tag:blogger.com,1999:blog-1174550733429899456.post1663710979581038999..comments2024-02-26T18:35:25.793+01:00Comments on U elizki seniorki.: Sernik na spodzie krucho-drożdżowym z przepisu FRANCUZA95 Elżbieta K elizka seniorkahttp://www.blogger.com/profile/03980843940935345641noreply@blogger.comBlogger14125tag:blogger.com,1999:blog-1174550733429899456.post-12919925295161834452023-03-28T23:16:53.743+02:002023-03-28T23:16:53.743+02:00Nejliko, uświadomiłaś mi niezwykle ważny problem.
...Nejliko, uświadomiłaś mi niezwykle ważny problem.<br />Bardzo Ci dziękuję. Będę o tym pamiętać.<br /> Mam nadzieję, że sernik się uda.Życzę Ci wszystkiego najlepszego. <br /> Elżbieta K elizka seniorkahttps://www.blogger.com/profile/03980843940935345641noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1174550733429899456.post-54691426932806314352023-03-28T22:39:29.869+02:002023-03-28T22:39:29.869+02:00Dziekuje!Dziekuje!nejlika35https://www.blogger.com/profile/02784046362065891646noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1174550733429899456.post-13785814076893494072023-03-28T22:38:32.608+02:002023-03-28T22:38:32.608+02:00Dziekuje za wyjaśnienie. Ja nie mieszkam w Polsce,...Dziekuje za wyjaśnienie. Ja nie mieszkam w Polsce, to nie wiedzialam o takich subtelnościach w rodzajach budyniu! Piszac przepis trzeba pamietać, ze czytaja to ludzie w innych krajach. W Szwecji np. nie ma budyniów (ja sprowadzam z Polski) i np. nie ma śmietany 18% tylko 12%, nie mówiac o bialym serze, tez takiego nie ma tylko b. miekki twarozek. Pozdrawiam!<br /><br />nejlika35https://www.blogger.com/profile/02784046362065891646noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1174550733429899456.post-37254512538336212542023-03-27T15:39:20.658+02:002023-03-27T15:39:20.658+02:00Dziękuję, że zwróciłaś uwagę na nieścisłości i od ...Dziękuję, że zwróciłaś uwagę na nieścisłości i od ręki poprawię w przepisie składnik budyń na proszek budyniowy. Elżbieta K elizka seniorkahttps://www.blogger.com/profile/03980843940935345641noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1174550733429899456.post-50987540350674113702023-03-27T15:36:38.024+02:002023-03-27T15:36:38.024+02:00W sprzedaży są budynie o różnej wadze proszku budy...W sprzedaży są budynie o różnej wadze proszku budyniowego. <br />Jedne są na 500ml mleka, czyli małe,<br /> a inne na 3/4 litra czyli 750 ml/ duże/. <br />Czasem na opakowaniach mają napisy - mały budyń lub duży budyń. Autor przepisu Francuz podał taką wagę, aby się nie pomylić przy wyborze produktu.<br />Mleko to tylko wskaźnik odnoszący się do wagi proszku budyniowego w kupionym opakowaniu. <br />Dziękuję za odwiedziny i życzę smacznego sernika.<br />Pozdrawiam serdecznie. Elżbieta K elizka seniorkahttps://www.blogger.com/profile/03980843940935345641noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1174550733429899456.post-76639384229117472702023-03-27T15:20:57.872+02:002023-03-27T15:20:57.872+02:00Nejliko,
dobrze napisałaś.
Do masła w sumie trzeb...Nejliko,<br />dobrze napisałaś. <br />Do masła w sumie trzeba dodać 6 żółtek ,a w tym 3 z białkami. Rozbijam jajka w dwa osobne naczynia- w jedno białka, a w drugie żółtka. Pozostałe 3 białka plus jeszcze jedno, które zostało od składników na ciasto, ubijam na pianę. <br />Żółtka do masła dodaję stopniowo, po jednym, ciągle miksując masę, aby masło je wchłonęło bez problemu. Elżbieta K elizka seniorkahttps://www.blogger.com/profile/03980843940935345641noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1174550733429899456.post-64377166859298071872023-03-27T13:27:59.215+02:002023-03-27T13:27:59.215+02:00Na liście skladników jest 3 cale jajka i 3 żółtka....Na liście skladników jest 3 cale jajka i 3 żółtka. Potem jest napisane, ze miksujemy maslo ze wszystkimi żółtkami - czy równiez z żółtkami z 3 calych jajek? Czy to z ich bialek miksujemy piane? Przepraszam, ale to wyszlo odrobine niejasno.nejlika35https://www.blogger.com/profile/02784046362065891646noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1174550733429899456.post-88035865519096413182023-03-27T12:53:34.976+02:002023-03-27T12:53:34.976+02:00W liście skladników jest 'budyń na 500 ml mlek...W liście skladników jest 'budyń na 500 ml mleka' - a ja zadnego mleka w przepisie nie widze, nie wiem co to znaczy. Dalej w przepisie jest m.in. ''dodajemy ...budyń.. '' i rozumiem, ze dodajemy proszek budyniowy, a gdzie mleko??nejlika35https://www.blogger.com/profile/02784046362065891646noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1174550733429899456.post-17788936384360766372022-03-01T03:55:12.553+01:002022-03-01T03:55:12.553+01:00Paseczki tworzą wierzch ciasta, więc układam je na...Paseczki tworzą wierzch ciasta, więc układam je na wierzchu tworząc kratkę i tak cały placek wkładam do piekarnika. Widać to na zdjęciu ciasta po upieczeniu. Elżbieta K elizka seniorkahttps://www.blogger.com/profile/03980843940935345641noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1174550733429899456.post-49361832691581520722022-03-01T03:29:23.303+01:002022-03-01T03:29:23.303+01:00Pani napisala '..wykrawać paseczki..itd' a...Pani napisala '..wykrawać paseczki..itd' a potem, jako nastepny punkt 'Calość piec..itd' - a co robimy z paseczkami?? Nie napisane! nejlika35https://www.blogger.com/profile/02784046362065891646noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1174550733429899456.post-66575947686841391712019-05-18T21:28:34.410+02:002019-05-18T21:28:34.410+02:00Bardzo mnie ucieszyłaś Ewo. Mam nadzieję że przyd...Bardzo mnie ucieszyłaś Ewo. Mam nadzieję że przydadzą Ci się moje i wypróbowane przeze mnie przepisy. Elżbieta K elizka seniorkahttps://www.blogger.com/profile/03980843940935345641noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1174550733429899456.post-41238937574323493722019-05-18T20:34:53.009+02:002019-05-18T20:34:53.009+02:00Elizko, mam zamiar skorzystać z tego przepisu na D...Elizko, mam zamiar skorzystać z tego przepisu na Dzień Matki. Dla mnie to wyjątkowy dzień. Przyjdą dzieci i staram się zawsze podać coś nowego. Ciasta krucho-drożdżowego niestety jeszcze nie miałam okazji testować. Z ciekawością to zrobię.Dzięki za błyskawiczną odpowiedź.Gratuluję bloga.Kilka dni temu trafiłam na niego i codziennie tu wracam... ewahttps://www.blogger.com/profile/16067318276145381340noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1174550733429899456.post-14279033909450072192019-05-18T19:55:50.154+02:002019-05-18T19:55:50.154+02:00Ewo
ten poziom czwarty wymyślił autor przepisu. Ja...Ewo<br />ten poziom czwarty wymyślił autor przepisu. Ja zacytowałam. W piekarnikach raczej nie ma aż 4 poziomy. Dla mnie to drugi poziom od dołu. Placek jest ciężki i dlatego należy go piec na niższym poziomie. Elżbieta K elizka seniorkahttps://www.blogger.com/profile/03980843940935345641noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1174550733429899456.post-52506862178040907982019-05-18T19:35:53.361+02:002019-05-18T19:35:53.361+02:00Elizko witam Cię.
mam pytanie odnośnie pieczenia s...Elizko witam Cię.<br />mam pytanie odnośnie pieczenia sernika na spodzie krucho-drożdżowym.<br />Czy czwarty poziom w piecyku jest liczony od góry czy od dołu?<br />Dziekuję z góry za odpowiedż.<br />Pozdrawiam serdecznie.ewahttps://www.blogger.com/profile/16067318276145381340noreply@blogger.com