03 czerwca 2019

Zupa z młodej fasolki szparagowej



Dobra jest taka zupa.
Smak coś  pomiędzy lekką gulaszową ,a kapuśniaczkiem z młodej kapusty.
W sumie typowe dobre danie obiadowe,jednogarnkowe.

Zakupy:

-4-6 kurzych skrzydełek
 lub 1 szyjka indyka ,
- ok.40 dag fasolki szparagowej żółtej lub zielonej ,

- 2-3 młode marchewki pokrojone  na plasterki ,
  /one lekko dosładzają zupę i może komuś wystarczy tylko jedna duża? /
- 4 średniej wielkości młode ziemniaki pokrojone w niedużą kostkę,
- 2 łyżki masła ,
- 1-2 łyżki mąki ,
-  sól, pieprz, czerwona słodka papryka.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Skrzydełka zalewam zimną wodą i gotuję ok.pół godziny. 

Wyjmuję skrzydełka,lekko studzę ,oddzielam mięso od kości i kroję mięsko na małe kawałki.

Szyję z indyka trzeba gotować ok. godziny, ale za to mięsa, po obraniu i pokrojeniu, jest o wiele więcej.

Do ugotowanego bulionu  dodaję pokrojoną  na nieduże kawałki,  fasolkę,  pokrojone ziemniaki i marchewkę. 

/Lubię też dodać z łyżkę kaszy jaglanej czy jęczmiennej,ale to trzeba sobie samemu wypróbować / 

Gotuję na wolnym ogniu ok.20 minut.

Gdy warzywa są prawie miękkie, dodaję sól, pieprz i sporo czerwonej słodkiej papryki w proszku.Dokładam mięso./ Dzieciom można ugotowane mięso lekko rozdrobnić blenderem/

 Można też lekko posłodzić,ale to kwestia smaku.
Lepiej najpierw spróbować,a ewentualny cukier dodać na talerzu. 

Na patelni przygotowuję zasmażkę- roztapiam masło, dodaję mąkę i mieszając podsmażam na rumiano.Taką lekką zasmażkę dodaję do zupy i zagotowuję ją.

Na talerzu ozdabiam gałązkami koperku.

Brak komentarzy: