25 lutego 2018

Kapusta,fasola i ziemniaki razem jako świetne danie zwane parzybroda




Jest to danie wegańskie,
ale nawet o tym nie wiedziałam.
 Smak pamiętam z dzieciństwa.













 Nie jestem /jeszcze/ weganką i lubię taki smakołyk odsmażać na oleju z cebulką
 albo
 / o zgrozo!  powiedzą niektórzy/
 na skwareczkach z boczku czy z dodatkiem extra kiełbaski.

 Dziękuję

" Zdrowe życie"  https://www.youtube.com/watch?v=fd6-b_kvrRY
  za

PRZEPIS :

- Kapusta kwaszona 2,5kg
 / najlepsza z beczki/ wypłukana w zimnej wodzie,odciśnięta, ugotowana z godzinę z dodatkiem wody, celem jej uzupełnienia do przykrycia kapusty w garnku
 i 2łyżeczek soli.Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna można przepłukać jeszcze raz przed nastawieniem gotowania.
- Ziemniaki 1kg 
 obrane ,ugotowane,potłuczone i wystudzone
- Fasola biała średniej wielkości 0,6 kg 
namoczona wcześniej na noc, ugotowana na niedużym ogniu, odcedzona, potłuczona /jak na poniższym filmiku/
Połączyć wszystko ,ugnieść mocno ,doprawić solą ,pieprzem i czym kto lubi.


Świetne danie jako oddzielne,a i jako dodatek do drugiego dania zamiast tradycyjnych ziemniaków.Część zamroziłam w pojemnikach, bo taka ilość wystarczy na kilka porcji.

Ugotowałam właśnie w ten sposób: 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz