05 listopada 2016

Konfitura ,galaretka i powidła na zimę z ciemnych winogron ogrodowych

Jeśli jeszcze ktoś nie oberwał ciemnych winogron
 to ma szanse zrobić z nich na zimę
  pyszną konfiturę w formie galaretki.
Świetna z pieczywem i jako dodatek do tzw. suchego ciasta  np. babki , czy do naleśników jako oryginalny dodatek.
 Zrobiłam w zeszłym roku na próbę,a w tym już znacznie więcej,bo naprawdę dobra.
 Najśmieszniejsze jest to,że po otwarciu zgadywaliśmy czy to nie jest z jagód, czy z aronii.
Wydawały się za dobre jak na ogródkowe winogrona.

Przepis na konfiturę w formie galaretki :

- 3 kg obranych z gałązek, umytych ciemnych owoców winogron / winorośli ogrodowych/
- 1,5 kg cukru
Owoce gotować godzinę w dużym garnku.
Można na dno wlać trochę wody,aby na początku nie przywarły do dna.
Potem  przetrzeć na sicie, by pozbyć sie pestek.
 Przed przecieraniem rozdrabniam wszystko blenderem. Robota potem idzie szybko.a pestki i tak zostaną  na sicie,a o to głównie chodzi.
 Do uzyskanego przecieru wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu  aż zgęstnieje.
 Można zostawić na noc i rano jeszcze raz dobrze podgrzać. Nie potrzeba dodawać żelatyny ani  żadnych zagęstników chemicznych.  W ciemnych winogronach jest dużo substancji ,które po wystudzeniu extra zagęszczą galaretkę. Można i jeszcze raz podgrzać....nie zaszkodzi. W każdym razie gęstość właściwą i tak osiągnie się dopiero w słoikach po wystudzeniu i  odstaniu.
 Wkładać do niedużych, wygotowanych słoików,mocno zakręcić suchymi,wygotowanymi pokrywkami  i pasteryzować 15 min. od zagotowania.
Można też przechowywać w plastikowych pojemniczkach w zamrażarce. Tego sposobu nie próbowałam.

POWIDŁA  z winogron ogrodowych :
Powidła różnią sie od galaretek ilością cukru - sa mniej słodkie,ale w sumie to podobny przetwór.
Robię je po raz pierwszy w tym roku i nie ręczę za nie.

- 2 kg owoców,
-1/2 kg cukru.
- ewentualnie do smaku cynamon, starta skórkę z wyparzonej cytryny

Owoce umyć, oczyścić z gałązek,jeszcze raz umyć.  Gotować godzinę w garnku. Przetrzeć przez sito.
Do przecieru dodać cukier .
Gotować,często mieszając na małym ogniu.
Gdy powidła zgęstnieją,  gorące  przekładać do wyparzonych wrzątkiem słoików , mocno zakręcić suchymi,wygotowanymi zakrętkami . Można zostawić na noc przykryte kocem,a rano odstawiać w chłodne miejsce. Można też 15 min. pasteryzować po zakręceniu słoików.

PASTERYZACJA  , wyparzanie słoików w piekarniku i mikrofalówce
 polecam artykuł:  / nie będę  przepisywać, sama korzystam/

  http://www.vegestrefa.pl/1142/przedluzamy-lato-w-kuchni-czyli-jak-rozpoczac-zorganizowac-i-usprawnic-sobie-prace-z-przetworami/#comment-6908

z moimi uwagami w komentarzach.Jest tam tez uwaga o wyparzaniu słoików w mikrofalówce. Z tego rodzaju działania też korzystam ,gdy mam mało słoików do zastosowania.
Woda w słoiku ,tak ok 2 cm jest konieczna,bo para zrobi swoje.Czas jest zależny od wielkości słoika - ona powinna się zagotować. Po prostu podglądam co się dzieje i widzę.