06 sierpnia 2016

Mielone ulubione





Takie kotlety można jeść na gorąco,
odgrzewać,najlepiej na parze
i na zimno jako domowa wędlina.


-300 g łopatki wieprzowej
-300g karkówki wieprzowej
-pół szklanki tartej bułki + 4 łyżki bułki do panierowania
-1 większa cebulka drobno pokrojona i lekko podsmażona na niewielkiej ilości  oleju
 /tak aby olej tylko pokrył dno małej patelni/
-2 jaja
-natka pietruszki drobniutko pokrojona
-sól do smaku,
-sporo pieprzu mielonego ,posypać po mięsie, jak po kanapkach
ewentualnie papryka mielona ostra lub słodka,jak kto lubi


Mięso zmielić , dodać przestudzoną cebulkę z olejem, na którym się smażyła ,
jajka , pół szklanki  suchej bułki , natkę i przyprawy. 
 Nie moczyć bułki,ale właśnie suchą,tartą.

Bardzo dobrze wyrobić ręką ,tak aby mięso stało się twardawą ,zwartą masą.
Nie uda się to z byle jakiego mięsa ,kupowanego mielonego  na wagę.

Na większa  tacę lub duuuży talerz  rozsypać  pozostałą bułkę , a na nią podzielić  na  nieduże porcje  masę mięsną.

Zdjęcie moje , a  sposób od Bogumiła  https://www.youtube.com/watch?v=VMpnzj_jQu0

Każdą porcję kształtować na kotlet , nie grubszy niż 2 cm, obtaczając go jednocześnie w bułce.

Smażyć na patelni na podgrzanym oleju,do zrumienienia, nie za szybko , odwracając co najmniej 4 razy.
/Odwracanie jest naprawdę ważne przy smażeniu  mięsa i  ryb. /

Do naczynia żaroodpornego włożyć tak usmażone kotlety ,wstawić odkryte do piekarnika ,nagrzanego do 150 stopni i  pozostawić na 10 minut.

Polecam odgrzewanie na parze we wkładce do garnka lub w tzw.torebkach na parę do mikrofali .

Tu akurat gotuje się kalafior ,ale to ten sam garnek i ta sama wkładka.
Kotlety odgrzewać pod pokrywką
ze 2 minutki od zagotowania wody w garnku pod wkładką.


Torebki są fajne i skuteczne.Koniec z odgrzewaniem na tłuszczach.
KONIEC ,bo to niezdrowe.
 Jan niezbędny czy Anna zaradna wszystko jedno.