Tu sobie będę wklejać co wydaje mi się ciekawe, bo tusz do drukarki jest drogi,
a kartki gubię. 👵
😀 No spróbuję jak to wyjdzie. Czasem zgubię adres strony , postaram się zawsze dodawać.
Na początek:
Domowy FAST FOOD
-- zapiekanki od Aniki adres do Aniki
--zapiekanki bułki....../ od Heleny adres do Heleny
---kanapki na ciepło z piekarnika z bloga Dieta Moja Pasja adres tutaj
-- chleb w jajku na śniadanie adres do Dieta moja pasja
A
--- Andruty owocowe od maminka tu adres Składniki:
-opakowanie wafli
-2 galaretki owocowe
-400 ml słodkiej śmietany 30%
-1/2 szklanki cukru
-15 dkg margaryny
W rondelku podgrzewamy śmietanę z cukrem, aż cukier się rozpuści.
Nie doprowadzamy do wrzenia.
Dosypujemy galaretki w proszku i mieszamy do ich rozpuszczenia.
Dodajemy margarynę i mieszamy na małym ogniu do jej rozpuszczenia.
Studzimy. Masę rozsmarowujemy na kolejnych waflach.
Po ok. godzinie kroimy i gotowe.
-opakowanie wafli
-2 galaretki owocowe
-400 ml słodkiej śmietany 30%
-1/2 szklanki cukru
-15 dkg margaryny
W rondelku podgrzewamy śmietanę z cukrem, aż cukier się rozpuści.
Nie doprowadzamy do wrzenia.
Dosypujemy galaretki w proszku i mieszamy do ich rozpuszczenia.
Dodajemy margarynę i mieszamy na małym ogniu do jej rozpuszczenia.
Studzimy. Masę rozsmarowujemy na kolejnych waflach.
Po ok. godzinie kroimy i gotowe.
Zrobiłam, oto zdjęcia:
W kolejnym tygodniu zrobiłam z tegoż przepisu andruty o smaku mango , na waflach przekrojonych na połowy. Też dobre.
B
----Babeczki cytrynowe wspaniałe od Maminka adres
----Babka ziemniaczana adres
składniki na 2-3 porcje
800-900 g obranych ziemniaków
1 średnia cebula
50 g boczku wędzonego
jajko
2-3 łyżki mąki
łyżeczka soli
pieprz
2 duże ząbki czosnku
papryka wędzona
łyżka oleju
Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i umieścić na drobnym sicie do odsączenia.
Cebulę obrać i pokroić drobną kostkę. Boczek również pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony boczek. Mój był bardzo chudy, więc dodałam łyżkę oleju. Kiedy boczek jest już zrumieniony dorzucić cebulę i ją podsmażyć na złoto.
Odcedzone ziemniaki wrzucić do miski. Odlać wodę która z nich wypłynęła i z dna naczynia nad którym ociekały zebrać zebraną skrobię i dodać do ziemniaków. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, sól, pieprz i przestudzoną cebulę z czosnkiem. Wymieszać całość. Mąkę dodawać na końcu, bo zależnie od rodzaju ziemniaków będzie trzeba dodać mniej lub więcej mąki pszennej.
Ja użyłam dużej okrągłej formy ( 32 cm), ale ja chciałam bardzo cienki placek uzyskać. Jeżeli chcecie wyższą babkę, wybierzcie mniejszą foremkę. Wysmarujcie ją tłuszczem( najlepiej masłem) i wylejcie masę ziemniaczaną.
Piec w temperaturze 180-200 stopni przez – w dużej formie jak u mnie 30-40 minut, a mniejszej, przy wyższej warstwie ciasta ok godziny. Wierzch ma być złoty i chrupiący.
Po upieczeniu dobrze dać jej odpocząć i odparować kilka minut. Serwować ze śmietaną, salsą pomidorową lub sosem czosnkowym.
Smacznego!
składniki na 2-3 porcje
800-900 g obranych ziemniaków
1 średnia cebula
50 g boczku wędzonego
jajko
2-3 łyżki mąki
łyżeczka soli
pieprz
2 duże ząbki czosnku
papryka wędzona
łyżka oleju
Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i umieścić na drobnym sicie do odsączenia.
Cebulę obrać i pokroić drobną kostkę. Boczek również pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony boczek. Mój był bardzo chudy, więc dodałam łyżkę oleju. Kiedy boczek jest już zrumieniony dorzucić cebulę i ją podsmażyć na złoto.
Odcedzone ziemniaki wrzucić do miski. Odlać wodę która z nich wypłynęła i z dna naczynia nad którym ociekały zebrać zebraną skrobię i dodać do ziemniaków. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, sól, pieprz i przestudzoną cebulę z czosnkiem. Wymieszać całość. Mąkę dodawać na końcu, bo zależnie od rodzaju ziemniaków będzie trzeba dodać mniej lub więcej mąki pszennej.
Ja użyłam dużej okrągłej formy ( 32 cm), ale ja chciałam bardzo cienki placek uzyskać. Jeżeli chcecie wyższą babkę, wybierzcie mniejszą foremkę. Wysmarujcie ją tłuszczem( najlepiej masłem) i wylejcie masę ziemniaczaną.
Piec w temperaturze 180-200 stopni przez – w dużej formie jak u mnie 30-40 minut, a mniejszej, przy wyższej warstwie ciasta ok godziny. Wierzch ma być złoty i chrupiący.
Po upieczeniu dobrze dać jej odpocząć i odparować kilka minut. Serwować ze śmietaną, salsą pomidorową lub sosem czosnkowym.
Smacznego!
BABKA drożdżowa zaparzana
----BISZKOPT Marioli z 7 jaj wysoki :
-----biszkoptowe z truskawkami tu adres
Składniki:
jajko - 3 szt
cukier - 150 g
mąka pszenna - 150 g
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
sól - duża szczypta
skórka cytrynowa - otarta z 1/2 owocu
sok z cytryny - 1 łyżeczka
truskawki - ok. 1,5-2 szklanki małych sztuk
gruby cukier - ok. 3 łyżki (na wierzch)
masło - ok. 4 łyżki, zimne
Przygotowanie:
W misie miksera ubijaj całe jajka ze szczyptą soli, aż staną się jasnokremowe i puszyste. Partiami, w 2-3 częściach, wsypuj cukier i ubijaj cały czas, aż się rozpuści.
Dodaj sok i skórkę z cytryny, wymieszaj.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do ubitych jajek, delikatnie połącz- najlepiej łopatką/łyżką.
Gotowe ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem.
Na wierzchu rozłóż owoce, posyp cukrem i porozkładaj kawałeczki masła.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 40 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni, a ciasto przepiecze.
----BOTWINKA adres
Produkty:
Pęczek botwiny
Ziemniaki
1 średni burak
4 skrzydełka kurczaka
Sól, warzywko
śmietana
Sposób przyrządzenia:
Skrzydełka wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy Warzywko i zagotowujemy wywar. Po ok. 10 min od zagotowania dodajemy drobno skrojoną botwinę i startego buraka.
Gotujemy 15-20 min i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gotujemy do uzyskania miękkości ziemniaków i dodajemy sól do smaku.
Botwinkę należy zabielić słodką śmietaną, aby wyeliminować szkodliwe działanie szczawianów.
C
----- Ciasto czekoladowe z buraczkami i orzechami od Maminka
---CIASTA BEZ PIECZENIA
w zbiorach tej autorki mnóstwo podobnych ciast
w zbiorach tej autorki mnóstwo podobnych ciast
Chatka Baby Jagi
od Ania gotuje tu adres
-------------------------------
---Coleslaw
dla mnie najlepszy przepis na surówkę do obiadu
z białej kapusty itd Tu adres
---Ciasto kruche z dżemem i bezą- łatwe Kostrobacz
Ciasto napoleonka z 3 blatów ,przekładane masą mleczno-budyniową wyjątkową :
Ciasto napoleonka z 3 blatów ,przekładane masą mleczno-budyniową wyjątkową :
Ciasto puszek z rabarbarem z bloga Obżarciuch
Tak mi wyszło. Dobre jest. adres tutaj
Ciasto włoskie -deser z herbatników, śmietany,
mascarpone i owoców
bez piekarnika :
Ciasto nazywane miodownik, stefanka, czeskie a nawet ukrainka
D
E
F
----„Frytki” czyli ziemniaki pokrojone w słupki, wymieszane z łyżką oliwy i domową Vegetą upieczone w piekarniku na złoty kolor ( ok 20 minut w temperaturze 200°C) adres
----„Frytki” czyli ziemniaki pokrojone w słupki, wymieszane z łyżką oliwy i domową Vegetą upieczone w piekarniku na złoty kolor ( ok 20 minut w temperaturze 200°C) adres
----Filet z kurczaka zapiekany na ziemniaczkach .
Kolejny smaczny przepis z bloga Maminek kulinarny.Wykonanie,zdjęcia oryginalne i adres
---Flaczki adres
G
---- GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ adres
Produkty:
Kapusta pekińska
Kasza gryczana
Mięso mielone drobiowe
Przecier pomidorowy
Kostka rosołowa
Sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Rozdzielamy liście kapusty i sparzamy je (we wrzątku) każdy z osobna.
Kaszę gotujemy.
Ugotowaną kaszę mieszamy z mięsem (lekka przewaga mięsa). Można dodać trochę soli i pieprzu.
Farsz zawijamy w liście z kapusty.
Gołąbki układamy w garnku (dno garnka zakrywamy kilkoma liśćmi kapusty), zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową.
Po zagotowaniu dodajemy przecier pomidorowy.
Dusimy pod przykrywką, na małym ogniu ok. godziny.
Całość dusimy pod przykryciem ok. 45 min.
Dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego.
----Gołąbki z grzybami
panierowane bez duszenia
od Tomka Strzelczyka :
Produkty:
Kapusta pekińska
Kasza gryczana
Mięso mielone drobiowe
Przecier pomidorowy
Kostka rosołowa
Sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Rozdzielamy liście kapusty i sparzamy je (we wrzątku) każdy z osobna.
Kaszę gotujemy.
Ugotowaną kaszę mieszamy z mięsem (lekka przewaga mięsa). Można dodać trochę soli i pieprzu.
Farsz zawijamy w liście z kapusty.
Gołąbki układamy w garnku (dno garnka zakrywamy kilkoma liśćmi kapusty), zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową.
Po zagotowaniu dodajemy przecier pomidorowy.
Dusimy pod przykrywką, na małym ogniu ok. godziny.
Całość dusimy pod przykryciem ok. 45 min.
Dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego.
----Gołąbki z grzybami
panierowane bez duszenia
od Tomka Strzelczyka :
H
I J Indyk z jajami na obiad, na święta i na kanapki
zrobiłam i polecam
K
Karp smażony, marynowany w mleku
bardzo smaczny , można piec wcześniej i podgrzać przed podaniem
〰〰〰〰〰〰
Kasza jęczmienna w zapiekance
Bardzo dobra z ugotowanej już wcześniej kaszy,
a niżej zdjęcia mojej zapiekanki z tego przepisu :
Kluski z surowych ziemniaków : adres do klusków
Kociołek z piekarnika, obiad pieczony w słoiku
-----Kotleciki szu szu z fileta kurczaka:
jest to blog Moje Walijskie Pichcenie.
Zrobiłam. Bardzo smaczne
----Krokiety idealne adres na moim blogu
od Maminka : adres
------------------------------------------------------
-----KRUPNIK adres
Produkty:
2 średnie marchewki
Ziemniaki
Ćwiartka kurczaka
Korzeń pietruszki
Seler
Kasza jęczmienna
Sól, Warzywko
Sposób przyrządzenia:
Marchewki, pietruszkę i seler ścieramy na tarce i wrzucamy do gotującego się kurczaka.
Gotujemy ok. godziny na małym ogniu, po czym dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, oraz sól i Warzywko.
Gotujemy do miękkości ziemniaków i dodajemy pół szklanki kaszy.
Gotujemy jeszcze ok. 20min.
------------------------------------------------
2 średnie marchewki
Ziemniaki
Ćwiartka kurczaka
Korzeń pietruszki
Seler
Kasza jęczmienna
Sól, Warzywko
Sposób przyrządzenia:
Marchewki, pietruszkę i seler ścieramy na tarce i wrzucamy do gotującego się kurczaka.
Gotujemy ok. godziny na małym ogniu, po czym dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, oraz sól i Warzywko.
Gotujemy do miękkości ziemniaków i dodajemy pół szklanki kaszy.
Gotujemy jeszcze ok. 20min.
------------------------------------------------
----KURCZAK PO „GRECKU” adres
Produkty:
2 udka kurczaka
4 średnie marchewki
Korzeń pietruszki
¼ małego selera
Pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie
Przecier pomidorowy
Sposób przyrządzenia:
Starte marchewkę, seler i pietruszkę zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 10 min. (można dodać trochę soli).
Przyprawionego lekko solą i pieprzem kurczaka, dodajemy do warzywnego wywaru.
Dodajemy 1liść laurowy i 2 ziarnka ziela angielskiego.
Całość dusimy pod przykryciem ok. 45 min.
Dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego.
Produkty:
2 udka kurczaka
4 średnie marchewki
Korzeń pietruszki
¼ małego selera
Pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie
Przecier pomidorowy
Sposób przyrządzenia:
Starte marchewkę, seler i pietruszkę zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 10 min. (można dodać trochę soli).
Przyprawionego lekko solą i pieprzem kurczaka, dodajemy do warzywnego wywaru.
Dodajemy 1liść laurowy i 2 ziarnka ziela angielskiego.
Całość dusimy pod przykryciem ok. 45 min.
Dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego.
---Kurczak pieczony dla dzieci adres
Kawałek kurczaka pieczonego ( kurczaka wzdłuż kręgosłupa przecinam i rozkładam na płasko na dużej blasze. Smaruję go solą, czosnkiem ( rozgniecionym) pieprzem i posypuję słodką papryką. Piec półtorej godziny w temperaturze 200°C. Po mniej więcej 45 minutach ułożyć na piersiach wiórki masła. Na dno formy można wylać i chochelkę rosołu.
Kawałek kurczaka pieczonego ( kurczaka wzdłuż kręgosłupa przecinam i rozkładam na płasko na dużej blasze. Smaruję go solą, czosnkiem ( rozgniecionym) pieprzem i posypuję słodką papryką. Piec półtorej godziny w temperaturze 200°C. Po mniej więcej 45 minutach ułożyć na piersiach wiórki masła. Na dno formy można wylać i chochelkę rosołu.
L ł
Likier słony karmel
M
MARCINEK
ciasto podlaskie świąteczne z 15 placuszków przekładanych kremem śmietanowym
Moskole
czyli placki z gotowanych ziemniaków adres
Moskole z Boskiej Kuchni adres
---Majonez - /przepis do sprawdzenia/ adres
- Makaron zapiekany z warzywami Kwestia smaku
------Marchewka z groszkiem dobry przepis a opakowania, ale za dużo mąki,raczej płaska łyżka ,a nie kopiasta.Masła można więcej.
- Miodownik od Madame Edith
--- Miodownik z masa twarogową u Danusi
CIASTO na 6 krążków na tortownicę o śr. 24 cm :
CIASTO na 6 krążków na tortownicę o śr. 24 cm :
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 3 jajka
- 3 łyżki miodu
- 125 g masła- miękkiego
- 3 płaskie łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
MASA TWAROGOWA:
- 1 kg sera twarogowego w kostce ( lub na wagę)
- 5 dużych jaj
- 1 szklanka cukru ( szklanka 250 ml )
- 170 g masła
- 2 łyżeczki ekstraktu wanilii lub aromat waniliowy - wg uznania
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 1 szklanka mleka 3,2 %
- WYKONANIE
- w blogu Co mi w duszy gra /adres powyżej/
N
----Naleśniki z twarożkiem i truskawkami tu adres
/składniki dla 2 osób/
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki jaglanej
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju lub płynnego masła
- 1 łyżeczka cukru/ksylitolu/ miodu lub syropu z agawy
- szczypta soli
dodatkowo:
- 1 szklanka świeżych truskawek
- 200 g ulubionego twarogu
- 3 łyżki śmietanki 12 lub 18% (możesz zastąpić ją jogurtem)
- 2 łyżeczki syropu z agawy lub cukru pudru
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- olej (do smażenia)
Do miseczki wkładam twaróg i rozdrabniam go za pomocą widelca, łączę ze śmietanką lub jogurtem i dokładnie mieszam- dosładzam do smaku łyżeczką miodu lub syropu z agawy albo cukru.
Mąkę wsypuję do miski, dodaję jajka, mleko, wodę, sól, cukier i olej . Wszystko dokładnie mieszam trzepaczką lub mikserem. Ciasto musi być gładkie. Na patelni rozgrzewam odrobinkę oleju i smażę partiami cienkie naleśniki. Gdy naleśniki będą już usmażone odkładam je na bok. Truskawki myję i pozbawiam szypułek, wkładam do kielicha blendera i miksuję wraz z syropem z agawy. Jeśli truskawki są bardzo słodkie, nie dosładzam ich. Na talerzach układam naleśniki z twarożkiem, na koniec dekoruję całość sosem truskawkowym.
/składniki dla 2 osób/
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki jaglanej
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju lub płynnego masła
- 1 łyżeczka cukru/ksylitolu/ miodu lub syropu z agawy
- szczypta soli
dodatkowo:
- 1 szklanka świeżych truskawek
- 200 g ulubionego twarogu
- 3 łyżki śmietanki 12 lub 18% (możesz zastąpić ją jogurtem)
- 2 łyżeczki syropu z agawy lub cukru pudru
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- olej (do smażenia)
Do miseczki wkładam twaróg i rozdrabniam go za pomocą widelca, łączę ze śmietanką lub jogurtem i dokładnie mieszam- dosładzam do smaku łyżeczką miodu lub syropu z agawy albo cukru.
Mąkę wsypuję do miski, dodaję jajka, mleko, wodę, sól, cukier i olej . Wszystko dokładnie mieszam trzepaczką lub mikserem. Ciasto musi być gładkie. Na patelni rozgrzewam odrobinkę oleju i smażę partiami cienkie naleśniki. Gdy naleśniki będą już usmażone odkładam je na bok. Truskawki myję i pozbawiam szypułek, wkładam do kielicha blendera i miksuję wraz z syropem z agawy. Jeśli truskawki są bardzo słodkie, nie dosładzam ich. Na talerzach układam naleśniki z twarożkiem, na koniec dekoruję całość sosem truskawkowym.
Nalewka śliwkowa od Maminka tu adres
Nalewka z melisy
cytaty:
Nalewka z melisy pomaga przy problemach z przewodem pokarmowym, działa uspokajająco i wzmaga łaknienie. Możesz przygotować ją tylko na bazie spirytusu i cukru albo dodać do niej miód, miętę i sok z cytryny.
Nalewka z melisy – Przepis nr 1
Nalewka z melisy – Przepis nr 1
Do przygotowania nalewki należy pozyskać:
150 g świeżych liści lub ziela melisy,
jedną gałązkę mięty pieprzowej,
1/4 łyżeczki zmielonego ziela dziurawca,
szczyptę zmielonego cynamonu.
Wszystkie powyższe składniki należy umieścić w garnku, a następnie całość zalać wystarczającą ilością wrzącej wody, by przykryć wszystkie zioła. Całość parzymy przez ok. 15-20 minut pod przykryciem. Uzyskany napar należy następnie ostudzić po ostudzeniu przecedzić , a zioła wycisnąć. W drugim naczyniu należy przygotować syrop z 0,5 kg cukru i pół litra wody, a następnie dodać niego świeży sok z 1 cytryny. W kolejnym kroku łączymy ze sobą napar z ziół i syrop oraz dodajemy do całości 0,5 l 96%-owego spirytusu. Nalewkę melisową powinno się odstawić na 2 tygodnie, do pełnego przegryzienia. Ostatecznie otrzymamy dość słodki, domowy produkt leczniczy o lekko cytrynowo-kawowym aromacie.
Przepis 2 doradca smaku :
150 g świeżych liści lub ziela melisy,
jedną gałązkę mięty pieprzowej,
1/4 łyżeczki zmielonego ziela dziurawca,
szczyptę zmielonego cynamonu.
Wszystkie powyższe składniki należy umieścić w garnku, a następnie całość zalać wystarczającą ilością wrzącej wody, by przykryć wszystkie zioła. Całość parzymy przez ok. 15-20 minut pod przykryciem. Uzyskany napar należy następnie ostudzić po ostudzeniu przecedzić , a zioła wycisnąć. W drugim naczyniu należy przygotować syrop z 0,5 kg cukru i pół litra wody, a następnie dodać niego świeży sok z 1 cytryny. W kolejnym kroku łączymy ze sobą napar z ziół i syrop oraz dodajemy do całości 0,5 l 96%-owego spirytusu. Nalewkę melisową powinno się odstawić na 2 tygodnie, do pełnego przegryzienia. Ostatecznie otrzymamy dość słodki, domowy produkt leczniczy o lekko cytrynowo-kawowym aromacie.
Przepis 2 doradca smaku :
Cukier 30 dag
woda pół litra
LISCIE MELISY 10 dag
spirytus pół litra
Sposób przygotowania
Z cukru i wody gotujemy syrop. Zalać nim liście melisy. Pozostawić na dwa dni i zalać spirytusem. Odstawić na kilka miesięcy. Po tym czasie filtrować. Najlepiej pić 1-2 kieliszki dziennie.
woda pół litra
LISCIE MELISY 10 dag
spirytus pół litra
Sposób przygotowania
Z cukru i wody gotujemy syrop. Zalać nim liście melisy. Pozostawić na dwa dni i zalać spirytusem. Odstawić na kilka miesięcy. Po tym czasie filtrować. Najlepiej pić 1-2 kieliszki dziennie.
Nalewka miodowo-cytrynowa miodówka
z Boskiej Kuchni tu tekst autorski
O
Ogórki małosolne na sucho
--- Owsianka rozgrzewająca na mleku lub wodzie: adres do przepisu
fragm:
Do rondelka wlać wodę, dodać
wszystkie przyprawy i masło i zacząć podgrzewać. Kiedy masło się
rozpuści, wsypać płatki owsiane i gotować 5-10 minut, często mieszając,
aż zgęstnieje. -----Omlet
500ml wody
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki kardamonu
1/3 łyżeczki suszonego imbiru
1 łyżka masła
7-8 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
można dodać słodką śmietankę
przepis z którego robi smaczne omlety mój syn Olek
---Owsianka Uli tu adres Biorę 3/4 łyżki płatków i
zalewam wrzątkiem trochę powyżej poziomu płatków i zostawiam na kilka
minut. Potem dodaję do tego wielką, kopiastą łyżkę jogurtu naturalnego
Bakoma i jakieś owoce oraz płatki migdałów.
P
-- Pałki podudzia pieczone
smaczne,przepis ok :
--- Pasta jajeczna:2 jajka ugotowane na twardo miksuję w robocie kuchennym z
białym serem(Mój ulubiony – 2 łyżki), szczypiorkiem, szczyptą soli, 1
łyżką jogurtu naturalnego, połową łyżeczki cukru i kilkoma kroplami soku
z cytryny. Cukier i cytryna sprawiają wrażenie, że w paście jest
majonez, choć go tam faktycznie nie ma. adres
---Pasta do chleba z kurczaka pieczonego lub z rosołu adres
----Pasztet wieprzowy z łopatki do słoików adres
---Pączki greckie z bloga Greckie smaki adres
----Pieczeń do chleba z mielonego udźca indyka:
upiekłam i polecam:
------pierniczki od moich wnuczek i wnuków adres
-----pierniczki czekoladowe z bloga Ania gotuje adres
---- pizza na cienkim cieście z brokułem i kurczakiem od Aniki adres
--- Placki z gotowanych ziemniaków adres
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
4 łyżki mąki pszennej + do obtoczenia
sól
olej do smażenia
1 jajko
4 łyżki mąki pszennej + do obtoczenia
sól
olej do smażenia
Ugotowane ziemniaki przełóż do miski i przeciśnij przez praskę.
- Wbij jajko, wsyp mąkę i dopraw solą. Mieszaj, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto ziemniaczane.
- Z ciasta formuj placki. Obtaczaj je w mące i układaj na desce.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim placki z obu stron, aż będą złote. Przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj na gorąco lub na zimno ze świeżymi ziołami i jogurtowym dipem :)
---Placki ziemniaczane z piekarnika adres
----Placek po węgiersku adres
---Placki z cukinii od Aniki adres
Anika dodała nowy przepis- placki z cukinii z marchewką adres
---Podpłomyk z dodatkami
flammkuchen :
wykonanie na filmie niżej ,a przepis tutaj klik
R -- Ruskie kotlety ziemniaki,ser,cebulka adres
---Ryba po grecku klik adres tutaj
----Racuchy na maślance lub kefirze
Składniki: 400g maślanki, 320- 350g mąki pszennej, 2jajka,1-3 łyżek cukru lub 3 łyżki miodu, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka cukru waniliowego, szczypta soli, olej do smażenia.
Przygotowanie:składniki zmiksować, smażyć 1-2 łyżek ciasta na podgrzanym oleju 1min., a gdy powstaną pękające pęcherzyki powietrza, odwrócić i smażyć jeszcze 30 sekund.
Zrobiła je moja córka.
Jej opinia : Mega dobre,
robiłam z jogurtem naturalnym zamiast maślanki i dałam trzy jabłka drobno starte.
S
---Sałatka Krysi z bloga Obżarciuch
marchewki papryka feta itd
/klik na filmik i Krysia pokaże jak zrobić sałatkę/
-----Sałatka ziemniaczana z bloga Proste potrawy tu adres
---Sernik krakowski:
---Smarowidło do chleba z gotowanego mięsa- francuski rillettes
z bloga Kuchnia Marioli /klik niżej w filmik i Mariola mówi co masz robić/
lub tu adres
Składniki z oryginalnego. przepisu francuskiego: na 4 słoiki rillettes
- 500 g podgardla wieprzowego
- 500 g łopatka
- 500 g szynki
- 250 g słoniny
- Laur
- Jeden ząbek czosnku
- Woda
- 4 przyprawy
- Sól i pieprz
Oczywiście że też zrobiłam.Bardzo smaczne. Brawa dla Pani Marioli.
--------------------------------------------------------------
Sosy do grilla i na imprezy
-- Szarlotka amerykańska od Aniki adres tutaj
---Szarlotka od Aniki tu adres
---Szarlotka podwójnie przekładana
/zrobiłam, bardzo dobra, zdjęcie moje/
adres :
https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/225-jablecznik-podwojnie-przekladany
---Schabowe miękkie i soczyste adres
Składniki:
Ciasto kruche:
- 600 g mąki pszennej
- 250 g masła (lub margaryny), zimnego
- 140 g cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
- ok. 2 kg jabłek
- 1 galaretka (np. brzoskwiniowa, cytrynowa, pomarańczowa)
- cukier do posłodzenia jabłek (zależy od ich kwaśności, ok. 1- 2 łyżek)
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche: Mąkę, masło (lub margarynę) pokrojone na kawałki, cukier, jajko, żółtka i proszek do pieczenia zagnieść na jednolitą masę.
- Mój dopisek : / kruszę je, jak dzieci piasek w piaskownicy , na jakby granulat, a potem ściskam w dwa czy trzy walce, do chłodzenia./
- Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część wykleić (lub rozwałkować) w prostokątnej formie o wymiarach ok. 35 x 24cm, wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką. (Tu trzeba mieć trochę cierpliwości w wyklejaniu ciasta. Ciasto trzeba cienko wykleić i jeszcze jest do tego dość twarde. Najlepsza jest forma z odpinanym dnem.
- Mój dopisek: kroję nożem zimne ciasto na plastry i układam w formach dachówkowo,a następnie lekko nagniatam palcami ,aby wyrównać powierzchnię/
-
- Wystarczy dno wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz).
- Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do zarumienienia.
- Gdy ostygnie, wyciągnąć je z formy i w ten sam sposób upiec kolejno 2 pozostałe placki.
- Przygotować masę jabłkową: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeśli jabłka puszczą sok, należy go odlać. Jabłka podsmażyć z 1 łyżką cukru przez ok. 10- 15 minut. Do gorących jabłek dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Sprawdzić, czy jest wystarczająco słodkie. Ewentualnie dodać więcej cukru do smaku.
- Do formy przełożyć pierwszy placek. Wyłożyć połowę podsmażonych, gorących jabłek. Przykryć drugim plackiem. Wyłożyć resztę jabłek i przykryć trzecim plackiem. Ciasto pozostawić, aby masa jabłkowa ostygła i następnie wstawić do lodówki. (Ciasto jest gotowe już po kilku godzinach, ale najlepiej smakuje na drugi lub 3 dzień).
- Ciasto posypać cukrem pudrem.
SZASZŁYK Z GRILLA adres
Produkty:
Pierś z kurczaka
Marchewka
6 małych ziemniaków
Oliwa z oliwek
Warzywko
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w oliwie z oliwek ze szczyptą Warzywka (najlepiej zostawić na noc).
Marchewkę i ziemniaki nie dogotowujemy (nie doprowadzamy do zupełnej miękkości).
Marchewkę kroimy w grubsze talarki, ziemniaki na połówki.
Nadziewamy wszystkie produkty naprzemiennie na patyczki do szaszłyków.
Grillujemy do momentu, zrobienia się mięsa.
Po ściągnięciu z rusztu, szaszłyk można posypać koperkiem.
Produkty:
Pierś z kurczaka
Marchewka
6 małych ziemniaków
Oliwa z oliwek
Warzywko
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w oliwie z oliwek ze szczyptą Warzywka (najlepiej zostawić na noc).
Marchewkę i ziemniaki nie dogotowujemy (nie doprowadzamy do zupełnej miękkości).
Marchewkę kroimy w grubsze talarki, ziemniaki na połówki.
Nadziewamy wszystkie produkty naprzemiennie na patyczki do szaszłyków.
Grillujemy do momentu, zrobienia się mięsa.
Po ściągnięciu z rusztu, szaszłyk można posypać koperkiem.
- schab pieczony w całości idealny od Ania gotuje adres
/ piekłam, mistrzostwo świata /
Szybkowar
- szynka do pieczywa z szybkowaru adres
- gołąbki adres
T tort cytrynowy z Bloga Mała cukierenka tu adres
Koniecznie trzeba zajrzeć pod adres, choćby po to by zobaczyć jaki on może być piękny
. Moje dzieło jest jakie jest, ale smak chyba podobny do tego,który upiekła autorka przepisu.
a na pierwszy raz to naprawdę ho,ho,ho .Najważniejsze,że smaczny.Polecam.
UW
Ukrainka- ciasto bardzo smaczne
ciasto ukrainka u elizki seniorki |
------Wiśnie w słoiku z bloga BESZAMEL
ZŻŹ
--- Zapiekanka makaronowa
z mięsem mielonym : adres tutaj
--- Zapiekanka makaronowa
z fasolką szpar. i szynką adres tu
-----Zapiekanka smaczna i łatwa ziemniaki,kurczak marchewka adres
Ziemniaki pokroiłam w plastry i marchewkę podobnie. Ugotowałam je zalewając wrzącą wodą, w oddzielnych garnkach prze 10 minut. Po odcedzeniu przelałam na sicie zimną wodą, by się trzymał ich kształt. Mięso wzięłam zimne, drobiowe z rosołu /2 udka/ pokroiłam na małe kawałki. Dalej jak w przepisie. Ser żółty 1 opakowanie typowe plastry. Na wierzchu oregano i czosnek mielony.
Ugotowałam na wędzonej kostce schabowej i kurzych łapkach . Najpierw wywar z kostki, potem w wywarze warzywa i ziemniaki bez buraczków , dodałam też zeszkloną cebulę / buraki gotowałam w osobnym garnku, aby je dodać ugotowane, gdy zakwaszę wywar z resztą składników. Ziemniaki zachowają wówczas swój biały kolor.Zakwasiłam barszczem kiszonym z butelki firmy Welpik,bo tylko ten nam smakuje najbardziej.
Dalej jak w przepisie pod podanym wyżej adresem. Dodałam sobie na koniec groszek ptysiowy, bo miałam mało ziemniaków.
Piękny kolor, smak świetny, groszek niekonieczny, ale tym razem tak wyszło. 😋
--- ZUPA KOPERKOWA adres
Produkty:
Pęczek koperku
2 średnie marchewki
Ziemniaki
Ćwiartka kurczaka
Korzeń pietruszki
Seler
Sól, pieprz, Warzywko
Sposób przyrządzenia:
Gotujemy wywar rosołowy na kurczaku i warzywach. Gotujemy do miękkości warzyw (ugotowaną marchewkę można pokroić w talarki).
Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i posiekany koperek.
Gotujemy do miękkości ziemniaka.
Doprawiamy do smaku.
Zupę można zabielić słodką śmietaną.
---ZUPA BROKUŁOWA adres
Produkty:
Pęczek koperku
2 średnie marchewki
Ziemniaki
Ćwiartka kurczaka
Korzeń pietruszki
Seler
Sól, pieprz, Warzywko
Sposób przyrządzenia:
Gotujemy wywar rosołowy na kurczaku i warzywach. Gotujemy do miękkości warzyw (ugotowaną marchewkę można pokroić w talarki).
Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i posiekany koperek.
Gotujemy do miękkości ziemniaka.
Doprawiamy do smaku.
Zupę można zabielić słodką śmietaną.
---ZUPA BROKUŁOWA adres
Produkty:
Brokuł
1 średnia marchewka
Koperek
Ziemniaki
Udko kurczaka
Sól
Kostka rosołowa
Sposób przyrządzenia:
Gotujemy wywar rosołowy z udka i kostki rosołowej. Po zagotowaniu dodajemy umyty i pocięty na mniejsze bukiety brokuł, oraz pokrojoną w talarki marchewkę. 10 minut od zagotowania się dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do uzyskania miękkich ziemniaków. Na koniec dodajemy soli i do smaku i drobno posiekany koperek.
Zupę gotujemy jeszcze przez ok. 5 min.
Zupę można zabielić słodką śmietaną.
Brokuł
1 średnia marchewka
Koperek
Ziemniaki
Udko kurczaka
Sól
Kostka rosołowa
Sposób przyrządzenia:
Gotujemy wywar rosołowy z udka i kostki rosołowej. Po zagotowaniu dodajemy umyty i pocięty na mniejsze bukiety brokuł, oraz pokrojoną w talarki marchewkę. 10 minut od zagotowania się dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do uzyskania miękkich ziemniaków. Na koniec dodajemy soli i do smaku i drobno posiekany koperek.
Zupę gotujemy jeszcze przez ok. 5 min.
Zupę można zabielić słodką śmietaną.
2 komentarze:
Rewelacja😁dodałaś owocki.
Bardzo się cieszę, że znalazłam się na liście zapisanych przepisów.
Jesteś kochana🤗
Buziolki dla Ciebie😘❤️
Maminku. To ja dziękuję ogromnie.
Prześlij komentarz