20 grudnia 2015

Bigos Zosi na gotowanych kostkach

Wreszcie i ja  lubię  zjeść bigosu.
Nie wzdyma i smakuje jak żaden inny.
Przepis mam od mojej kuzynki Zosi ze Starachowic,rodem z Wąchocka,a ona  od swojej mamy śp. Maryni.

/Przepis na bigos myśliwski podaję  nieco niżej./

/Kliknij w zdjęcie z przepisem,aby je powiększyć /



Kostki są ze schabu.Ze 2  wędzone. Do nich dodaję tzw. kąty i żeberka.
Wszystkich razem ok. 2-2,5kg.
Kapusty kwaszonej podobna ilość.
Po ugotowaniu, razem z grzybami, dodaję kilka suszonych śliwek,pokrojonych w paski   ,a można i powideł śliwkowych.
Nie dosypuję  soli ani żadnych przypraw.
Sól jest w kapuście i kostkach wędzonych.

Bigos odgrzewam codziennie ,przez kilka dni.
Najlepszy po 5 dniach,a i  na drugi dzień także.

Kostki zalane wodą, przygotowane  do gotowania.

Ugotowane , przestudzone do obierania mięsa.

Wszystko co potrzeba - ugotowana i odcedzona kapusta /gotowała się ok. 1,5 godz./, wywar z kostek, obrane  mięso i ugotowane grzybki.
 Wywaru z grzybków także można trochę   dodać.

----------------------------

Dodam tu jeszcze 

przepis na bigos myśliwski

 ze strony  Boska Kuchnia

 od  Filipian z Tarnowa tu tekst autorski 

 

Bardzo nam smakował, udał się i do słoików został na zapas.

 


--------------------------------------


 

 

Jeszcze jeden przepis
 na bigos 
z kapusty kiszonej i świeżej:

 

Bigos domowy
1 kg świeżej kapusty, 75 dag kiszonej kapusty, 3-5 dag suszonych grzybów,
4 cebule, 2 łyżki smalcu, 25 dag wołowiny, 25 dag wieprzowiny, 15 dag wędzonego boczku, 25 dag kiełbasy, 10 dag suszonych śliwek, 3 jabłka winne,
2 listki laurowe, 10 ziarenek pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego, szklanka wytrawnego wina czerwonego
Suszone grzyby i śliwki namoczyć na noc (osobno). Następnego dnia drobno poszatkować świeżą kapustę, sparzyć wrzątkiem, włożyć do rondla i gotować razem z drobno po krojoną, duszoną cebulą oraz kawałeczkami mięsa. W czasie duszenia dodać przyprawy, pokrojone grzyby i śliwki. Osobno ugotować posiekaną kiszoną kapustę z dodatkiem smalcu. W czasie gotowania dodać
pokrojony w kostkę boczek. Ugotowane kapusty połączyć, dodać obrane i starte na grubej jarzynowej tarce jabłka, dokładnie wymieszać, gotować jeszcze kilkanaście minut. Pod koniec dodać wino, pokrojoną w plasterki kiełbasę i zagotować.



Przepis ze starej książki kucharskiej: / pisownia oryginalna/
Bigos polski.
1 i 1/2 kg kiszonej kapusty, 25 dkg świeżego boczku, 1 cebulka,
3 suszone grzybki, kawałek pieczeni wołowej, 5 dkg masła,
łyżka mąki, łyżka smalcu, Maggiego przyprawa.
Kapustę zalać wodą, zagotować i wodę odlać. Teraz
włożyć łyżkę smalcu, w mniejsze kawałki pokrajany
boczek, cebulkę w całości, grzybki i pozostały kawałek
pieczeni. Tak gotować na wolnym ogniu, aż mięso się
rozgotuje. Wkońcu zrobić zaprażkę z masła i mąki,
rozprowadzić smakiem kapusty, dodać pieprzu i soli,
jakibądź sos z pieczeni, pokrajać grzybki w paseczki
i wszystko dobrze wymieszać. Dla podniesienia smaku
dodać kilka kropel Maggi'ego przyprawy.


Do wypróbowania mam jeszcze :

ciekawy przepis na bigos z bloga Marcepanowy kącik :

  https://marcepanowykacik.blogspot.com/2018/01/bigos-vel-bigos.html#comment-form

Jeszcze jeden ciekawie wygląda  adres do bigos świąteczny 

 

BIGOS TRADYCYJNY   tu bigos od Po prostu pycha


Brak komentarzy: