Przechowalnia ciekawych przepisów z sieci / i nie tylko/ , u elizki seniorki

Tu sobie będę wklejać co wydaje mi się ciekawe, bo tusz do drukarki jest drogi,
a kartki  gubię. 👵 
😀  No spróbuję jak to wyjdzie. Czasem zgubię adres strony , postaram się zawsze dodawać.

Na początek:
 
Domowy FAST FOOD  
 
-- zapiekanki od Aniki  adres do Aniki
 
--zapiekanki bułki....../  od Heleny  adres do Heleny

---kanapki na ciepło z piekarnika  z bloga Dieta Moja Pasja  adres tutaj
-- chleb w jajku na śniadanie adres do Dieta moja pasja
--- Andruty owocowe od maminka tu adres   Składniki:

-opakowanie wafli
-2 galaretki owocowe

-400 ml słodkiej śmietany 30%
-1/2 szklanki cukru
-15 dkg margaryny

 W rondelku podgrzewamy śmietanę z cukrem, aż cukier się rozpuści.
Nie doprowadzamy do wrzenia.
Dosypujemy galaretki w proszku i mieszamy do ich rozpuszczenia.


 Dodajemy margarynę i mieszamy na małym ogniu do jej rozpuszczenia.
Studzimy. Masę rozsmarowujemy na kolejnych waflach.

 Po ok. godzinie kroimy i gotowe.
Dobre . 👩  😊
Zrobiłam, oto zdjęcia: 
  W kolejnym tygodniu zrobiłam z tegoż przepisu andruty o smaku mango , na waflach przekrojonych na połowy. Też dobre.

B  
 
----Babeczki cytrynowe wspaniałe  od Maminka  adres
 
 
----Babka ziemniaczana   adres
składniki na 2-3 porcje

800-900 g obranych ziemniaków

1 średnia cebula

50 g boczku wędzonego

jajko

2-3 łyżki mąki

łyżeczka soli

pieprz

2 duże ząbki czosnku

papryka wędzona

łyżka oleju

    Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i umieścić na drobnym sicie do odsączenia.
    Cebulę obrać i pokroić drobną kostkę. Boczek również pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony boczek. Mój był bardzo chudy, więc dodałam łyżkę oleju. Kiedy boczek jest już zrumieniony dorzucić cebulę i ją podsmażyć na złoto.
    Odcedzone ziemniaki wrzucić do miski. Odlać wodę która z nich wypłynęła i z dna naczynia nad którym ociekały zebrać zebraną skrobię i dodać do ziemniaków. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, sól, pieprz i przestudzoną cebulę z czosnkiem. Wymieszać całość. Mąkę dodawać na końcu, bo zależnie od rodzaju ziemniaków będzie trzeba dodać mniej lub więcej mąki pszennej.
    Ja użyłam dużej okrągłej formy ( 32 cm), ale ja chciałam bardzo cienki placek uzyskać. Jeżeli chcecie wyższą babkę, wybierzcie mniejszą foremkę. Wysmarujcie ją tłuszczem( najlepiej masłem) i wylejcie masę ziemniaczaną.
    Piec w temperaturze 180-200 stopni przez – w dużej formie jak u mnie 30-40 minut, a mniejszej, przy wyższej warstwie ciasta ok godziny. Wierzch ma być złoty i chrupiący.
    Po upieczeniu dobrze dać jej odpocząć i odparować kilka minut. Serwować ze śmietaną, salsą pomidorową lub sosem czosnkowym.
    Smacznego!

 
BABKA  drożdżowa zaparzana 

 
 
 
 
----BISZKOPT  Marioli z 7 jaj wysoki :
                      



  -----biszkoptowe z truskawkami tu adres

Składniki:

    jajko - 3 szt
    cukier - 150 g
    mąka pszenna - 150 g
    proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
    sól - duża szczypta
    skórka cytrynowa - otarta z 1/2 owocu
    sok z cytryny - 1 łyżeczka
    truskawki - ok. 1,5-2 szklanki małych sztuk
    gruby cukier - ok. 3 łyżki (na wierzch)
    masło - ok. 4 łyżki, zimne

Przygotowanie:

W misie miksera ubijaj całe jajka ze szczyptą soli, aż staną się jasnokremowe i puszyste. Partiami, w 2-3 częściach, wsypuj cukier i ubijaj cały czas, aż się rozpuści.

Dodaj sok i skórkę z cytryny, wymieszaj.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do ubitych jajek, delikatnie połącz- najlepiej łopatką/łyżką.

Gotowe ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem.

Na wierzchu rozłóż owoce, posyp cukrem i porozkładaj kawałeczki masła.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 40 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni, a ciasto przepiecze.

----BOTWINKA  adres

Produkty:
Pęczek botwiny
Ziemniaki
1 średni burak
4 skrzydełka kurczaka
Sól, warzywko
śmietana

Sposób przyrządzenia:
Skrzydełka wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy Warzywko i zagotowujemy wywar. Po ok. 10 min od zagotowania dodajemy drobno skrojoną botwinę i startego buraka.
Gotujemy 15-20 min i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gotujemy do uzyskania miękkości ziemniaków i dodajemy sól do smaku.
Botwinkę należy zabielić słodką śmietaną, aby wyeliminować szkodliwe działanie szczawianów.

     C 
 
----- Ciasto czekoladowe z buraczkami i orzechami od Maminka

 
 
---CIASTA BEZ PIECZENIA 

w zbiorach tej autorki mnóstwo podobnych ciast

Zrobiłam i smakowało 
Jeszcze jedno ciasto bez pieczenia z twarogiem i herbatnikami
Chatka Baby Jagi
  od Ania gotuje  tu adres
 
-------------------------------
 
---Coleslaw 
  dla mnie najlepszy przepis na surówkę do obiadu
 z białej kapusty itd    Tu adres

 
---Ciasto kruche z dżemem i bezą-  łatwe   Kostrobacz   

Ciasto napoleonka z 3 blatów ,przekładane masą mleczno-budyniową wyjątkową :



 Ciasto puszek z rabarbarem z bloga Obżarciuch 


Tak mi wyszło. Dobre jest.  adres tutaj
 
Ciasto włoskie -deser z herbatników, śmietany,
mascarpone i owoców
 bez piekarnika : 
 

 
 
Ciasto nazywane miodownik, stefanka, czeskie a nawet ukrainka 

 
 

Moja ukrainka
a właściwie tyle tylko jej zostało

 
D

E

F
----„Frytki” czyli ziemniaki pokrojone w słupki, wymieszane z łyżką oliwy i domową Vegetą upieczone w piekarniku na złoty kolor ( ok 20 minut w temperaturze 200°C)  adres
 
----Filet z kurczaka zapiekany na ziemniaczkach .
 
Kolejny smaczny przepis z bloga Maminek kulinarny.Wykonanie,zdjęcia oryginalne i  adres
 


 

---Flaczki  adres
 
G  
---- GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ adres

Produkty:

Kapusta pekińska
Kasza gryczana
Mięso mielone drobiowe
Przecier pomidorowy
Kostka rosołowa
Sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Rozdzielamy liście kapusty i sparzamy je (we wrzątku) każdy z osobna.
Kaszę gotujemy.
Ugotowaną kaszę mieszamy z mięsem (lekka przewaga mięsa). Można dodać trochę soli i pieprzu.
Farsz zawijamy w liście z kapusty.
Gołąbki układamy w garnku (dno garnka zakrywamy kilkoma liśćmi kapusty), zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową.
Po zagotowaniu dodajemy przecier pomidorowy.
Dusimy pod przykrywką, na małym ogniu ok. godziny.
Całość dusimy pod przykryciem ok. 45 min.
Dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego.

 

----Gołąbki  z grzybami 
  panierowane bez duszenia  
od Tomka Strzelczyka :
             
 
H

I J      Indyk z jajami na obiad, na święta i na kanapki 
              
              


 
              zrobiłam i polecam 
              tu adres

 
 Karp smażony, marynowany w mleku 
    bardzo smaczny , można piec wcześniej i podgrzać przed podaniem

    tu adres
 
〰〰〰〰〰〰
 
Kasza jęczmienna w zapiekance 
 Bardzo dobra z ugotowanej już wcześniej kaszy,
a niżej zdjęcia mojej zapiekanki z tego przepisu : 


 
 
 
 
 
 Kluski z surowych ziemniaków :  adres do klusków
 
 Kociołek z piekarnika, obiad pieczony w słoiku 
 

 -----Kotleciki szu szu  z fileta kurczaka:

 
jest to blog  Moje Walijskie Pichcenie.
 
Zrobiłam. Bardzo smaczne 
 
                                                                                          zdjęcie moje
 

 
 
----Krokiety idealne adres na moim blogu 
        od Maminka : adres
 
 
------------------------------------------------------
 
 
-----KRUPNIK  adres
 Produkty:
2 średnie marchewki
Ziemniaki
Ćwiartka kurczaka
Korzeń pietruszki
Seler
Kasza jęczmienna
Sól, Warzywko

Sposób przyrządzenia:
Marchewki, pietruszkę i seler ścieramy na tarce i wrzucamy do gotującego się kurczaka.
Gotujemy ok. godziny na małym ogniu, po czym dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, oraz sól i Warzywko.
Gotujemy do miękkości ziemniaków i dodajemy pół szklanki kaszy.
Gotujemy jeszcze ok. 20min.


------------------------------------------------
----KURCZAK PO „GRECKU”  adres

Produkty:
2 udka kurczaka
4 średnie marchewki
Korzeń pietruszki
¼ małego selera
Pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie
Przecier pomidorowy

Sposób przyrządzenia:
Starte marchewkę, seler i pietruszkę zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 10 min. (można dodać trochę soli).
Przyprawionego lekko solą i pieprzem kurczaka, dodajemy do warzywnego wywaru.
Dodajemy 1liść laurowy i 2 ziarnka ziela angielskiego.
Całość dusimy pod przykryciem ok. 45 min.
Dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego.
 
---Kurczak pieczony dla dzieci adres
Kawałek kurczaka pieczonego ( kurczaka wzdłuż kręgosłupa przecinam i rozkładam na płasko na dużej blasze. Smaruję go solą, czosnkiem ( rozgniecionym) pieprzem i posypuję słodką papryką. Piec półtorej godziny w temperaturze 200°C. Po mniej więcej 45 minutach ułożyć na piersiach wiórki masła. Na dno formy można wylać i chochelkę rosołu.

 
 ----KURKI   w   śmietanie  od Eli z bloga Dieta Moja Pasja  adres


 
L ł
Likier słony karmel 

 

M 
 
 Maca jak z czasów Jezusa  tu tekst autorski
 
 
MARCINEK 
ciasto podlaskie świąteczne z 15 placuszków  przekładanych kremem śmietanowym
 
 film :
Moje odręczne, pospieszne notatki z tego filmu: 




 
Moskole 
 
czyli placki z gotowanych ziemniaków  adres
 
 
Moskole z Boskiej Kuchni  adres
 
 
---Majonez -  /przepis do sprawdzenia/ adres
 
 
 
 
-   Makaron zapiekany z warzywami  Kwestia smaku
 
 
 
 
------Marchewka z groszkiem  dobry  przepis a opakowania,           ale za dużo mąki,raczej płaska łyżka ,a nie kopiasta.Masła można więcej.  



 
 
 
 
 
 
 
 
 
Miodownik  od Madame Edith 

 
 
 
 
 --- Miodownik z masa twarogową  u Danusi 

    CIASTO na 6 krążków na tortownicę o śr. 24 cm :
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 125 g masła- miękkiego
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
MASA TWAROGOWA:
  • 1 kg sera twarogowego w kostce ( lub na wagę)
  • 5 dużych jaj
  • 1 szklanka cukru ( szklanka 250 ml )
  • 170 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu wanilii lub aromat waniliowy - wg uznania
  • 2 budynie waniliowe bez cukru 
  • 1 szklanka mleka 3,2 %
  • WYKONANIE 
  •  w blogu Co mi w duszy gra /adres powyżej/
N 
----Naleśniki z twarożkiem i truskawkami tu adres
/składniki dla 2 osób/

- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki jaglanej
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju lub płynnego masła
- 1 łyżeczka cukru/ksylitolu/ miodu lub syropu z agawy
- szczypta soli

dodatkowo:
- 1 szklanka świeżych truskawek
- 200 g ulubionego twarogu
- 3 łyżki śmietanki 12 lub 18% (możesz zastąpić ją jogurtem)
- 2 łyżeczki syropu z agawy lub cukru pudru
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- olej (do smażenia)

Do miseczki wkładam twaróg i rozdrabniam go za pomocą widelca, łączę ze śmietanką lub jogurtem i dokładnie mieszam- dosładzam do smaku łyżeczką miodu lub syropu z agawy albo cukru.
Mąkę wsypuję do miski, dodaję jajka, mleko, wodę, sól, cukier i olej . Wszystko dokładnie mieszam trzepaczką lub mikserem. Ciasto musi być gładkie. Na patelni rozgrzewam odrobinkę oleju i smażę partiami cienkie naleśniki. Gdy naleśniki będą już usmażone odkładam je na bok. Truskawki myję i pozbawiam szypułek, wkładam do kielicha blendera i miksuję wraz z syropem z agawy. Jeśli truskawki są bardzo słodkie, nie dosładzam ich. Na talerzach układam naleśniki z twarożkiem, na koniec dekoruję całość sosem truskawkowym. 

Nalewka śliwkowa od Maminka  tu adres
 
Nalewka z melisy  
cytaty: 
 
 Nalewka z melisy pomaga przy problemach z przewodem pokarmowym, działa uspokajająco i wzmaga łaknienie. Możesz przygotować ją tylko na bazie spirytusu i cukru albo dodać do niej miód, miętę i sok z cytryny.
Nalewka z melisy – Przepis nr 1
 
Do przygotowania nalewki należy pozyskać:
 150 g świeżych liści lub ziela melisy,
    jedną gałązkę mięty pieprzowej,
    1/4 łyżeczki zmielonego ziela dziurawca,
    szczyptę zmie­lonego cynamonu.
Wszystkie powyższe składniki należy umieścić w garnku, a następnie całość zalać wystarczającą ilością wrzącej wody, by przykryć wszystkie zioła. Całość parzymy przez ok. 15-20 minut pod przykryciem. Uzyskany napar należy następnie ostudzić po ostudzeniu przecedzić , a zioła wycisnąć. W drugim naczyniu należy przygotować syrop z 0,5 kg cukru i pół litra wody, a następnie dodać niego świeży sok z 1 cytryny. W kolejnym kroku łączymy ze sobą napar z ziół i syrop oraz dodajemy do całości 0,5 l 96%-owego spirytusu. Nalewkę melisową powinno się odstawić na 2 tygodnie, do pełnego przegryzienia. Ostatecznie otrzymamy dość słodki, domowy produkt leczniczy o lekko cytrynowo-kawowym aromacie.
 Przepis 2 doradca smaku :
 
Cukier  30 dag
woda  pół litra
 LISCIE MELISY  10 dag
  spirytus pół litra
Sposób przygotowania
Z cukru i wody gotujemy syrop. Zalać nim liście melisy. Pozostawić na dwa dni i zalać spirytusem. Odstawić na kilka miesięcy. Po tym czasie filtrować. Najlepiej pić 1-2 kieliszki dziennie.

 
 Nalewka miodowo-cytrynowa miodówka 
z Boskiej Kuchni  tu tekst autorski
 
 
O
Ogórki   małosolne na sucho
 
--- Owsianka rozgrzewająca na mleku lub wodzie:  adres do przepisu
 fragm:         

500ml wody
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki kardamonu
1/3 łyżeczki suszonego imbiru
1 łyżka masła
7-8 łyżek płatków owsianych błyskawicznych


Do rondelka wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy i masło i zacząć podgrzewać. Kiedy masło się rozpuści, wsypać płatki owsiane i gotować 5-10 minut, często mieszając, aż zgęstnieje.

 można dodać słodką śmietankę

 -----Omlet
   przepis z którego robi smaczne omlety mój syn Olek  
 
 
 
 
---Owsianka Uli   tu adres Biorę 3/4 łyżki płatków i zalewam wrzątkiem trochę powyżej poziomu płatków i zostawiam na kilka minut. Potem dodaję do tego wielką, kopiastą łyżkę jogurtu naturalnego Bakoma i jakieś owoce oraz płatki migdałów.

--  Pałki podudzia pieczone
 smaczne,przepis ok :
 
---  Pasta jajeczna:2 jajka ugotowane na twardo miksuję w robocie kuchennym  z białym serem(Mój ulubiony – 2 łyżki), szczypiorkiem, szczyptą soli, 1 łyżką jogurtu naturalnego, połową łyżeczki cukru i kilkoma kroplami soku z cytryny. Cukier i cytryna sprawiają wrażenie, że w paście jest majonez, choć go tam faktycznie nie ma. adres
 

 
---Pasty jajeczne  Marioli :
-----Pasty jajeczne Margarytki  adres

  ---Pasta do chleba z kurczaka pieczonego lub z rosołu   adres
 
 ----Pasztet wieprzowy z łopatki do słoików   adres
 
 ---Pączki greckie z bloga Greckie smaki   adres

 
----Pieczeń do chleba z mielonego udźca indyka:
 
 
upiekłam i polecam:
 
zdjęcie moje

 
 
 ------pierniczki od moich wnuczek i wnuków  adres
 
 
-----pierniczki czekoladowe z bloga Ania gotuje adres
 
 ---- pizza na cienkim cieście z brokułem i kurczakiem od Aniki  adres
 
 --- Placki z gotowanych ziemniaków  adres
 
 1 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
4 łyżki mąki pszennej + do obtoczenia
sól

olej do smażenia

Ugotowane ziemniaki przełóż do miski i przeciśnij przez praskę.

  • Wbij jajko, wsyp mąkę i dopraw solą. Mieszaj, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto ziemniaczane.
  • Z ciasta formuj placki. Obtaczaj je w mące i układaj na desce.
  • Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim placki z obu stron, aż będą złote. Przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawaj na gorąco lub na zimno ze świeżymi ziołami i jogurtowym dipem :)
  ---Placki ziemniaczane z piekarnika  adres
 
 ----Placek po węgiersku adres
 
 ---Placki z cukinii  od Aniki  adres 
   
Anika dodała nowy przepis- placki z cukinii z marchewką  adres
dobre są 👌😘
 
 
 
 
 
 
 
 
 ---Podpłomyk z dodatkami 
flammkuchen  :
wykonanie na filmie niżej ,a przepis tutaj klik
 

 

 
R -- Ruskie kotlety ziemniaki,ser,cebulka adres
 
   
 
 ---Ryba po grecku  klik adres tutaj

----Racuchy na maślance lub kefirze 
 
 
 Składniki: 400g maślanki, 320- 350g mąki pszennej, 2jajka,1-3 łyżek cukru lub 3 łyżki miodu, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka cukru waniliowego, szczypta soli, olej do smażenia.

Przygotowanie:składniki zmiksować, smażyć 1-2 łyżek ciasta na podgrzanym oleju 1min., a gdy powstaną pękające pęcherzyki powietrza, odwrócić i smażyć jeszcze 30 sekund.
 
 
 
Zrobiła je  moja córka. 
Jej opinia :  Mega dobre,
 robiłam z jogurtem naturalnym zamiast maślanki i dałam trzy jabłka drobno starte.
 

Reklamują wnuczunie


 
---Sałatka Krysi z bloga Obżarciuch
marchewki  papryka feta itd 
/klik na filmik i Krysia pokaże jak zrobić sałatkę/
 
-----Sałatka ziemniaczana z bloga Proste potrawy  tu adres
 
 
 ---Sernik krakowski:
                 


 
 ---Smarowidło do chleba z gotowanego mięsa- francuski rillettes
 z bloga Kuchnia Marioli    /klik niżej w filmik  i Mariola mówi co masz robić/

 
 


Składniki z oryginalnego. przepisu francuskiego: na 4 słoiki rillettes     


- 500 g podgardla wieprzowego
- 500 g łopatka
- 500 g szynki
- 250 g słoniny
- Laur
- Jeden ząbek czosnku
- Woda
- 4 przyprawy
- Sól i pieprz

Oczywiście że też zrobiłam.Bardzo smaczne. Brawa dla Pani Marioli.
--------------------------------------------------------------
 
Sosy do grilla i na imprezy 

 

 --  Szarlotka amerykańska od Aniki adres tutaj
 ---Szarlotka od Aniki  tu adres
 
---Szarlotka podwójnie przekładana 
 
/zrobiłam, bardzo dobra,  zdjęcie moje/
 

adres :
https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/225-jablecznik-podwojnie-przekladany

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 600 g mąki pszennej
  • 250 g masła (lub margaryny), zimnego
  • 140 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

  • ok. 2 kg jabłek
  • 1 galaretka (np. brzoskwiniowa, cytrynowa, pomarańczowa)
  • cukier do posłodzenia jabłek (zależy od ich kwaśności, ok. 1- 2 łyżek)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Mąkę, masło (lub margarynę) pokrojone na kawałki, cukier, jajko, żółtka i proszek do pieczenia zagnieść na jednolitą masę.
  2. Mój dopisek : / kruszę je, jak dzieci piasek w piaskownicy , na  jakby granulat, a potem ściskam w dwa czy trzy walce, do chłodzenia./
  3. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  4. Ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część wykleić (lub rozwałkować) w prostokątnej formie o wymiarach ok. 35 x 24cm, wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką. (Tu trzeba mieć trochę cierpliwości w wyklejaniu ciasta. Ciasto trzeba cienko wykleić i jeszcze jest do tego dość twarde. Najlepsza jest forma z odpinanym dnem.
  5.  Mój dopisek kroję nożem zimne ciasto na plastry i układam w formach dachówkowo,a następnie lekko nagniatam palcami ,aby wyrównać powierzchnię/
  6.  

  7.  
  8. Wystarczy dno wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz).
  9. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do zarumienienia.
  10. Gdy ostygnie, wyciągnąć je z formy i w ten sam sposób upiec kolejno 2 pozostałe placki.
  11. Przygotować masę jabłkową: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeśli jabłka puszczą sok, należy go odlać. Jabłka podsmażyć z 1 łyżką cukru przez ok. 10- 15 minut. Do gorących jabłek dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Sprawdzić, czy jest wystarczająco słodkie. Ewentualnie dodać więcej cukru do smaku.
  12. Do formy przełożyć pierwszy placek. Wyłożyć połowę podsmażonych, gorących jabłek. Przykryć drugim plackiem. Wyłożyć resztę jabłek i przykryć trzecim plackiem. Ciasto pozostawić, aby masa jabłkowa ostygła i następnie wstawić do lodówki. (Ciasto jest gotowe już po kilku godzinach, ale najlepiej smakuje na drugi lub 3 dzień).
  13. Ciasto posypać cukrem pudrem.
 ---Schabowe miękkie i soczyste  adres
 
SZASZŁYK Z GRILLA adres
Produkty:
Pierś z kurczaka
Marchewka
6 małych ziemniaków
Oliwa z oliwek
Warzywko

Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w oliwie z oliwek ze szczyptą Warzywka (najlepiej zostawić na noc).
Marchewkę i ziemniaki nie dogotowujemy (nie doprowadzamy do zupełnej miękkości).
Marchewkę kroimy w grubsze talarki, ziemniaki na połówki.
Nadziewamy wszystkie produkty naprzemiennie na patyczki do szaszłyków.
Grillujemy do momentu, zrobienia się mięsa.
Po ściągnięciu z rusztu, szaszłyk można posypać koperkiem.

  - schab pieczony w całości idealny od Ania gotuje  adres
 
/ piekłam, mistrzostwo świata /
 

Szybkowar 
- szynka do pieczywa z szybkowaru   adres
- gołąbki adres
 
 
T tort cytrynowy z Bloga Mała cukierenka tu adres
Koniecznie trzeba zajrzeć pod adres, choćby po to by zobaczyć jaki on może być piękny
. Moje dzieło jest jakie jest, ale smak chyba podobny do tego,który upiekła  autorka przepisu.
                              


Zdjęcia moje.To był mój pierwszy poważny,udany tort. Dekoracje w miarę możliwości,
 a na pierwszy raz to naprawdę ho,ho,ho .Najważniejsze,że smaczny.Polecam.

 
 
UW
Ukrainka- ciasto bardzo smaczne 
ciasto ukrainka u elizki seniorki
adres do ukrainki
 
------Wiśnie w słoiku  z bloga BESZAMEL
               tu adres  

ZŻŹ 
 
--- Zapiekanka makaronowa 
z mięsem mielonym : adres tutaj  
 
--- Zapiekanka makaronowa 
z fasolką szpar. i szynką  adres tu
 
-----Zapiekanka smaczna i łatwa ziemniaki,kurczak marchewka adres
 
Zrobiłam i smakowała.
Ziemniaki pokroiłam w plastry i marchewkę podobnie. Ugotowałam je zalewając wrzącą wodą, w oddzielnych garnkach prze 10 minut. Po odcedzeniu przelałam na sicie zimną wodą, by się trzymał ich kształt. Mięso wzięłam zimne, drobiowe z rosołu /2 udka/ pokroiłam na małe kawałki. Dalej jak w przepisie. Ser żółty 1 opakowanie typowe plastry. Na wierzchu oregano i czosnek mielony.


---- 
Zupa  buraczkowa od Ania gotuje adres tutaj
      smaczna zupa i nietrudna w wykonaniu.
     Ugotowałam na wędzonej kostce schabowej i kurzych łapkach . Najpierw wywar z kostki, potem w wywarze warzywa i ziemniaki  bez buraczków , dodałam też zeszkloną cebulę / buraki gotowałam w osobnym garnku, aby je dodać ugotowane, gdy zakwaszę wywar z resztą składników. Ziemniaki zachowają wówczas swój biały kolor.Zakwasiłam barszczem kiszonym z butelki firmy Welpik,bo tylko ten nam smakuje najbardziej. 
 Dalej jak w przepisie pod podanym wyżej adresem. Dodałam  sobie na koniec groszek ptysiowy, bo miałam mało ziemniaków.
Piękny kolor, smak świetny, groszek niekonieczny, ale tym razem tak wyszło. 😋

  

 
 
 
--- ZUPA KOPERKOWA   adres
Produkty:
Pęczek koperku
2 średnie marchewki
Ziemniaki
Ćwiartka kurczaka
Korzeń pietruszki
Seler
Sól, pieprz, Warzywko

Sposób przyrządzenia:
Gotujemy wywar rosołowy na kurczaku i warzywach. Gotujemy do miękkości warzyw (ugotowaną marchewkę można pokroić w talarki).
Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i posiekany koperek.
Gotujemy do miękkości ziemniaka.
Doprawiamy do smaku.
Zupę można zabielić słodką śmietaną.

 

---ZUPA BROKUŁOWA   adres  
Produkty:
Brokuł
1 średnia marchewka
Koperek
Ziemniaki
Udko kurczaka
Sól
Kostka rosołowa

Sposób przyrządzenia:
Gotujemy wywar rosołowy z udka i kostki rosołowej. Po zagotowaniu dodajemy umyty i pocięty na mniejsze bukiety brokuł, oraz pokrojoną w talarki marchewkę. 10 minut od zagotowania się dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do uzyskania miękkich ziemniaków. Na koniec dodajemy soli i do smaku i drobno posiekany koperek.
Zupę gotujemy jeszcze przez ok. 5 min.
Zupę można zabielić słodką śmietaną.

 




2 komentarze:

Maminek kulinarny pisze...

Rewelacja😁dodałaś owocki.
Bardzo się cieszę, że znalazłam się na liście zapisanych przepisów.
Jesteś kochana🤗
Buziolki dla Ciebie😘❤️

Elżbieta K elizka seniorka pisze...

Maminku. To ja dziękuję ogromnie.