Przepis 1
od sąsiadki , pani M. Żak.
Ten przepis to skarb.
Śledzie z rodzynkami
Ten sam przepis w dwóch wydaniach - nowy i stary opis,
do wyboru który komu pasuje.
Nowy:
1kg śledzi matiasy, grube, białe
1/3 szklanki octu
3/4 szklanki oleju
2-3 duże cebule
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
Garść rodzynków lub żurawiny lub jedno i drugie
Śledziki pokrój na kawałki 4-6 cm mocz godzinę, w trakcie moczenia zmień wodę dwa razy.
Przygotuj marynatę z 1/3 szklanki octu, 2/3 szklanki wody.
Zalej śledzie marynatą i mocz przez godzinę.
Cebule
pokrój na grubsze koła. Rozgrzej z 3/4 szklanki oleju i podsmaż cebulę.
Musi być twardawa. Wymieszaj koncentrat z wodą w szklance i wlej do
przestudzonej cebuli. Dodaj rodzynki lub żurawinę. Zostaw sos do
wystudzenia.
Śledzie odcedź z marynaty. Układaj warstwę śledzi, posyp pieprzem, na to sos.
Przykryj, wstaw do lodówki i na drugi dzień powiedz: ale dobre!
Stary:
Przygotuj marynatę: 1/3 szklanki octu, 2/3 szklanki wody.
Dzięki takiej marynacie śledzie będą jędrne, twardsze i jasne.
Śledziki, tak z kilogram, /matiasy,grube,białe,/ wypłucz w zimnej wodzie, następnie
pomocz z godzinę także w zimnej wodzie. Zmień wodę ze dwa razy.
Ponownie odlej wodę.
Pokrój ryby na kawałki 4-6 cm, włóż w miskę i zalej wcześniej przygotowaną zimną marynatą na godzinę, no, dwie góra.
W tym czasie przygotuj sos.
Rozgrzej z 3/4 szklanki oleju /np.Kujawski/
i wrzuć na
podgrzany, pokrojone na grubsze koła, cebule.
Na kilogram śledzi weź ze
dwie większe.
Teraz UWAGA!:
cebuli nie rozgotuj! Musi być twardawa, czyli podgrzewaj ją do zeszklenia.
Do cebuli, na patelni dodaj ze 2,3 łyżki przecieru pomidorowego,
rozmieszanego w niewielkiej ilości wody.
Niech to wygląda po wymieszaniu, jak gęściejszy sok pomidorowy.
Zamieszaj wszystko, wrzuć rodzynków, tak nie za dużo, dodaj trochę soli, znowu zamieszaj i zostaw ten sos do zupełnego wystudzenia.
Śledzie odcedź z marynaty.
Układaj warstwę śledzi, posyp pieprzem,
na to dobrze wystudzony, zimny sos z patelni i tak na zmianę...na wierzchu sos.
Przykryj,wstaw do lodówki i na drugi dzień powiedz:ale dobre!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Przepis2
od koleżanki z sanatorium - Teresy z Nysy
Śledziki w oleju
Przygotuj zalewę :
- 1 część octu i 3 części wody,np. 100 ml i 300ml,
- 1 łyżka cukru,
- liść laurowy duży i kilka ziaren ziela angielskiego ,
- 2 cebule duże lub 3 mniejsze pokrojone w plastry.
To proporcja na 6,7 dużych śledzi.
Zagotuj wszystkie składniki zalewy i zupełnie wystudź !
Śledzie wymocz ,jak w przepisie 1.
Odcedź ryby z wody i zalej przygotowaną wcześniej zimną zalewą na 1,5 - 2 godzin.
Potem odlej zalewę, wyjmij cebulę, ryby pokrój na kawałki /mniejsze na połówki,większe na 3 części/ ,posyp je dość obficie pieprzem, przełóż cebulką z zalewy i polej całość olejem.
Kujawski jest OK.
Wstaw do lodówki do schłodzenia.Najlepiej na noc.
Będziesz odtąd często robić sobie takie śledziki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz