16 lutego 2018

Kiełkowanie nasion własnym sposobem

Wartości kiełków są nieprawdopodobne.
Śmiem tak twierdzić po przeczytaniu licznych artykułów z różnych źródeł.Kiełki robią karierę i w handlu.
Ja hoduję je sama w słoikach.

 Przyznam,ze ściągnęłam pomysł od internetowych hodowców i nieco jeszcze udomowiłam.


Tu na moim zdjęciu są
gotowe do jedzenia kiełki lucerny.







Nasiona kupuję  w aptece ziołowej lub w sklepie ogrodniczym,ale koniecznie z napisem
-NASIONA DO KIEŁKOWANIA.
 Nie są one wtedy zaprawiane chemią.




Ważne jest sprawdzenie przed nastawieniem hodowli  jak długo trzeba moczyć określoną odmianę nasion przed kiełkowaniem.

Lucerna potrzebuje ok. 6 godzin,a np.soczewica 12h. Czas namoczenia sprawdzam  w google.

Tak właśnie  kiełkuje soczewica
 












Metoda nastawiania nasion na kiełki 
 od pana Zdrowe życie  najbardziej do mnie przemówiła.
Jest tu przedstawiony  dokładny i najlepszy sposób na własną hodowlę.
 POLECAM i zachęcam:


U mnie całkiem podobnie,ale słoik po odwróceniu stawiam w doniczce. Moja jest szklana ,jakby flakon.
Do połowy doniczki wsypałam wymyte kulki keramzytu.Do nich odpływają resztki wody po płukaniu , a   nasionka ani nie pleśnieją ani nie gniją.Mają jej akurat tyle ile im potrzeba.
 Keramzyt – to lekkie kruszywo wypalane z gliny ilastej w temperaturze ok. 1150 °C.Takie kulki są odporne na działanie środków chemicznych, wody,pleśni i grzybów.Wykorzystuje się je w hodowlach hydroponicznych i bezgruntowych.
Wykorzystywany jest w hydroponice, czyli bezgruntowej uprawie roślin.

http://mowimyjak.se.pl/dom-i-ogrod/budowa-i-remont/co-to-jest-keramzyt-i-do-czego-sie-go-stosuje,10_44477.html



Dodatkowymi atutami keramzytu są niepalność, odporność na działanie wody, pleśni, grzybów.

http://mowimyjak.se.pl/dom-i-ogrod/budowa-i-remont/co-to-jest-keramzyt-i-do-czego-sie-go-stosuje,10_44477.html
Dodatkowymi atutami keramzytu są niepalność, odporność na działanie wody, pleśni, grzybów.

http://mowimyjak.se.pl/dom-i-ogrod/budowa-i-remont/co-to-jest-keramzyt-i-do-czego-sie-go-stosuje,10_44477.html

/Może i przegotowany piasek czy żwirek też by się nadał? Trzeba by to sprawdzić/
Kulki keramzytowe kosztują parę groszy w sklepie ogrodniczym,a przydadzą się przy przesadzaniu kwiatków na dno doniczek czy skrzynek,bo trzymają w sobie wilgoć i jej nadmiar zbierają w siebie/

Dzięki kulkom mogę uzyskać kąt nachylenia umożliwiający odpływ wody po codziennym dwukrotnym płukaniu nasion letnią wodą.
 Na keramzyt położyłam zakrętkę od słoika ,bo mogę ją dokładnie myć czy wygotować.



 2,3 razy dziennie przepłukuję kiełki w słoiku letnią wodą i odstawiam w okolice parapetu.
Gaza zamocowana gumką  jest świetna,bo nie trzeba jej zdejmować przy płukaniu czy nalewaniu świeżej wody.

Podobał mi się także ten filmik,w którym  pani Zdrowo Mania  jeszcze dokładniej wyjaśnia korzyści z własnej hodowli kiełków właśnie w słoikach




Moje kiełki fajnie rosną:






Kiełki już urosły.Zapełniły prawie cały słoik. Napełniam słoik powyżej poziomu kiełków, na wierzch wypływają nasionka ,które nie wykiełkowały,więc je usuwam. Ostatnie płukanie na sitku, a potem przenoszę do innego słoika,który wstawiam do lodówki.







5 dni mogę je spokojnie zajadać.Można i bez wędliny,można i do drugiego dania i na kanapki do pracy, do posypywania zup....




O kiełkach:
  https://www.sadowniczy.pl/Nasiona-na-kielki-Badz-zdrowy-na-TOPIE-cinfo-pol-153.html

Zimą, gdy organizm potrzebuje oczyszczenia i wzmocnienia - kiełki są darem natury.
 W przeciągu tych kilku śnieżnych miesięcy szansa na świeże warzywa i owoce jest bardzo nikła.
 I tu kiełki  mają ogromne znaczenie i pole do popisu - zawarte w kiełkach białka,
 cukry, tłuszcze, błonnik i witaminy uelastycznią zastałe w zimie mięśnie.
 Większość witamin z grupy B, a także witamin A, C, E i H przyczynią się do prawidłowego rozwoju
 i funkcjonowania całego organizmu.
 Białko roślinne pomoże odbudowywać komórki i tkanki, 
natomiast potas ujędrni mięśnie i zatrzyma proces ich wiotczenia. 


NASIONA NA KIEŁKI

Kiełki  pomagają walczyć z nadwagą oraz wpływają na właściwą sylwetkę ciała.
 Są lekkostrawne, dobrze przyswajane przez ludzki organizm,
 niskokaloryczne i po prostu zdrowe.
 Zawarte w nich flawonoidy pobudzają w wątrobie
wydzielanie żółci niezbędnej do sprawnego trawienia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz