Jest to danie wegańskie,
ale nawet o tym nie wiedziałam.
Smak pamiętam z dzieciństwa.
Nie jestem /jeszcze/ weganką i lubię taki smakołyk odsmażać na oleju z cebulką
albo
/ o zgrozo! powiedzą niektórzy/
na skwareczkach z boczku czy z dodatkiem extra kiełbaski.
Dziękuję
" Zdrowe życie" https://www.youtube.com/watch?v=fd6-b_kvrRY
za
PRZEPIS :
- Kapusta kwaszona 2,5kg
/ najlepsza z beczki/ wypłukana w zimnej wodzie,odciśnięta, ugotowana z godzinę z dodatkiem wody, celem jej uzupełnienia do przykrycia kapusty w garnku
i 2łyżeczek soli.Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna można przepłukać jeszcze raz przed nastawieniem gotowania.
- Ziemniaki 1kg
obrane ,ugotowane,potłuczone i wystudzone
- Fasola biała średniej wielkości 0,6 kg
namoczona wcześniej na noc, ugotowana na niedużym ogniu, odcedzona, potłuczona /jak na poniższym filmiku/
Połączyć wszystko ,ugnieść mocno ,doprawić solą ,pieprzem i czym kto lubi.
Świetne danie jako oddzielne,a i jako dodatek do drugiego dania zamiast tradycyjnych ziemniaków.Część zamroziłam w pojemnikach, bo taka ilość wystarczy na kilka porcji.
Ugotowałam właśnie w ten sposób:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz