27 lipca 2015

Smażę powidła śliwkowe

Bardzo lubimy powidła śliwkowe. Najlepsze są z naszego ogródka, ale i z targu śliwki węgierki dąbrowickie sprawdzają się doskonale.
Lubię też gdy na kuchence stoi z 5 dni garnek z grubym dnem lub wok z podgrzewanymi i studzącymi się, odparowującymi powidłami.Żadnych zagęstników nie potrzeba. Wystarczy  duża łyżka, podkładka dodatkowa pod garnek i pilnowanie aby się nie przypaliło to mniam mniam.


Cukru nie potrzeba.Śliwki są wystarczająco słodkie.

Czasem dorzucam plasterki jabłek.

Kupuję 5 kg śliwek węgierek dąbrowickich.

W tym roku 2 porcje.
Myję śliweczki, przepoławiam nożykiem,wyrzucam pestki, duże śliwy
 kroję jeszcze na połowy i
wrzucam do dużego garnka / mam metalowy SSW /  lub do woka,
czasem na początku do dwu naczyń,bo wody ubywa.

Na dno
 leję ok.3/4 szklanki wody aby zapobiec przypaleniu skórek.
 No i tyle.

 Podgrzewam na wolniutkim gazie, a gdy się trochę rozgotują,

rozdrabniam je nieco w tym samym garnku   blenderem . 

Wyłączam do wystudzenia i znowu podgrzewam......i tak dookoła, aż staną się gęste i bardzo dobre.

Gdyby się  przypaliły, wtedy przekładam wszystko do innego garnka,
 a
  w tym przypalonym gotuję garść ryżu z solą.To doskonały sposób na przypalenia.






Gotowe przekładam do słoików i na wszelki wypadek pasteryzuję ze 20 min. w garnku z wodą.








Dawno temu robiłam i takie powidła, ale to tylko zabawa ,a nie poważne powidła dla dużej rodziny:

miska  żaroodporna to świetny wynalazek 



 Powidła nie powinny się przypalić. Na wszelki wypadek,jak tylko zgęstnieją,będę mieszać.

To, za jedyne 10 zł ,naczynie firmy Termisil, odporne na temp. od -50 do + 500 stopni Celsjusza.
Genialne! Nadaje się do mikrofali,zamrażarki i na palnik,jak widać. Myję je w zmywarce.

----------------- Od Eli z bloga Dieta moja pasja

 brałam z zadowoleniem z sukcesu  nie raz i nie dwa

 różne przepisy , zatem i ten się przyda na pewno 

powidła z bloga Dieta moja pasja

----------------Przepis może być  ten  http://allrecipes.pl/przepis/7163/domowe-powid-o--liwkowe.aspx

--------------lub bez cukru  ten:  http://www.kwestiasmaku.com/przepis/powidla-sliwkowe

---------Powidła z piekarnika tu adres

Brak komentarzy: