09 stycznia 2020

Gulasz z indyka z bloga Kwestia smaku to świetny przepis

Sprawdziłam we własnej kuchni i na naszym stole
 udany, nietrudny w wykonaniu i godny pochwały przepis z internetu.


 tu adres:

 https://www.kwestiasmaku.com/blog-kulinarny/gulasz-z-indyka#disqus_thread 

 przepis z bloga Kwestia smaku

  Kupiłam te tzw. medaliony z indyka . 
  To kawałki z uda.
 Ciemniejsze mięso niż z piersi, ma całkiem inny smak.

Dygresja
 /  Filet z piersi indyka traktuję  jak  schab ,kroję to mięsko w poprzek fileta na mniejsze  plastry, rozbijam na cienkie kotlety, posypuję ziołami, na razie nie solę, maczam w   rozbełtanym jajku i w bułce tartej wymieszanej z curry .Smażę krótko na maśle klarowanym lub oleju /jak schabowe/, lekko solę i odstawiam na 5-10 min do ciepłego rondla bez przykrycia,aby doszły./    


Medaliony z udek to super mięso na gulasz i dodawane do rosołu ,a potem do zjedzenia jako gotowane dla trzymających dietę.
Lubimy rosół ze skrzydeł gęsi i medalionów indyka.Na dwie osoby wystarczą 2 skrzydła i 3 medaliony. Rosół delikatny a smak dla nas idealny. Żadnych liści laurowych, angielskiego ziela i mocnych przypraw, tylko warzywa, sól, pieprz ,a na koniec liście pietruszki. Wystarczy rosołu na niedzielę i poniedziałek .

Cytuję
 przepis na gulasz:

 /adres powyżej, przy moim zdjęciu
/przepis z moimi drobnymi modyfikacjami ze względu na nasz seniorski wiek/

"     1 kg udźca z indyka (waga samego mięsa bez kości)
    2 łyżki oliwy
    1/2 cebuli
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki sosu sojowego
    opcjonalnie 1/3 szklanki białego wytrawnego wina lub piwa
/  nie stosuję/
    przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka suszonego oregano,

 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie/ nie stosuję dwu ostatnich/
    opcjonalnie 4 kawałki suszonych pomidorów
/nie dodaję/
    2 szklanki bulionu lub wody lub wody z dodatkiem domowej kostki bulionowej
/ dodaję wodę/
    1 łyżka mąki pszennej
    opcjonalnie: 3 łyżki śmietanki 30%

/ dodaję także 1 marchewkę pokrojoną w plasterki i paprykę czerwoną,pokrojoną w paski/

Przygotowanie

    Mięso pokroić na ok. 2 cm kawałki
 
.Kroję większe,bo mięso jest delikatne i miękkie po uduszeniu, skrapiam sokiem z połówki cytryny , polewam olejem rzepakowym i odstawiam na co najmniej pół godziny/  
 Rozgrzać garnek z grubym dnem lub głęboką patelnię z pokrywą.
 Wlać oliwę
  /nie wlewam,bo mięso marynowało się w oleju i kładę je ostrożnie na suche podgrzane dno/
i po podgrzaniu włożyć mięso, dokładnie obsmażyć z każdej strony (ok. 10 minut).
/ Smażę do 6 min/
    Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Smażyć razem, co chwilę mieszając aż cebula będzie szklista a składniki lekko zrumienione.
    Wlać sos sojowy 

/oraz wino lub piwo jeśli ich używamy/ nie używam/

 i gotować przez ok. 2 minuty.
 Dodać przyprawy oraz świeżo zmielony pieprz.
 Dodaję tu marchewkę i paprykę w większych paskach.
    Wlać bulion lub wodę i zagotować.

 Doprawić solą, przykryć i gotować przez ok. 1 godzinę 
/wystarczyło 40 minut / 
lub do miękkości mięsa.
    Gulasz zagęścić zasmażką: na małej patelni podsmażyć mąkę ciągle mieszając drewnianą łyżką. Dodawać po łyżce wywaru z gulaszu mieszając drewnianą łyżką, przelać do garnka z pozostałym gulaszem, wymieszać i zagotować.

/Zamiast zasmażki mieszam dokładnie  w małym garnuszku mąkę z małą ilością  sosu i łyżeczką świeżego masła, a potem przelewam to do garnka z gulaszem/
Można na koniec zabielić słodką śmietanką."

✌  👍    👏    👵   💑     Dziękuję  Kwestii Smaku za opublikowanie tego przepisu.



Można z powodzeniem podgrzewać ten gulasz ,
po wyjęciu z lodówki
 i jutro ,a nawet pojutrze.

 Bardzo lubimy 
 ryż round grain
 okrągłoziarnisty ,
który kupuję w kilogramowych torebkach
/potem trzymam w słoiku/
 i gotuję bezproblemowo jak makaron w większej ilości wody przez ok.15-20 minut
/trzeba spróbować/
 i odcedzam na sitku.
 Pasuje nie tylko do gulaszu z indyka.


Ciekawy przepis na gulasz z żołądków indyka

znalazłam w sieci  tu tu adres
Wkrótce zrobię i pokażę zdjęcia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz