20 grudnia 2015

Bigos na gotowanych kostkach i przepis na bigos myśliwski

Bigos na gotowanych kostkach.


Oto moje dwa ulubione sposoby przygotowania bigosu.

Pierwszy przepis 

bigos na gotowanych kostkach 

mam od mojej kuzynki śp. Zosi ze Starachowic, a ona miała go od swojej mamy - śp. Maryni.

Drugi przepis

 na bigos myśliwski podaję  nieco niżej.

/Kliknij w zdjęcie poniżej ,aby  powiększyć tekst /



Kostki są ze schabu. Ze 2 duże, wędzone. Do nich dodaję tzw. kąty i żeberka.
Wszystkich razem ok. 2-2,5kg.
Kapusty kwaszonej podobna ilość.
Po ugotowaniu, razem z grzybami, dodaję kilka suszonych śliwek,pokrojonych w paski   ,a można i powideł śliwkowych.
Nie dosypuję  soli ani żadnych przypraw.
Sól jest w kapuście i kostkach wędzonych.

Bigos odgrzewam codziennie ,przez kilka dni.
Najlepszy po 5 dniach,a i  na drugi dzień także.

Kostki zalane wodą, przygotowane  do gotowania.

Ugotowane , przestudzone do obierania mięsa.

Wszystko co potrzeba - ugotowana i odcedzona kapusta /gotowała się ok. 1,5 godz./, wywar z kostek, obrane  mięso i ugotowane grzybki.
 Wywaru z grzybków także można trochę   dodać.

----------------------------

 

Przepis na  bigos myśliwski

Bigos myśliwski z Boskiej Kuchni /moje zdjęcie rok 2024/

 

 ze strony    Boska Kuchnia

 od  Filipian z Tarnowa tu tekst autorski 

https://filipini.eu/aktualnosci/z-boskiej-kuchni-kartoffelsalat-jesc-po-papiesku-2.html 

 

Bardzo nam smakował, udał się i do słoików został na zapas.

 

Gotowany w 2023 roku.

Cytuję składniki na bigos myśliwski z Boskiej Kuchni, a sposób wykonania pod wyżej podanym adresem 

 

"Składniki:
  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 300 g boczku wędzonego
  • 300 g kiełbasy myśliwska
  • 150 g suszonych śliwek bez pestek
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 400 ml bulionu
  • 40 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju lub smalcu
  • przyprawy – 4 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu, 6 ziaren jałowca, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1 łyżeczka cukru, sól i świeżo mielony pieprz do smaku"

--------------------------------------


 

 

Jeszcze inny przepis
 na bigos 
z kapusty kiszonej i świeżej:

 

Bigos domowy
1 kg świeżej kapusty, 75 dag kiszonej kapusty, 3-5 dag suszonych grzybów,
4 cebule, 2 łyżki smalcu, 25 dag wołowiny, 25 dag wieprzowiny, 15 dag wędzonego boczku, 25 dag kiełbasy, 10 dag suszonych śliwek, 3 jabłka winne,
2 listki laurowe, 10 ziarenek pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego, szklanka wytrawnego wina czerwonego
Suszone grzyby i śliwki namoczyć na noc (osobno). Następnego dnia drobno poszatkować świeżą kapustę, sparzyć wrzątkiem, włożyć do rondla i gotować razem z drobno po krojoną, duszoną cebulą oraz kawałeczkami mięsa. W czasie duszenia dodać przyprawy, pokrojone grzyby i śliwki. Osobno ugotować posiekaną kiszoną kapustę z dodatkiem smalcu. W czasie gotowania dodać
pokrojony w kostkę boczek. Ugotowane kapusty połączyć, dodać obrane i starte na grubej jarzynowej tarce jabłka, dokładnie wymieszać, gotować jeszcze kilkanaście minut. Pod koniec dodać wino, pokrojoną w plasterki kiełbasę i zagotować.



Przepis ze starej książki kucharskiej: / pisownia oryginalna/
Bigos polski.
1 i 1/2 kg kiszonej kapusty, 25 dkg świeżego boczku, 1 cebulka,
3 suszone grzybki, kawałek pieczeni wołowej, 5 dkg masła,
łyżka mąki, łyżka smalcu, Maggiego przyprawa.
Kapustę zalać wodą, zagotować i wodę odlać. Teraz
włożyć łyżkę smalcu, w mniejsze kawałki pokrajany
boczek, cebulkę w całości, grzybki i pozostały kawałek
pieczeni. Tak gotować na wolnym ogniu, aż mięso się
rozgotuje. Wkońcu zrobić zaprażkę z masła i mąki,
rozprowadzić smakiem kapusty, dodać pieprzu i soli,
jakibądź sos z pieczeni, pokrajać grzybki w paseczki
i wszystko dobrze wymieszać. Dla podniesienia smaku
dodać kilka kropel Maggi'ego przyprawy.


Do wypróbowania mam jeszcze :

ciekawy przepis na bigos z bloga Marcepanowy kącik :

  https://marcepanowykacik.blogspot.com/2018/01/bigos-vel-bigos.html#comment-form

Jeszcze jeden ciekawie wygląda  adres do bigos świąteczny 

 

BIGOS TRADYCYJNY   tu bigos od Po prostu pycha


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz