05 listopada 2016

Konfitura ,galaretka i powidła na zimę z ciemnych winogron ogrodowych

 Jesień w moim domu ma to do siebie,
że na kuchni ciągle stoi  garnek,

w którym się podgrzewają jakieś powidełka, 

 

syropy, dżemiki...





/ Dla przypomnienia,aby nie zginęło
😊

przepisy na  przetwory z pigwy  

zapisałam też  tu    marmolada, syrop z pigwy

👵






Nawet jak mam mało owoców

 np. ciemnych winogron 

to je krótko rozgotowuję na małej ilości wody , aby nie przypalić dna garnka,podgrzewam,podgrzewam....
/zauważyłam, że podgrzewanie z pestkami i skórkami powoduje szybsze gęstnienie, a to właśnie uwalniają się z nich pektyny /

......potem blenduję, przecieram,
 znowu podgrzewam,
 słodzę aż mam to,co mi smakuje.Tak powstaje syrop gęsty lecz nieklarowny.

Na sok wystarczy krótko zagotować ,

a następnie podgrzać na małym ogniu z 10 min. dodając wody  z 1/4 objętości owoców,

 a można i 1/2,jeśli owoce są dojrzałe,

 potem odstawić na 12h,

 znowu zagotować i odstawić do wystudzenia, niech jeszcze oddają z siebie sok ,

 można dodać soku z cytryny aby pogłębić i utrwalić kolor.

 Po wystudzeniu  przecedzić ,dodać cukier, zagotować i gorący sok nalewać do słoików.

Można też zastosować takie proporcje jak proponuje DOMI :

 2 kg dojrzałych, ogrodowych winogron - ciemnych i słodkich
1 kg białego cukru
1 litr wody

 

  Gęsty syrop nalewam  w słoiczek, pasteryzuje i do spiżarni.
O, proszę bardzo jaka gęsta galaretka fik mik, nic się nie leje.
Obok w dużym słoju robi się
 pigwa w cukrze na syrop do herbatki.

😊👵

Jak robię sok z winogron zapisałam tutaj

**************

 

Jeśli jeszcze ktoś nie oberwał ciemnych winogron
 to ma szanse zrobić z nich na zimę
  pyszną konfiturę w formie galaretki.
Świetna z pieczywem i jako dodatek do tzw. suchego ciasta  np. babki , czy do naleśników jako oryginalny dodatek.
 Zrobiłam w zeszłym roku na próbę,a w tym już znacznie więcej,bo naprawdę dobra.


Przepis na konfiturę w formie galaretki :

- 3 kg obranych z gałązek, umytych ciemnych owoców winogron / winorośli ogrodowych/
- 1,5 kg cukru
Owoce bez cukru zagotowuję w dużym garnku ,
 /trzeba  na dno wlać trochę wody,aby na początku nie przywarły do dna/,
a potem podgrzewam
z godzinę na małym gazie.


 Po czym rozdrabniam dość mocno wszystko blenderem.
 Dobrze jest gdy chociaż część  pestek i skórek się rozdrobni czy rozgniecie.

To właśnie z pestek i skórek uwalniają się  pektyny ,które zagęszczają przetwory.Substancje te mają też właściwości żelujące, które uaktywniają się w kwaśnym środowisku, w wysokiej temperaturze i po dodaniu cukru. W związku z tym powszechnie stosuje się je jako zagęstnik.

 Z kolei  przecieram jeszcze na sicie, by pozbyć się resztek pestek.


   Robota idzie szybko.

 Do uzyskanego przecieru wsypuję cukier i dalej podgrzewam na małym ogniu  aż zgęstnieje.

/Jeżeli zdecyduję się na dodanie pektyny amidowanej, wtedy wcześniej, przed dodaniem całej porcji cukru, odsypuję 1 szklankę i z nim mieszam 3 dag pektyny./ 



 Bez  pektyny można zostawić przecier na noc i rano jeszcze raz dobrze podgrzać. 

 


Powiem, że od zeszłego roku dodaję do   powideł winogronowych taką  pektynę .

2 lata temu powidła wcale nie zgęstniały i to mnie przestawiło na nowe tory.

Na koniec 

 wkładać  dobrze podgrzany przecier do niedużych, wygotowanych słoików,mocno zakręcić suchymi,wygotowanymi pokrywkami  i pasteryzować 15 min. od zagotowania.

Można tez pasteryzować w piekarniku na sucho.

 tu adres jak pasteryzować


😊👌

Słodszą nieco konfiturę  domową z winogron 

robi Basia  tu adres

 

Podam tylko składniki od Basi 

Składniki:

  • 1 kg,winogron,1 kg,cukru,sok z cytryny.

-----------------------------------------------------------------------------

Podam tu jeszcze  przy okazji

Przepis na odwrocie  torebki  

z pektyną z Jasła:

cytuję z mojej kupionej na allegro torebki : 

Nazwa na torebce: 

Pektyna jabłkowo-cytrusowa do wyrobu dżemów niskocukrowych.

Opakowanie 30g - idealna porcja na jedną kobiałkę truskawek - 2 kg owoców.

Skład: pektyna amidowana 100%

Produkt polski.


Jest też na torebce sposób przygotowania dżemu truskawkowego:

Sposób przygotowania:

1. Przygotować 2 kg owoców oraz 1 kg cukru. Do przygotowywanych owoców wlać pół szklanki wody i zagotować.

2. Zawartość opakowania (30g pektyny) wymieszać z jedną szklanką cukru. Wsypać do gotujących się owoców. Mieszając gotować 3-5 min.

3. Wsypać pozostałą ilość cukru. Nie przerywać gotowania. Gotować do całkowitego rozpuszczenia. Dodać płaską łyżeczkę kwasku cytrynowego, rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody. Wymieszać.

4. Zebrać pianę i rozlać gorący dżem do słoików. Zaleca się pasteryzować dżem przez 20 min.

 

----------------------------------------------------------------------
 

Znalazłam też
 przepis na konfiturę na ostro do mięs 
 z winogron ogrodowych
i jabłek

czytaj tu  :    http://beszamel.se.pl/przetwory-z-owocow/winogrona-z-jablkami-na-ostro,20772/

   😘   💁   👏


POWIDŁA  z winogron ogrodowych :
Powidła różnią się od galaretek ilością cukru i czasem podgrzewania - są mniej słodkie,ale w sumie to podobny przetwór. Są gęstsze i jakby bardziej zwarte, bo dłużej podgrzewane i odparowywane.


- 2 kg owoców,
-1/2 kg cukru.
- ewentualnie do smaku cynamon, starta skórka z wyparzonej cytryny.


Owoce umyć, oczyścić z gałązek,jeszcze raz umyć.
 Zagotować  i podgrzewać z godzinę w dużym garnku.
 Zblendować podobnie jak opisałam w przepisie na galaretkę.
 Przetrzeć przez sito.
Do przecieru dodać cukier .
Znowu  krótko zagotować i podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia, często mieszając.
Podkładam pod garnek taką grubszą metalową podkładkę, którą zrobił mi mój mąż.
Gdy powidła zgęstnieją,  gorące  przekładać do wyparzonych wrzątkiem słoików , mocno zakręcić suchymi,wygotowanymi zakrętkami . Można zostawić na noc przykryte kocem,a rano odstawiać w chłodne miejsce. Można też 15 min. pasteryzować po zakręceniu słoików.

Gdyby garnek z powidłami dość mocno się przypalił, trzeba  szybko przełożyć owoce do innego garnka , a w przypalonym pogotować garść ryżu / biorę brązowy,bo dłużej się gotuje/ ,a potem tylko garnek dobrze umyć. Takie czary mary.

'''''''''''''''''''''''''''''''

Przepis na dżem truskawkowy z pektyną
 

Wypróbuję w tym 2023 roku przygotowanie powideł i dżemu  z taką pektyną 

 


Kupiłam pektynę z Jasła.

Mam tu też na zdjęciu

przepis na torebce :

``````````````````````````````````````````````````
Doskonale mi się sprawdziła przy przetworach z pigwy :



 

 

 

PASTERYZACJA  , wyparzanie słoików w piekarniku i mikrofalówce
 polecam artykuł:  / nie będę  przepisywać, sama korzystam/

  http://www.vegestrefa.pl/1142/przedluzamy-lato-w-kuchni-czyli-jak-rozpoczac-zorganizowac-i-usprawnic-sobie-prace-z-przetworami/#comment-6908

z moimi uwagami w komentarzach.Jest tam tez uwaga o wyparzaniu słoików w mikrofalówce. Z tego rodzaju działania też korzystam ,gdy mam mało słoików do zastosowania.
Woda w słoiku ,tak ok 2 cm jest konieczna,bo para zrobi swoje.Czas jest zależny od wielkości słoika - ona powinna się zagotować. Po prostu podglądam co się dzieje i widzę.

W piekarniku pasteryzuję według rad Małeckiego :

 


Brak komentarzy: