04 stycznia 2019

Paprykarz rybny domowym sposobem

 Ten paprykarz przygotował mój syn.  Jest to porcja dla 4 osób.












Smacznego !
Udane, smaczne, sprawdzone danie.
Zdjęcia własne,wykonane przez syna.
Gratuluję synowi,
dziękuję autorowi przepisu z bloga Kwestia smaku






 Link do przepisu ,zdjęć autorskich i sposobu wykonania:   https://www.kwestiasmaku.com/przepis/paprykarz-szczecinski

 

Cytuję fragmenty: 

" Składniki


4 porcje

  • ok. 250 g wędzonej ryby (np. makrela, węgorz, pstrąg, morszczuk) - waga obranego mięsa
  • 100 g (1 woreczek) naturalnego lub białego ryżu
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2/3 szklanki bulionu
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Aha, wolę ryż gotowany bez woreczka foliowego.

Gotuję taki na wagę. Napisałam o tym tu klik


Przygotowanie

  • Obrać rybę ze skóry i ości pozostawiając samo mięso. Ugotować ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Marchewkę, pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
  • Na dużą patelnię wlać 2 łyżki oleju, dodać cebulę i od czasu do czasu mieszając zeszklić ją.
  • Dodać starte warzywa, wlać pozostałą łyżkę oleju, doprawić solą oraz pieprzem i mieszając co chwilę smażyć przez ok. 3 minuty.
  • Wlać bulion, wymieszać, przykryć i gotować do miękkości warzyw przez ok. 10 minut.
  • Zdjąć pokrywę, dodać rozdrobnioną rybę, paprykę słodką i ostrą oraz odcedzony ryż. Mieszając podgrzewać przez ok. 4 minuty, pod koniec dodając koncentrat pomidorowy.
  • Potrawa jest już gotowa. Można ją podawać na ciepło z pieczywem lub schować do lodówki i wykorzystywać jako pastę kanapkową. Można posypać natką pietruszki lub kolendrą."

Anika też robi domowy paprykarz  zobacz:    Paprykarz Aniki

1 komentarz:

Elżbieta K elizka seniorka pisze...

Dziękuję Adrianie.
Mam nadzieję,że i Tobie paprykarz się udał i smakował.
Pozdrawiam i zapraszam.
elizka seniorka