23 lutego 2020

Sos " leczo" do makaronu czy mięsa, do słoików


Robię ten sos jesienią.
Jednak spróbuję i teraz z pomidorów z puszek.
Jest koniec lutego ,a ja już nie mam w spiżarni ani jednego słoika tego ulubionego sosu.Nazywam go SOS ,bo nie raz ,nie dwa uratował mnie z opresji.
Przepis trzeba koniecznie zachować, bo zginie.Zdjęcia wydobyłam z komputera i właśnie dodaję.
Przepis mam  od Ewy z Wąchocka.





Dziękuję bardzo Ewie  i śp.Zosi K.








 SKŁADNIKI:
-2 kg papryki
-2 kg pomidorów
-1 kg cebuli
-3 łyżki cukru
-ćwierć szklanki oleju słonecznikowego
-sól wg uznania
- ewent. 1 puszka kukurydzy.
WYKONANIE:
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki.Paprykę obrać i pokroić w paski, a cebulę w plastry. Rozgrzać olej,zeszklić cebulę,dodać pomidory i paprykę.Po 10 minutach dosypać cukier,sól i i dusić jeszcze chwilę.Gorący sos nałożyć do słoików .Pasteryzować w nalanej ciepłej wodzie ok.20-30min / od zagotowania wody/.


Sos pyszny jako podstawa do spagetti. Można go dołożyć do posmażonej kiełbasy czy szynki, mięsa mielonego czy do ugotowanego lub podsmażonego kurczaka.





Robię zwykle 2,a czasem i 3 porcje,toteż konieczny jest duży garnek.





Ten czerwony
kubek do nalewania
zrobił mi
dziadek.Nie muszę się martwić,że   poleję brzegi słoików sosem i nici z dobrego zamknięcia.
Dziadek czymś tam
 /chyba piłką od metalu/
 odciął dno od plastikowego kubeczka.




 Zaraz po nalaniu sosu do wyparzonych słoików zakręcam je mocno wygotowanymi wieczkami
 i odwracam je do góry dnem.
 Po kilku minutach wstawiam do kotła z ciepłą wodą,
 aby zapasteryzować na zimę czy inny długi czas.









 


Podobny przepis na sos ,chociaż nieco inny w smaku,
ale też bardzo smaczny, znalazł mój syn w internecie.

Sprawdziliśmy smak  i polecamy.Dodała go vladona na stronie Wielkie Żarcie

 Jest tuhttp://m.wielkiezarcie.com/przepisy/sos-slodko-kwasny-i-30019022

Dziękuję vladonie za opublikowanie przepisu i tu także udostępniam :

 Cytuję:

 Sos słodko- kwaśny  
 

Składniki:
3 kg pomidorów
1 kg cebuli
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 puszka ananasów
1 puszka kukurydzy
6 ząbków czosnku
0,5 łyżki chili z torebki
2 łyżki musztardy
2 łyżki papryki słodkiej mielonej
1 łyżka curry
1 łyżka pieprzu mielonego
3 szkl cukru
1 szkl octu
2 łyżki soli
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Opis:

    pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórka. wymieszać, posolić i gotować na wolnym ogniu ok. 1 godz.
    następnie dodać pokrojonego w kostkę ananasa i pokrojoną w kostkę paprykę oraz pozostałe składniki (oprócz mąki) i gotować ok. 30 min.
    na koniec rozrobić mąkę z niewielką ilością wody lub soku z ananasa i dodać do sosu. zagotować
    gorący sos wkładać do słoików
    pasteryzować 20 m


 Jest tu:   http://m.wielkiezarcie.com/przepisy/sos-slodko-kwasny-i-30019022

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz