Ziemniaki ok.1,5kg przed obraniem, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.Odcedź i przestudź.
/Mogą być też zimne,wczorajsze ok.1 kg. /
Przeciśnij przez praskę.
Jeśli nie masz praski, to przetrzyj po trochu, takie ugotowane, przez tarkę do jarzyn na średnich okach.
Gotową masę przełóż do miski, lekko ugnieć ręką i wyrównaj ich powierzchnię.
Teraz trzeba podzielić masę ziemniaczaną na 4 części. Można nożem.
Jedną część wyjmij,odłóż, a do pustego miejsca wsyp pszennej mąki do poziomu pozostałych w misce ziemniaków.
Dodaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej i jajko oraz wyjętą część ziemniaków.
Szybko zagnieść ciasto, podziel na 3 kawałki.
Z każdego uformuj wałeczek,
/podsypuj mąką stolnicę czy blat/
lekko spłaszcz wałeczki dłonią i krój nożem ukośne kluski.
Kopytka wrzucaj na osolony wrzątek, gotuj ze 2 minuty od wypłynięcia,
wybieraj łyżką cedzakową / są miękkie/
i wykładaj na lekko posmarowany olejem lub masłem półmisek.
Mam też poniżej inne, starsze przepisy :
sos przebojowy, kopytka udane,
/ chociaż niezbyt miękkie, takie raczej do odsmażania,/
z przepisu w książce kucharskiej:
Jakieś ciemne mi wyszły na zdjęciu...nie wiem dlaczego 😊 |
Składniki na dobre kopytka:
- 1kg ugotowanych,
przeciśniętych przez praskę,
/można też utrzeć na tarce,
na średnich okach/,
wystudzonych
/mogą być z innego dnia/
ziemniaków,
- 2 pełne szklanki /250g/ mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 jajka małe lub 1 duże
-sól do wody i do ciasta.
- łyżeczka oleju do wody przed włożeniem klusków /nie sklejają się i dobrze trzymają kształt
Wykonanie jak na zdjęciu poniżej.
/ Kliknij dla powiększenia zdjęcia./
Ciasto zagniatam w większej misce.
Wałeczki robię troszkę grubsze od grubości
kciuka i nacinam co 3,4 cm /pół długości kciuka/ 😉😋
Na zdjęciu obok
moja książka kucharska
jako źródło przepisu.
Po wyjęciu ugotowanych kopytek z wody kładę je na dużą deskę drewnianą lub stolnicę,
aby obeschły. Po 5 minutach odwracam na drugi boczek,znowu obsychają i
wtedy dopiero do jakiejś miski lub na talerze.
Można je teraz jeść z sosami, odsmażać czy zamrażać.
Sos z łopatki wieprzowej
200g łopatki
50g surowego boczku
1 cebula
700ml wody
1 łyżeczka mąki,
1/2 łyżeczki mąki
1/2 łyżeczki kminku
1 liść laurowy
sól,pieprz
Mięso i boczek umyć i pokroić w małą kostkę.Boczek podsmażyć
w garnku,dodać drobno pokrojoną cebulę i zarumienić na złoty kolor.
Dodać mięso,podsmażyć,a następnie wlać taką ilość wody,aby mięso było przykryte.Zagotować.
Dodać liść i sól. Dusić na małym ogniu ok.1,5 godziny.Podlewać od czasu do czasu wodą.
Gdy mięso będzie miękkie,oprószyć mąką,dodać kminek,doprawić solą i gotować jeszcze kilka minut.
`````````````````````
W 2020 roku
robię też z tego samego przepisu, ale mniej i prościej, no i bez sosu, ale
ze skwarkami .
Na dwie osoby i jeden obiad wystarczy mi
pól kilograma zimnych wcześniej ugotowanych ziemniaków
/ ścieram je na tarce - średnie oka/ ,
szklanka mąki pszennej, 1łyżka maki ziemniaczanej,
2 małe jajka lub 1 duże.
Zagniatam ciasto, dzielę na 3 kawałki, bo używam małej maty silikonowej zamiast dużej stolnicy/ mata łatwo myje się w zmywarce/.
Formuję 3 wałeczki,lekko spłaszczam i kroję na kopytka.
W naczyniu żaroodpornym na smalcu smażę skwareczki z chudego boczku, wkładam na nie wystudzone kluski , ustawiam mini ogień , przykrywam i kluski czekają na głodnych.Mogą się leciutko przypiec, no to jeszcze lepiej.
Tu już sos niepotrzebny.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Sos z łopatki wieprzowej
200g łopatki
50g surowego boczku
1 cebula
700ml wody
1 łyżeczka mąki,
1/2 łyżeczki mąki
1/2 łyżeczki kminku
1 liść laurowy
sól,pieprz
Mięso i boczek umyć i pokroić w małą kostkę.Boczek podsmażyć
w garnku,dodać drobno pokrojoną cebulę i zarumienić na złoty kolor.
Dodać mięso,podsmażyć,a następnie wlać taką ilość wody,aby mięso było przykryte.Zagotować.
Dodać liść i sól. Dusić na małym ogniu ok.1,5 godziny.Podlewać od czasu do czasu wodą.
Gdy mięso będzie miękkie,oprószyć mąką,dodać kminek,doprawić solą i gotować jeszcze kilka minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz