02 stycznia 2020

Naleśniki delikatne z przepisu Winiary

Sprawdziłam, spróbowaliśmy z dziadkiem i możemy stwierdzić, że są dobre, delikatne.
Nie można dodawać serka mascarpone do ciepłego naleśnika,bo serek się roztapia .
Zatem naleśnik trzeba wystudzić.
Owoców nie dodawałam.
 Z domowym  dżemikiem  też dobre.

Przepis był tu :
  https://www.winiary.pl/przepis.aspx/141028/nalesniki-z-mascarpone-i-owocami







Ciasto bardzo dobre :

 1szklanka mąki, 1szklanka mleka, 1 jajko, /ja zrobiłam bez jajka/
                                     pół szklanki wody gazowanej,
                                     1 łyżeczka cukru z wanilią
                                        lub z Winiary,
                                      2 łyżki masła roztopionego,
                                    Wszystko zmiksować i smażyć jak to naleśniki,
ALE  ALE   koniecznie odstawić ciasto na co najmniej  15 min.

Ciasto jest rzadkie,ale naleśniki delikatne, cieniutkie.


                 Dodatkowo trzeba mieć        
 masło do smażenia.



Elizka smaży




/ -a co to za obca panna mi się dokleiła?
no nie wiem..../











 na najnowszym nabytku,
małej fajnej patelni
 Fiskars Hard 20 cm,
/to nie reklama ale prawda/
a dziadek próbuje.
No i gra muzyka.

2 komentarze:

  1. Ciasto na naleśniki ma to do siebie, że chwilę musi się namyślić nim je zaczniemy smażyć :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie to określiłaś Elu, nawet niedoświadczona pani czy pan domu w kuchni na pewno zapamięta.
      Naleśniki muszą się namyślić - to jest to.
      Dzięki za odwiedziny.
      Wszystkiego radosnego dla Ciebie i Twoich bliskich w tym nowym 2020 roku.

      Usuń