Jadłospisy część 2

Jadłospis na wrzesień       

 /Jeden tydzień/  w żłobku  

 

  Poniedziałek

 

 Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku,pieczywo mieszane/pszen.,graham/,masło,ser żółty, pomidor,szczypiorek.

 Sniadanie2: Mus marchewkowo-bananowy, woda niegazowana.

 Obiad: Zupa gulaszowa/march.pietr.seler,por/ziemniaki,śmietana 18%,ziel.pietr. Ryż zapiekany z jabłkami,sos jogurt-waniliowy,sok owocowy.

 Podwieczorek:Budyń z malinami.

 Wtorek 

 Śniad: Kasza jaglana na mleku,żurawina,pieczywo pszenne,masło,szynka drobiowa,pomidor. 

 Śniad2: Banan lub inny owoc sezonowy, woda niegaz.

 Obiad: Zupa kminkowa/ march.pietr.seler,por/,grzanki,śmietana 18%,ziel.pietr, kminek. Gulasz w sosie własnym, pure marchewkowo-ziemniaczane.

 Podwiecz: Legumina z ryżu,mus truskawkowy,chrupki kukurydz.

 Środa

  Śniad. Płatki owsiane na mleku, chleb graham,masło,pasta z avokado i szynki ze szczypiorkiem.

 Śniad.2 Jabłko lub inny owoc sezonowy, chrupki kukurydziane.

 Obiad: Zupa selerowa/ march. pietr.seler,por/ kasza kukurydziana,śmiet.18%,ziel.pietrusz. Pieczeń rzymska,sos pomidorowy,ziemniaki, Surówka z marchew.i ogórka kiszon.z dodatkiem oliwy z oliwek,kompot.

 Podwieczorek: Sałatka owocowa z kaszą kuskus sosem jogurtowo-waniliowym

 

 Czwartek 

 

 Śniad. Ryż na mleku,pieczywo mieszane/ pszen., żytnie/masło, tuńczyk ze szczypiorkiem 

Śniad.2 Owoc sezonowy, woda niegazow.

 Obiad: Zupa ogórkowa/ ziemniaki,śmietana,warzywa/ Mięso drob.duszone,kasza grycz.buraczki gotowane,surówka z kap.pekińs.marchewki z dodatk.oliwy z oliwek ,kompot

 Podwieczorek: Mus jabłkowo -dyniowy z jogurtem natur.i rozdrobnion.płatkami migdałów. 

 

Piątek 

 

 Śniad. Kasza manna na mleku,żurawina,pieczywo miesz. /psz. i graham,masło,twarożek z rzodkiew.i szczypiorek.

 Śniad.2 Sok owocowy, chrupki kukurydz.

 

 Obiad: Zupa brokułowa, krokiety rybno-ziemniaczane pieczone,surówka z kap.kiszon.marchewki z dodatk.oliwy z oliwek.

 Podwieczorek: Koktajl malinowo-bananowy z jogurtem i kefirem,biszkopt. 

 

 Październik

Poniedziałek

Śniad.Płatki kukurydziane na mleku,pieczywo mieszane,masło,jajko gotowane,pomidor,szczypiorek.

Śniad.2  Sok owocowy, chrupki kukurydziane

Obiad: Zupa gulaszowa/ warzywa,ziemniaki,śmietana/
               Kluski leniwe,sos truskawkowy,kompot.
 Podwieczorek: Kanapka z szynką,masłem,ogórek zielony,herbata.

Wtorek  

Śniad. Makaron na mleku, chleb żytni jasny, masło, szynka z indyka, ogórek/pomidor.

Śniad2. Banan lub inny owoc sezonowy.

Obiad: Zupa selerowa march.piert.por seler/, ryż, śmiet. 18%, ziel.pietr.

            Gulasz w sosie własnym, ziemniaki, surówka z kapusty białej z oliwa z oliwek, brokuł z wody , kompot.

Powiecz. Zapiekanka z kaszy jaglanej z serem białym i ze śliwkami, jogurt natur. 

Środa

Śniad. Ryż na mleku,pieczywo pszenne,masło,twarożek ziołowy /koper czosnek /,herbata owocowa.

Śniad2. Jabłko, woda niegazowana.

Obiad : Zupa krem z brokuła i kalafiora , ziemniaków z rozdrobnionymi płatkami

 migdałów ze śmiet.  Łazanki z mięsem i  kapustą. Surówka z marchwi i jabłka z dodatk. oliwy z oliwek.Kompot. 

Podwieczorek:  Galaretka jogurtowo-kefirowa a owocami, biszkopt.

Czwartek  

Śniad. Płatki jęczmienne na mleku,masło,pieczywo pszenne i graham, ser żółty, pomidor,szczypiorek.

Śniad2: owoc sezonowy,woda niegazowana.

Obiad: Zupa selerowa, ryż,śmietana, pietr. zielona. Sznycelki panierowane, ziemniaki z koperkiem, marchewka gotowana z groszkiem,kompot.

Podwiecz.  Kisiel na jagodach z kleksem serka białego, banan, chrupki kukurydz.

Piątek  

Śniad.Kasza kukurydz na mleku,pieczywo mieszane-pszenne/graham,masło, pasta z szynki ,jajka gotowanego ze szczypiorkiem.

Śniad.2 Nektarynka, woda niegazowana.

Obiad Barszcz czerwony,ziemniaki,śmietana,zielona pietruszka. Naleśniki z serem białym i musem bananowo-malinowym, kompot.

Podwiecz.  Jogurt z truskawkami , chrupki kukurydziane.

 

Pomysły na obiady ze strony RODZICOWO .pl 



 Ciekawy jadłospis z owsiankami na śniadania :

niestety nie wiem skąd go mam, no i kopia marna,ale.....


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 








Specjalny jadłospis ze strony  Forum medycyny rodzinnej  adres tu

Szukałam dla siebie, znalazłam, podaję adres strony  i tu też cytuję i zapisuję :




 

"Tabela 1

Przykładowy jadłospis pacjenta

 przed wykonaniem Z RTG

odcinka lędźwiowo-krzyżowego kręgosłupa 

 (oprac. M. Jastrzębska-Mierzyńska)

Dzień 1. (3 dni przed Z RTG)

Śniadanie

Kleik z ryżu na wywarze z warzyw

Kleik — składniki (na 1 porcję): średniej wielkości marchewka, średniej wielkości pietruszka, kawałek małego selera, 2 łyżki ryżu, sól do smaku

Obrane warzywa rozdrobnić, zalać 3 szklankami wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Miękkie warzywa wyjąć z wywaru. Opłukany ryż zalać 3 szklankami zimnej wody, gotować 2 godziny, od czasu do czasu mieszając. W miarę wyparowywania uzupełniać wodę. Ugotowany ryż przecedzić lub przetrzeć przez sito. Dodać 250 ml wywaru z warzyw i sól do smaku.

Drugie śniadanie

Czerstwa bułeczka pszenna rozmoczona w herbacie, jajo ugotowane na miękko

Obiad

Zupa pomidorowa czysta na wywarze z jarzyn. Pulpety drobiowe i pure ziemniaczane (ziemniaki zmiksowane z niewielką ilością masła — 1 płaska łyżeczka masła) oraz pure z duszonej marchewki

Pulpety drobiowe — składniki (na 1 porcję): 100 g zmielonego mięsa z piersi indyka lub kurczaka, 1/2 średniej wielkości marchewki, 1/2 średniej wielkości pietruszki, kawałek małego selera, 1/3 białka jaja kurzego, ziele angielskie, liść laurowy, sól. Oczyszczone warzywa opłukać, zalać wrzącą wodą, osolić, dodać liść laurowy i ziele angielskie, ugotować wywar. Mięso doprawić do smaku sola, pieprzem ziołowym (można dodać łyżeczkę świeżego koperku), dodać białko i wymieszać. Formować małe pulpety. Włożyć do wywaru z dodatkiem przypraw, ugotować pod przykryciem na małym ogniu.

Podwieczorek

Kisiel owocowy bez dodatku cukru (1 szkl.)

Kolacja

Zupa pomidorowa czysta na wywarze z jarzyn zmiksowana z ugotowanym mięsem z kurczaka lub indyka (lub pulpetem drobiowym).

 

 

Dzień 2. (2 dni przed ZRTG)

Śniadanie

Kleik z ryżu na wywarze z warzyw

Drugie śniadanie

2 wafle ryżowe, 2 plastry wędliny drobiowej, 2 plastry pomidora bez skóry

Obiad

Zupa ziemniaczana na przecierze z warzyw z pulpetami drobiowymi (2 sztuki)

Zupa ziemniaczana — składniki (na 1 porcję zupy): 1/4 średniej wielkości marchewki, 1/4 średniej wielkości pietruszki, kawałek małego selera, 2 średniej wielkości ziemniaki, 1/2 łyżeczki oleju, 1/2 łyżeczki mąki, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka koperku, majeranek, pieprz ziołowy, sól

Warzywa obrać, opłukać, pokroić w kawałki, włożyć do wrzącej wody (3 szkl.). Gotować do miękkości pod przykryciem. Zdjąć z ognia, zmiksować lub przetrzeć przez sito. Umyte, obrane i opłukane ziemniaki pokroić w kawałki. Zagotować szklankę osolonej wody, włożyć ziemniaki i ugotować do miękkości. Ugotowane ziemniaki zmiksować z przecierem warzywnym. Dopełnić wodą do pożądanej objętości, zagotować. Dodać olej oraz sól, pieprz ziołowy i majeranek do smaku.

Podwieczorek

Kisiel owocowy bez dodatku cukru (1 szkl.)

Kolacja

Chudy bulion (rosół na wywarze z mięsa z kurczaka bez skóry oraz włoszczyzny)

Dzień 3. (dzień przed badaniem ZRTG)

Przyjmować jedynie pokarmy płynne: przecedzony chudy bulion, rzadki kisiel bez dodatku cukru (maks. 1,5 szkl. w pierwszej połowie dnia), woda, słaba herbata bez dodatku cukru

 

 

Dzień 3. (dzień przed badaniem ZRTG)

Przyjmować jedynie pokarmy płynne: przecedzony chudy bulion, rzadki kisiel bez dodatku cukru (maks. 1,5 szkl. w pierwszej połowie dnia), woda, słaba herbata bez dodatku cukru

 

Tabela 2

Wykaz produktów spożywczych, które należy wykluczyć diety przed wykonaniem ZRTG kręgosłupa odcinku lędźwiowo-krzyżowym [6, 7]

Grupa produktów

Przykłady

Produkty zbożowe

Pieczywo pełnoziarniste, pieczywo pszenne, produkty pszenne (kasza manna, kasza kuskus, makaron), otręby zbóż, produkty jęczmienne, produkty z żyta

Warzywa i nasiona roślin strączkowych

Cebula, por, czosnek, szparagi, karczoch, kapusta, brukselka, kalafior, buraki, bób, groszek zielony, kukurydza, fasola, groch, grzyby

Owoce

Jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, morele, nektarynki, mango, wiśnie, czereśnie, grejpfruty, arbuz, owoce suszone, owoce z puszki, awokado

Mleko i produkty mleczne

Mleko krowie, mleko owcze, mleko kozie, ser twarogowy, jogurt, maślanka, kwaśna śmietana, ser brie i ricotta

Inne

Cukier, miód, fruktoza, słodziki oraz artykuły spożywcze z mannitolem, ksylitolem, maltitolem, sorbitolem, erytritolem, napoje dla sportowców, sok jabłkowy, piwo, wino, rum

 















Brak komentarzy: