że na kuchni ciągle stoi garnek,
w którym się podgrzewają jakieś powidełka,
syropy, dżemiki...
/ Dla przypomnienia,aby nie zginęło 😊
przepisy na przetwory z pigwy
zapisałam też tu marmolada, syrop z pigwy
👵
Nawet jak mam mało owoców
np. ciemnych winogron
to je krótko rozgotowuję na małej ilości wody , aby nie przypalić dna garnka,podgrzewam,podgrzewam....
/zauważyłam, że podgrzewanie z pestkami i skórkami powoduje szybsze gęstnienie, a to właśnie uwalniają się z nich pektyny /
......potem blenduję, przecieram,
znowu podgrzewam,
słodzę aż mam to,co mi smakuje.Tak powstaje syrop gęsty lecz nieklarowny.
Na sok wystarczy krótko zagotować ,
a następnie podgrzać na małym ogniu z 10 min. dodając wody z 1/4 objętości owoców,
a można i 1/2,jeśli owoce są dojrzałe,
potem odstawić na 12h,
znowu zagotować i odstawić do wystudzenia, niech jeszcze oddają z siebie sok ,
można dodać soku z cytryny aby pogłębić i utrwalić kolor.
Po wystudzeniu przecedzić ,dodać cukier, zagotować i gorący sok nalewać do słoików.
Można też zastosować takie proporcje jak proponuje DOMI :
2 kg dojrzałych, ogrodowych winogron - ciemnych i słodkich
1 kg białego cukru
1 litr wody
Gęsty syrop nalewam w słoiczek, pasteryzuje i do spiżarni.
O, proszę bardzo jaka gęsta galaretka fik mik, nic się nie leje.
Obok w dużym słoju robi się
pigwa w cukrze na syrop do herbatki.
😊👵
Jak robię sok z winogron zapisałam tutaj
**************
Jeśli jeszcze ktoś nie oberwał ciemnych winogron
to ma szanse zrobić z nich na zimę
pyszną konfiturę w formie galaretki.
Świetna z pieczywem i jako dodatek do tzw. suchego ciasta np. babki , czy do naleśników jako oryginalny dodatek.
Zrobiłam w zeszłym roku na próbę,a w tym już znacznie więcej,bo naprawdę dobra.
Przepis na konfiturę w formie galaretki :
- 3 kg obranych z gałązek, umytych ciemnych owoców winogron / winorośli ogrodowych/
- 1,5 kg cukru
Owoce bez cukru zagotowuję w dużym garnku ,
/trzeba na dno wlać trochę wody,aby na początku nie przywarły do dna/,
a potem podgrzewam
z godzinę na małym gazie.
Po czym rozdrabniam dość mocno wszystko blenderem.
Dobrze jest gdy chociaż część pestek i skórek się rozdrobni czy rozgniecie.
To właśnie z pestek i skórek uwalniają się pektyny ,które zagęszczają przetwory.Substancje te mają też właściwości żelujące, które uaktywniają się w
kwaśnym środowisku, w wysokiej temperaturze i po dodaniu cukru. W
związku z tym powszechnie stosuje się je jako zagęstnik.
Z kolei przecieram jeszcze na sicie, by pozbyć się resztek pestek.
Robota idzie szybko.
Do uzyskanego przecieru wsypuję cukier i dalej podgrzewam na małym ogniu aż zgęstnieje.
/Jeżeli zdecyduję się na dodanie pektyny amidowanej, wtedy wcześniej, przed dodaniem całej porcji cukru, odsypuję 1 szklankę i z nim mieszam 3 dag pektyny./
Bez pektyny można zostawić przecier na noc i rano jeszcze raz dobrze podgrzać.
Powiem, że od zeszłego roku dodaję do powideł winogronowych taką pektynę .
2 lata temu powidła wcale nie zgęstniały i to mnie przestawiło na nowe tory.
Na koniec
wkładać dobrze podgrzany przecier do niedużych, wygotowanych słoików,mocno zakręcić suchymi,wygotowanymi pokrywkami i pasteryzować 15 min. od zagotowania.
Można tez pasteryzować w piekarniku na sucho.
😊👌
Słodszą nieco konfiturę domową z winogron
robi Basia tu adres
Podam tylko składniki od Basi
Składniki:
- 1 kg,winogron,1 kg,cukru,sok z cytryny.
-----------------------------------------------------------------------------
Podam tu jeszcze przy okazji
Przepis na odwrocie torebki
z pektyną z Jasła:
cytuję z mojej kupionej na allegro torebki :
Nazwa na torebce:
Pektyna jabłkowo-cytrusowa do wyrobu dżemów niskocukrowych.
Opakowanie 30g - idealna porcja na jedną kobiałkę truskawek - 2 kg owoców.
Skład: pektyna amidowana 100%
Produkt polski.
Jest też na torebce sposób przygotowania dżemu truskawkowego:
Sposób przygotowania:
1. Przygotować 2 kg owoców oraz 1 kg cukru. Do przygotowywanych owoców wlać pół szklanki wody i zagotować.
2. Zawartość opakowania (30g pektyny) wymieszać z jedną szklanką cukru. Wsypać do gotujących się owoców. Mieszając gotować 3-5 min.
3. Wsypać pozostałą ilość cukru. Nie przerywać gotowania. Gotować do całkowitego rozpuszczenia. Dodać płaską łyżeczkę kwasku cytrynowego, rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody. Wymieszać.
4. Zebrać pianę i rozlać gorący dżem do słoików. Zaleca się pasteryzować dżem przez 20 min.
----------------------------------------------------------------------
Znalazłam też
przepis na konfiturę na ostro do mięs
z winogron ogrodowych
i jabłek
czytaj tu : http://beszamel.se.pl/przetwory-z-owocow/winogrona-z-jablkami-na-ostro,20772/
😘 💁 👏
POWIDŁA z winogron ogrodowych :
Powidła różnią się od galaretek ilością cukru i czasem podgrzewania - są mniej słodkie,ale w sumie to podobny przetwór. Są gęstsze i jakby bardziej zwarte, bo dłużej podgrzewane i odparowywane.
- 2 kg owoców,
-1/2 kg cukru.
- ewentualnie do smaku cynamon, starta skórka z wyparzonej cytryny.
Owoce umyć, oczyścić z gałązek,jeszcze raz umyć.
Zagotować i podgrzewać z godzinę w dużym garnku.
Zblendować podobnie jak opisałam w przepisie na galaretkę.
Przetrzeć przez sito.
Do przecieru dodać cukier .
Znowu krótko zagotować i podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia, często mieszając.
Podkładam pod garnek taką grubszą metalową podkładkę, którą zrobił mi mój mąż.
Gdy powidła zgęstnieją, gorące przekładać do wyparzonych wrzątkiem słoików , mocno zakręcić suchymi,wygotowanymi zakrętkami . Można zostawić na noc przykryte kocem,a rano odstawiać w chłodne miejsce. Można też 15 min. pasteryzować po zakręceniu słoików.
Gdyby garnek z powidłami dość mocno się przypalił, trzeba szybko przełożyć owoce do innego garnka , a w przypalonym pogotować garść ryżu / biorę brązowy,bo dłużej się gotuje/ ,a potem tylko garnek dobrze umyć. Takie czary mary.
'''''''''''''''''''''''''''''''
Przepis na dżem truskawkowy z pektyną |
Wypróbuję w tym 2023 roku przygotowanie powideł i dżemu z taką pektyną
Kupiłam pektynę z Jasła.
Mam tu też na zdjęciu
przepis na torebce :
``````````````````````````````````````````````````
Doskonale mi się sprawdziła przy przetworach z pigwy :
PASTERYZACJA , wyparzanie słoików w piekarniku i mikrofalówce
polecam artykuł: / nie będę przepisywać, sama korzystam/
http://www.vegestrefa.pl/1142/przedluzamy-lato-w-kuchni-czyli-jak-rozpoczac-zorganizowac-i-usprawnic-sobie-prace-z-przetworami/#comment-6908
z moimi uwagami w komentarzach.Jest tam tez uwaga o wyparzaniu słoików w mikrofalówce. Z tego rodzaju działania też korzystam ,gdy mam mało słoików do zastosowania.
Woda w słoiku ,tak ok 2 cm jest konieczna,bo para zrobi swoje.Czas jest zależny od wielkości słoika - ona powinna się zagotować. Po prostu podglądam co się dzieje i widzę.
W piekarniku pasteryzuję według rad Małeckiego :
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz