a pozostałe dodaj pokrojone w kostkę do rondelka z cebulą i zalej gorącym bulionem, przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut. Posól do smaku i lekko przestudzoną zupę zmiksuj w rondelku ręcznym blenderem. Zmiksowaną zupę podgrzej i dodaj pozostałą pokrojoną połówkę pomidora, gotuj jeszcze około 5 minut. Zupę podaj z grzankami z chleba razowego (kromkę chleba posmaruj pozostałą oliwą oraz natrzyj czosnkiem, pokrój w kwadraty i zrumień grzanki na suchej patelni). Posyp zupę suszoną papryką.
 
 

Marchwiana zupa  dietetyczna:
http://www.matkapracujaca.pl/2014/09/marchwianka-stary-i-skuteczny-sposob-na.html

Ryżowa:
 /dla dzieci bez liścia laurowego/
  z tego przepisu jest dobra:   http://w-spodnicy.ofeminin.pl/Tekst/Przysmaki/533871,1,Zupa-ryzowa--zupa-ryzowa-przepis.html


Dobre zupy domowe ma Gosia  http://www.mytaste.pl/click/index/3970590/kuchennearomaty.blogspot.com