28 września 2018

Ryba pieczona bez folii w piekarniku

Tym razem jest to duży leszcz z Sulejowskiego Zalewu.


Myślę,że każdą inną rybę też można tak upiec. Ludzie piekli ryby od pradawnych czasów,a folia to nowoczesny wynalazek. Nie wiem czy dzieciom i będącym na diecie można podawać  taką rybę.



Leszcz był wcześniej zamrożony,więc po rozmrożeniu wytarłam go z wody  papierem kuchennym

potem skropiłam sokiem z cytryny,lekko rozcierając sok.

 Z kolei posoliłam po wierzchu i w środku /jak po kanapce/ . Następnie posypałam pieprzem. Pieprzu daję więcej,bo potrawy z ryby  lubią tę przyprawę. Innych przypraw nie dodaję.
Skropiłam   olejem całą rybę po wierzchu .

Piekarnik nagrzałam do 200 ,a można i do 210 stopni.

Na dno  szklanego żaroodpornego naczynia do pieczenia wlewam oleju
 tylko tyle aby zakrył dno.
Układam rybę i wstawiam do bardzo gorącego piekarnika. Nie przykrywam naczynia ,bo ryba ma się zrumienić.

Przypiekam rybę po 5- 8  minut z każdej strony. Mniejszy kawałek krócej.
 Trzeba patrzeć czy bok się lekko rumieni i odwrócić.

Teraz zmniejszam temperaturę do 160 i piekę ok. 40 minut.Moja ryba jest duża i w całości.

 W połowie pieczenia odwracam ją na drugi bok.

Obserwuję i gdy widzę,że jeszcze  jest blada, włączam termoobieg i dalej  piekę.

Czas  jest zależny od wielkości ryby i tempa jej rumienienia.

Pod koniec pieczenia układam na wierzchu ryby kilka plasterków masła .

Nie przykrywam ryby w czasie pieczenia,tak jak i pieczonego kurczaka.






Fajny przepis na pieczonego pstrąga   https://www.mytastepol.com/r/pstr%C4%85g-pieczony-w-piekarniku-81434077.html


Polecam też dorsza z piekarnika 
 u Eli w blogu Dieta moja pasja  https://dietamojapasja.blogspot.com/2019/07/dorsz-z-natka-pietruszki-bez-soli-czyli.html




"Pamiętaj, by podczas pieczenia ryby w piekarniku nie trzymać jej za długo. W konsekwencji ryba może być zbyt sucha i niezbyt smaczna. Czas pieczenia mięsa zależy od kawałka ryby i grubości mięsa. Przyjmuje się, że 2,5 cm grubości ryba piecze się w piekarniku przez około 10 minut. Upieczone mięso rybne z łatwością odchodzi od ości."


Powyższe uwagi są ze strony  http://party.pl/porady/dom/kuchnia/jak-przygotowac-rybe-z-piekarnika-przyprawianie-i-pieczenie-102706-r1/

4 komentarze:

Anonimowy pisze...

Wygląda to super. Pozdrawiam.

Elżbieta K elizka seniorka pisze...

Mężowi smakuje.
Dziękuję za komentarz i pozdrowienia.

Anonimowy pisze...

Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

Elżbieta K elizka seniorka pisze...

Dziękuję i zachęcam do przygotowania we własnej kuchni.