19 listopada 2016

Śledzie domowe wypróbuj przed świętami

Ja je już wypróbowałam i polecam.


Cebulę wybrałam różną - jedna szalotka, druga normalna okrągła, a trzecia czerwona. To chyba nie ma znaczenia smakowego, a raczej wizualne.

PRZEPIS :

- 5, 7 śledzi solonych,
- 3 cebule,
- 1 łyżka octu 10%,
- 1 łyżka cukru,
- olej rzepakowy do zalania śledzi ,ok. 700 ml
- pieprz mielony do posypywania śledzi
- gorczyca jako dodatek przyprawowy

Śledzie wymoczyć 3,4 godziny,zmieniając ze 3 razy wodę. Cebule pokroić w piórka, czyli wzdłuż pierścieni, a następnie posypać ją cukrem, i wlać do nich łyżkę octu. Odstawić na 10- 15 min.
Wymoczone śledzie pokroić na kawałki, nie za duże.  Przekładać w pojemniku warstwami -
cebula, śledzie,pieprz, ziarenka gorczycy, cebula itd. na wierzch cebula i pieprz.
Zalać olejem i odstawić do lodówki na noc.

UWAGA
 Te śledzie,zwane solonymi czy beczkowymi,
są naprawdę mocno solone, inaczej niż podkwaszane matiasy.
Jednak są twarde i dobre,chociaż nie bielutkie.
 Białe matiasy muszą być naprawdę sprawdzone,bo można się naciąć na miękkie ,którym żaden przepis nie pomoże,bo się rozlatują na papkę.
To czy solone są już dobrze wymoczone - najlepiej dawać  do spróbowania temu,który najczęściej marudzi .
 To taka sztuczka teściowej.