29 kwietnia 2017

Masz wolną chwilę- zrób naleśniki bez jaj

Przypominam  przepis ,

bo

na majówkę w sam raz   

 Smaczne z serem, z dżemem, z czym tylko zapragniesz .

Nawet ze słoneczkiem majowym.

Dżem z ciemnych winogron znad tarasu smakowity. 

/Jest tu na blogu przepis na taki dżem/powidła czy galaretkę/- można je znaleźć./

 

 

 

 

Ciasto naleśnikowe smakowite i pewne

/  sprawdziłam przepis  http://babiedolygdynia.blogspot.com/2014/02/kasza-gryczana-z-pieczarkamitwarogiem-w.html

SKŁADNIKI:
 40 dag mąka tortowa,to jest 2 i pół szklanki,
 2 szklanki woda gazowana,
 1 szklanka mleka,
 1 łyżeczka soli,
 1 łyżka cukru,
 5 łyżek oleju rzepakowy


Składniki na naleśniki zmiksować na dość lejące ciasto i odstawić na 30 minut - jeśli za rzadkie to dosypać mąki a jak za gęste to dolać mleka.
Jest to ciasto średniej grubości,dość sycące,ale wspaniale trzyma nadzienie.



Z mąki szymanowskiej, gdzie 400g to 2 i pół szklanki ,akurat tyle ile mieści się w moim kubku metalowym, ciasto wychodzi gęste,więc trzeba dolać trochę wody / nawet ok. 1/2 szklanki /



Wymieszałam składniki  rózgą do ubijania białek.Mąkę dodawałam małymi  porcjami.

Patelnię pod pierwszy naleśnik należy posmarować  olejem, potem już nie trzeba.
Najlepiej piec je na specjalnej patelni naleśnikowej.Jest niedroga,a niezastąpiona.



Tym razem ser pogniotłam tłuczkiem do ziemniaków,a można i inaczej   rozdrobnić,
dodałam niedużo cukru, trochę miodu, do tego surowe żółtko i mieszam,mieszam.....smaruje i zawijam w cieplutkie naleśniki.











Praca wre....


















 A ten ostatni dla kogo? No,proszę,proszę- jeszcze ciepły....















Dziękuję autorce przepisu :  http://babiedolygdynia.blogspot.com/2014/02/kasza-gryczana-z-pieczarkamitwarogiem-w.html
 

***************************************

Bardzo podobne ,także świetne,  choć są drobne zmiany w przepisie 

PUSZYSTE naleśniki z Kwestia smaku  

tu adres 

zrobiłam, o proszę bardzo:  


Ciasto
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (np. tortowej)
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju roślinnego
Nadzienie
  • 400 g twarogu
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • wykonanie pod powyżej podanym adresem

ciekawostki- jajka rozmiksowane z mlekiem, cukrem i solą, potem stopniowo mąka i dopiero woda. Odstawione na 20 minut i dopiero wtedy olej do ciasta.
Patelnia o cienkim dnie dobrze radzi sobie z pieczeniem naleśników.
Smaruję patelnię ręcznikiem papierowym maczanym w oleju

/ jak w przepisie/


 W środku ser, a na wierzchu śmietana z dodatkiem cynamonu

lub sos malinowy / sposób wykonania pod adresem powyżej/  



Brak komentarzy: