Smacznego !
Udane, smaczne, sprawdzone danie.
Zdjęcia własne,wykonane przez syna.
Gratuluję synowi,
dziękuję autorowi przepisu z bloga Kwestia smaku
Link do przepisu ,zdjęć autorskich i sposobu wykonania: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/paprykarz-szczecinski
Cytuję fragmenty:
" Składniki
4 porcje
- ok. 250 g wędzonej ryby (np. makrela, węgorz, pstrąg, morszczuk) - waga obranego mięsa
- 100 g (1 woreczek) naturalnego lub białego ryżu
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2/3 szklanki bulionu
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Aha, wolę ryż gotowany bez woreczka foliowego.
Gotuję taki na wagę. Napisałam o tym tu klik
Przygotowanie
- Obrać rybę ze skóry i ości pozostawiając samo mięso. Ugotować ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Marchewkę, pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
- Na dużą patelnię wlać 2 łyżki oleju, dodać cebulę i od czasu do czasu mieszając zeszklić ją.
- Dodać starte warzywa, wlać pozostałą łyżkę oleju, doprawić solą oraz pieprzem i mieszając co chwilę smażyć przez ok. 3 minuty.
- Wlać bulion, wymieszać, przykryć i gotować do miękkości warzyw przez ok. 10 minut.
- Zdjąć pokrywę, dodać rozdrobnioną rybę, paprykę słodką i ostrą oraz odcedzony ryż. Mieszając podgrzewać przez ok. 4 minuty, pod koniec dodając koncentrat pomidorowy.
- Potrawa jest już gotowa. Można ją podawać na ciepło z pieczywem lub schować do lodówki i wykorzystywać jako pastę kanapkową. Można posypać natką pietruszki lub kolendrą."
Anika też robi domowy paprykarz zobacz: Paprykarz Aniki
Dziękuję Adrianie.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję,że i Tobie paprykarz się udał i smakował.
Pozdrawiam i zapraszam.
elizka seniorka