1 lutego 2018

Pulpety extra w sosie koperkowym i do lodówki na tydzień w słoiki

Potrawa lekkostrawna dla dzieci,seniorów i zdrowo się odżywiających.

 W słoikach, pulpeciki zalane wrzącym wywarem ,wystudzone mogą stać ok.tygodnia.
Wystarczy je potem zagotować ,a sos zagęścić .

Sosu za dużo? No to do drugiego słoiczka.









Składniki :

1/2 kilograma dobrego mięsa mielonego  /do wyboru jakie kto lubi/ . Najlepiej zmielić samemu drobiowe lub wieprz-wołowe  czy cielęce.Ja  tu wzięłam wieprz-woł  ze znajomego sklepu.
5,6 łyżek bułki tartej namoczonej w mleku lub wodzie /niedużo płynu/
1 średnia cebula pokrojona w małą kosteczkę,
1 jajko
 1 łyżeczka soli i pół łyżeczki drobnego pieprzu / zależnie od stołowników/ 
mąka do obtoczenia pulpecików i niedużo oleju do ich podsmażenia 












Na wywar :
1 marchewka i 1 pietruszka utarte na dużych okach tarki,
Do sosu :
1 łyżka kopru, 1 łyżka mąki , łyżka masła, ze 2 łyżki śmietany.

WYKONANIE  
Wymieszać i wyrobić  mięso+ bułka+cebula+jajko+sól i pieprz.
Zrobić nieduże kulki mięsne ,obtoczyć je w mące




















 i krótko obsmażyć na małej ilości oleju /można i na oleju kokosowym bezzapachowym/.
Chorym obsmażać nie należy.
W większym garnku zagotować wywar i do niego wkładać kulki mięsne.
Gotować ok.20 minut z dodatkiem łyżeczki masła/ewentualnie/.
Nadmiar pulpetów włożyć do  słoików,zalać wrzącym wywarem,w którym sie gotowały i mocno zakręcić słoiki wygotowanymi pokrywkami .Odwrócić słoiki do góry dnem aż do wystudzenia.
Potem trzymać w lodówce /do tygodnia/.

Pozostawione na dziś pulpety wyjąć z wywaru, a z niego zrobić sosik zagęszczony mąką i doprawiony koprem ,zabielony śmietanką i doprawiony przyprawami ..
Ciepłe pulpety podać z sosem i np. ryżem naturalnym albo z ziemniaczkami czy kaszą.

👩    😊   😋   😘
No nie wiem dlaczego wyszedł mi taki długi przepis 😌 Robi się dość szybko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz