Będziesz sobie polewać naleśniki,ciasta,dodawać do herbatki...a co tam ci pasuje.
1 kg truskawek lub malin i 1kg cukru.
No, musi być sporo cukru.Przecież bierzesz mało syropu, ciut,ciut i wystarczy!
A kysz łasuchy!
Wieczorem owoce umyć, lekko rozgnieść ,w przypadku truskawek pokroić,
zasypać cukrem,wymieszać w większym garnku i odstawić do lodówki.
Tak z 6- 10 godzin w chłodzie koniecznie, bo inaczej winko gotowe,a nie o to tym razem chodzi.
Potem postaw na gazie, zagotuj, potrzymaj na małym płomieniu z pół godziny.
Teraz zmiksuj blenderem tak,aby powstała masa.
Blendować można dłużej, bo w pestkach są składniki, które zagęszczają każdy sok czy syrop.
Z kolei przetrzyj wszystko przez sitko perlonowe.To idzie szybko
.
Przyda się drewniany przecieraczek, zwany mątewka czy rogalką.
Świetna rzecz do przecierania zupek ,pomidorów i syropów.
Na sitku zostaną resztki ziarenek truskawek i malin.
Teraz krótko zagotuj syrop, gorący nalewaj do wyparzonych buteleczek czy słoiczków,
zakręcaj wygotowanymi zakrętkami i na wszelki wypadek ,po zakręceniu pasteryzuj z 10 min .
A kto to mi paluchem wyjada syrop-co??
[B][COLOR="Blue"]UWAGA[/COLOR][/B]
W tym roku 2016
truskawki są wyjątkowo soczyste.Po wyjęciu z lodówki okazało się,ze soku jest bardzo dużo,a owców nie za wiele.Były może zbyt dojrzałe.
Odcedziłam połowę soku ,nalałam w buteleczki,a owoce i resztę soku zrobiłam j/w jako syrop.
W 2023
zrobiłam sok malinowy w podobny sposób, ale jako sok
a nie syrop, więc sypałam mniej cukru.
- 1 kg świeżych malin
- 400 g cukru - biały lub trzcinowy
- 1 cytryna - świeżo wyciśnięty sok
Dokładny przepis wzięłam z bloga Ania gotuje tu adres
Koniecznie trzeba zajrzeć pod ten adres!
U mnie w małych butelkach jest czysty
sok malinowy, a w wysokiej - kompot z przecieru:
Odcedzam sok, a z resztek, które pozostały na sitku, robię kompot, dolewając wodę.
*************************************************************
Przydał się zimą do ciasta drożdżowego ,do naleśników...Pachnie ładnie truskawkowo.
SPRAWDZIŁAM
Bardzo smaczny i szybki syrop owocowy np. z malin
/nie tylko do naleśników/
robi Ela
z bloga Dieta moja pasja,
zachęcam do wypróbowania
czytaj tu: https://dietamojapasja.blogspot.com/2019/09/nalesniki-z-serem-i-sosem-malinowym-nie.html
2 komentarze:
Muszę wypróbować ten przepis :). Dotychczas kupowałam gotowe syropy np. Herbapol - https://www.herbapol.com.pl/produkty/spozywcze/syropy. Bardzo mi smakują i nie zawierają konserwantów. Dodatkowo w sklepach można znaleźć syropy o co raz to nowych smakach. Mi najbardziej smakują malinowe, wiśniowe i imbirowe.
Aniu, dziękuję za komentarz i link do syropów Herbapolu. Zwykle robię sama ,ale spróbuję i takiego,który polecasz. Pozdrawiam.
Prześlij komentarz