23 kwietnia 2017

Smażona wątróbka może być korzystna dla zdrowia

Przyznam szczerze,że nie przepadam za daniami z podrobów.
Jednak ten przepis  z powodzeniem wykorzystuję w kuchni













Przepis wzięłam stąd :
http://www.ziolaiprzyprawy.info/2012/12/23/przepisy/watrobka-czy-jedzenie-watrobki-moze-byc-zdrowe-jesli-usuwa-toksyny/

/zdjęcie jest z mojej kuchni /

Polecam także
   zamieszczony pod wyżej podanym linkiem
 artykuł o zdrowym jedzeniu. 
Tam przeczytasz o walorach jedzenia wątróbki drobiowej,wieprzowej czy innej. 

Cytuję fragment:
 "  Przepis na smażoną wątróbkę: 


 .......oto najpowszechniejsza propozycja podania wątróbek (dla 4-5 osób):
  • 10 szt wątróbek kurzych (mogą być indycze lub królicze, albo 500g wątroby cielęcej lub wieprzowej)
  • 500 ml mleka
  • 3 duże cebule
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki smalcu (najlepiej drobiowego – gęsiego lub kaczego)
  • sól i pieprz
Wykonanie:
  1. Umyte wątróbki przekładamy do miski i zalewamy mlekiem. Pozostawiamy na noc. Mleko poprawi smak wątróbki (zwłaszcza wieprzowej i wołowej). Jeśli nie masz mleka, możesz pominąć ten krok – po prostu umyj wątróbki i tyle.
  2. Wylej mleko i sparz wątróbki wrzątkiem (zalej je w misce wrzątkiem, obróć łyżką aby „poszarzały” z każdej strony i później wylej wodę). Nie trzymaj ich we wrzątku długo, wystarczy, żeby zmieniły kolor.
  3. Rozgrzej smalec na patelni.
  4. Sparzone wątróbki panieruj w mące lub zwyczajnie je nią posyp i ułóż na rozgrzanym smalcu i smaż z każdej strony aż lekko się zezłocą (uważaj, mogą pryskać i „strzelać” ponieważ zagotuje się w nich woda).
  5. Kiedy będą już złote z obu stron przełóż je na talerz, a na pozostałym tłuszczu usmaż na złoty kolor posiekane w talarki cebule.
  6. Gdy cebule będą już gotowe, ponownie dodaj wątróbkę, lekko przemieszaj i jeszcze podduś przez 2-3 minuty – dzięki temu wątróbki przejdą smakiem.
  7. Przed podaniem posól je i popieprz wg uznania. Smacznego.
  8.    Tak właśnie zrobiłam i smaczne było to danie.
  9.  




  10. Przepis ze starej książki kucharskiej / pisownia zgodna z oryginałem/

    Wątróbka wieprzowa z tartemi buraczkami.

    3/4 kg wątroby wieprzowej, 15 dkg masła, 3 łyżki mąki,
    przyprawa Maggiego, 1 kg buraków, 1 duża łyżka cukru,
    ocet albo cytryna, sól.
    Dobry smak wątróbki zależy przedewszystkiem od
    umiejętnego smażenia. Wątróbka wieprzowa jest niemniej
    delikatna i smaczna od cielęcej, a jednak niepomiernie
    tańsza.
    Pokrojonej w grubsze plastry wątróbki nie solić,
    tylko otarzaną w mące smażyć krótko w rozpuszczonem maśle na patelni. Gdy wątróbkę po obu stronach obrumieniono,
    posolić, skropić Maggiego przyprawą i nie
    smażąc więcej, zostawić pod pokrywą aż do wydania.
    Wątróbkę winno się podać krótko po usmażeniu, gdyż
    inaczej traci na smaku.
    Buraki ugotowane, a następnie obrane ze skóry,
    zetrzeć na tarce, zmieszać z zasmażką z 2 łyżek masła
    i 1/2  łyżki mąki, dodać 1 dużą łyżkę cukru, soli i octu do
    smaku lub sok z 1 cytryny i smażyć krótki czas, mieszając,
    aby się nie przypaliły.
    Podać razem z wątróbką i kartoflami.

1 komentarz:

Maminek kulinarny pisze...

My uwielbiamy wątróbkę. Polecamy nasz przepis na wątróbkę w warzywach. Pozdrawiamy serdecznie.