Wreszcie i ja lubię zjeść bigosu.
Nie wzdyma i smakuje jak żaden inny.
Przepis mam od mojej kuzynki Zosi ze Starachowic,rodem z Wąchocka,a ona od swojej mamy śp. Maryni.
/Przepis na bigos myśliwski podaję nieco niżej./
/Kliknij w zdjęcie z przepisem,aby je powiększyć /
Kostki są ze schabu.Ze 2 wędzone. Do nich dodaję tzw. kąty i żeberka.
Wszystkich razem ok. 2-2,5kg.
Kapusty kwaszonej podobna ilość.
Po ugotowaniu, razem z grzybami, dodaję kilka suszonych śliwek,pokrojonych w paski ,a można i powideł śliwkowych.
Nie dosypuję soli ani żadnych przypraw.
Sól jest w kapuście i kostkach wędzonych.
Bigos odgrzewam codziennie ,przez kilka dni.
Najlepszy po 5 dniach,a i na drugi dzień także.
Kostki zalane wodą, przygotowane do gotowania.
Ugotowane , przestudzone do obierania mięsa.
Wszystko co potrzeba - ugotowana i odcedzona kapusta /gotowała się ok. 1,5 godz./, wywar z kostek, obrane mięso i ugotowane grzybki.
Wywaru z grzybków także można trochę dodać.
----------------------------
Dodam tu jeszcze
przepis na bigos myśliwski
ze strony Boska Kuchnia
od Filipian z Tarnowa tu tekst autorski
Bardzo nam smakował, udał się i do słoików został na zapas.
--------------------------------------
Jeszcze jeden przepis
na bigos
z kapusty kiszonej i świeżej:
1 kg świeżej kapusty, 75 dag kiszonej kapusty, 3-5 dag suszonych grzybów,
4 cebule, 2 łyżki smalcu, 25 dag wołowiny, 25 dag wieprzowiny, 15 dag wędzonego boczku, 25 dag kiełbasy, 10 dag suszonych śliwek, 3 jabłka winne,
2 listki laurowe, 10 ziarenek pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego, szklanka wytrawnego wina czerwonego
Suszone grzyby i śliwki namoczyć na noc (osobno). Następnego dnia drobno poszatkować świeżą kapustę, sparzyć wrzątkiem, włożyć do rondla i gotować razem z drobno po krojoną, duszoną cebulą oraz kawałeczkami mięsa. W czasie duszenia dodać przyprawy, pokrojone grzyby i śliwki. Osobno ugotować posiekaną kiszoną kapustę z dodatkiem smalcu. W czasie gotowania dodać
pokrojony w kostkę boczek. Ugotowane kapusty połączyć, dodać obrane i starte na grubej jarzynowej tarce jabłka, dokładnie wymieszać, gotować jeszcze kilkanaście minut. Pod koniec dodać wino, pokrojoną w plasterki kiełbasę i zagotować.
Przepis ze starej książki kucharskiej: / pisownia oryginalna/
Bigos polski.
1 i 1/2 kg kiszonej kapusty, 25 dkg świeżego boczku, 1 cebulka,
3 suszone grzybki, kawałek pieczeni wołowej, 5 dkg masła,
łyżka mąki, łyżka smalcu, Maggiego przyprawa.
Kapustę zalać wodą, zagotować i wodę odlać. Teraz
włożyć łyżkę smalcu, w mniejsze kawałki pokrajany
boczek, cebulkę w całości, grzybki i pozostały kawałek
pieczeni. Tak gotować na wolnym ogniu, aż mięso się
rozgotuje. Wkońcu zrobić zaprażkę z masła i mąki,
rozprowadzić smakiem kapusty, dodać pieprzu i soli,
jakibądź sos z pieczeni, pokrajać grzybki w paseczki
i wszystko dobrze wymieszać. Dla podniesienia smaku
dodać kilka kropel Maggi'ego przyprawy.
Do wypróbowania mam jeszcze :
ciekawy przepis na bigos z bloga Marcepanowy kącik :
https://marcepanowykacik.blogspot.com/2018/01/bigos-vel-bigos.html#comment-form
Jeszcze jeden ciekawie wygląda adres do bigos świąteczny
BIGOS TRADYCYJNY tu bigos od Po prostu pycha
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz