/Jeden tydzień/ w żłobku
Poniedziałek
Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku,pieczywo mieszane/pszen.,graham/,masło,ser żółty, pomidor,szczypiorek.
Sniadanie2: Mus marchewkowo-bananowy, woda niegazowana.
Obiad: Zupa gulaszowa/march.pietr.seler,por/ziemniaki,śmietana 18%,ziel.pietr. Ryż zapiekany z jabłkami,sos jogurt-waniliowy,sok owocowy.
Podwieczorek:Budyń z malinami.
Wtorek
Śniad: Kasza jaglana na mleku,żurawina,pieczywo pszenne,masło,szynka drobiowa,pomidor.
Śniad2: Banan lub inny owoc sezonowy, woda niegaz.
Obiad: Zupa kminkowa/ march.pietr.seler,por/,grzanki,śmietana 18%,ziel.pietr, kminek. Gulasz w sosie własnym, pure marchewkowo-ziemniaczane.
Podwiecz: Legumina z ryżu,mus truskawkowy,chrupki kukurydz.
Środa
Śniad. Płatki owsiane na mleku, chleb graham,masło,pasta z avokado i szynki ze szczypiorkiem.
Śniad.2 Jabłko lub inny owoc sezonowy, chrupki kukurydziane.
Obiad: Zupa selerowa/ march. pietr.seler,por/ kasza kukurydziana,śmiet.18%,ziel.pietrusz. Pieczeń rzymska,sos pomidorowy,ziemniaki, Surówka z marchew.i ogórka kiszon.z dodatkiem oliwy z oliwek,kompot.
Podwieczorek: Sałatka owocowa z kaszą kuskus sosem jogurtowo-waniliowym
Czwartek
Śniad. Ryż na mleku,pieczywo mieszane/ pszen., żytnie/masło, tuńczyk ze szczypiorkiem
Śniad.2 Owoc sezonowy, woda niegazow.
Obiad: Zupa ogórkowa/ ziemniaki,śmietana,warzywa/ Mięso drob.duszone,kasza grycz.buraczki gotowane,surówka z kap.pekińs.marchewki z dodatk.oliwy z oliwek ,kompot
Podwieczorek: Mus jabłkowo -dyniowy z jogurtem natur.i rozdrobnion.płatkami migdałów.
Piątek
Śniad. Kasza manna na mleku,żurawina,pieczywo miesz. /psz. i graham,masło,twarożek z rzodkiew.i szczypiorek.
Śniad.2 Sok owocowy, chrupki kukurydz.
Obiad: Zupa brokułowa, krokiety rybno-ziemniaczane pieczone,surówka z kap.kiszon.marchewki z dodatk.oliwy z oliwek.
Podwieczorek: Koktajl malinowo-bananowy z jogurtem i kefirem,biszkopt.
Październik
Poniedziałek
Śniad.Płatki kukurydziane na mleku,pieczywo mieszane,masło,jajko gotowane,pomidor,szczypiorek.
Śniad.2 Sok owocowy, chrupki kukurydziane
Obiad: Zupa gulaszowa/ warzywa,ziemniaki,śmietana/
Kluski leniwe,sos truskawkowy,kompot.
Podwieczorek: Kanapka z szynką,masłem,ogórek zielony,herbata.
Wtorek
Śniad. Makaron na mleku, chleb żytni jasny, masło, szynka z indyka, ogórek/pomidor.
Śniad2. Banan lub inny owoc sezonowy.
Obiad: Zupa selerowa march.piert.por seler/, ryż, śmiet. 18%, ziel.pietr.
Gulasz w sosie własnym, ziemniaki, surówka z kapusty białej z oliwa z oliwek, brokuł z wody , kompot.
Powiecz. Zapiekanka z kaszy jaglanej z serem białym i ze śliwkami, jogurt natur.
Środa
Śniad. Ryż na mleku,pieczywo pszenne,masło,twarożek ziołowy /koper czosnek /,herbata owocowa.
Śniad2. Jabłko, woda niegazowana.
Obiad : Zupa krem z brokuła i kalafiora , ziemniaków z rozdrobnionymi płatkami
migdałów ze śmiet. Łazanki z mięsem i kapustą. Surówka z marchwi i jabłka z dodatk. oliwy z oliwek.Kompot.
Podwieczorek: Galaretka jogurtowo-kefirowa a owocami, biszkopt.
Czwartek
Śniad. Płatki jęczmienne na mleku,masło,pieczywo pszenne i graham, ser żółty, pomidor,szczypiorek.
Śniad2: owoc sezonowy,woda niegazowana.
Obiad: Zupa selerowa, ryż,śmietana, pietr. zielona. Sznycelki panierowane, ziemniaki z koperkiem, marchewka gotowana z groszkiem,kompot.
Podwiecz. Kisiel na jagodach z kleksem serka białego, banan, chrupki kukurydz.
Piątek
Śniad.Kasza kukurydz na mleku,pieczywo mieszane-pszenne/graham,masło, pasta z szynki ,jajka gotowanego ze szczypiorkiem.
Śniad.2 Nektarynka, woda niegazowana.
Obiad Barszcz czerwony,ziemniaki,śmietana,zielona pietruszka. Naleśniki z serem białym i musem bananowo-malinowym, kompot.
Podwiecz. Jogurt z truskawkami , chrupki kukurydziane.
Pomysły na obiady ze strony RODZICOWO .pl
Ciekawy jadłospis z owsiankami na śniadania :
niestety nie wiem skąd go mam, no i kopia marna,ale.....
Specjalny jadłospis ze strony Forum medycyny rodzinnej | adres tu |
|
Szukałam dla siebie, znalazłam, podaję adres strony i tu też cytuję i zapisuję : |
||
"Tabela 1 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Przykładowy jadłospis pacjenta przed wykonaniem Z RTG odcinka lędźwiowo-krzyżowego kręgosłupa (oprac. M. Jastrzębska-Mierzyńska) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Dzień 1. (3 dni przed Z RTG) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Śniadanie |
Kleik z ryżu na wywarze z warzyw Kleik — składniki (na 1 porcję): średniej wielkości marchewka, średniej wielkości pietruszka, kawałek małego selera, 2 łyżki ryżu, sól do smaku Obrane warzywa rozdrobnić, zalać 3 szklankami wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Miękkie warzywa wyjąć z wywaru. Opłukany ryż zalać 3 szklankami zimnej wody, gotować 2 godziny, od czasu do czasu mieszając. W miarę wyparowywania uzupełniać wodę. Ugotowany ryż przecedzić lub przetrzeć przez sito. Dodać 250 ml wywaru z warzyw i sól do smaku. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Drugie śniadanie |
Czerstwa bułeczka pszenna rozmoczona w herbacie, jajo ugotowane na miękko |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Obiad |
Zupa pomidorowa czysta na wywarze z jarzyn. Pulpety drobiowe i pure ziemniaczane (ziemniaki zmiksowane z niewielką ilością masła — 1 płaska łyżeczka masła) oraz pure z duszonej marchewki Pulpety drobiowe — składniki (na 1 porcję): 100 g zmielonego mięsa z piersi indyka lub kurczaka, 1/2 średniej wielkości marchewki, 1/2 średniej wielkości pietruszki, kawałek małego selera, 1/3 białka jaja kurzego, ziele angielskie, liść laurowy, sól. Oczyszczone warzywa opłukać, zalać wrzącą wodą, osolić, dodać liść laurowy i ziele angielskie, ugotować wywar. Mięso doprawić do smaku sola, pieprzem ziołowym (można dodać łyżeczkę świeżego koperku), dodać białko i wymieszać. Formować małe pulpety. Włożyć do wywaru z dodatkiem przypraw, ugotować pod przykryciem na małym ogniu. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Podwieczorek |
Kisiel owocowy bez dodatku cukru (1 szkl.) |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kolacja |
Zupa pomidorowa czysta na wywarze z jarzyn zmiksowana z ugotowanym mięsem z kurczaka lub indyka (lub pulpetem drobiowym). |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Dzień 2. (2 dni przed ZRTG) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Śniadanie |
Kleik z ryżu na wywarze z warzyw |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Drugie śniadanie |
2 wafle ryżowe, 2 plastry wędliny drobiowej, 2 plastry pomidora bez skóry |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Obiad |
Zupa ziemniaczana na przecierze z warzyw z pulpetami drobiowymi (2 sztuki) Zupa ziemniaczana — składniki (na 1 porcję zupy): 1/4 średniej wielkości marchewki, 1/4 średniej wielkości pietruszki, kawałek małego selera, 2 średniej wielkości ziemniaki, 1/2 łyżeczki oleju, 1/2 łyżeczki mąki, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka koperku, majeranek, pieprz ziołowy, sól Warzywa obrać, opłukać, pokroić w kawałki, włożyć do wrzącej wody (3 szkl.). Gotować do miękkości pod przykryciem. Zdjąć z ognia, zmiksować lub przetrzeć przez sito. Umyte, obrane i opłukane ziemniaki pokroić w kawałki. Zagotować szklankę osolonej wody, włożyć ziemniaki i ugotować do miękkości. Ugotowane ziemniaki zmiksować z przecierem warzywnym. Dopełnić wodą do pożądanej objętości, zagotować. Dodać olej oraz sól, pieprz ziołowy i majeranek do smaku. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Podwieczorek |
Kisiel owocowy bez dodatku cukru (1 szkl.) |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kolacja |
Chudy bulion (rosół na wywarze z mięsa z kurczaka bez skóry oraz włoszczyzny) |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Dzień 3. (dzień przed badaniem ZRTG) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Przyjmować jedynie pokarmy płynne: przecedzony chudy bulion, rzadki kisiel bez dodatku cukru (maks. 1,5 szkl. w pierwszej połowie dnia), woda, słaba herbata bez dodatku cukru
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz