17 marca 2016

Śledź dobry jest








Przepis 1

 od sąsiadki , pani M. Żak.

Ten przepis to skarb.

Śledzie z rodzynkami

 

 

 Ten sam przepis w dwóch wydaniach - nowy i stary opis,

do wyboru który komu pasuje.

Nowy:

 1kg śledzi matiasy, grube, białe
1/3 szklanki octu
3/4 szklanki oleju
2-3 duże cebule
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
Garść rodzynków lub żurawiny lub jedno i drugie

Śledziki pokrój na kawałki 4-6 cm mocz godzinę, w trakcie moczenia zmień wodę dwa razy.

Przygotuj marynatę z 1/3 szklanki octu, 2/3 szklanki wody.

Zalej śledzie marynatą i mocz przez godzinę.

Cebule pokrój na grubsze koła. Rozgrzej z 3/4 szklanki oleju i podsmaż cebulę. Musi być twardawa. Wymieszaj koncentrat z wodą w szklance i wlej do przestudzonej cebuli. Dodaj rodzynki lub żurawinę. Zostaw sos do wystudzenia.

Śledzie odcedź z marynaty. Układaj warstwę śledzi, posyp pieprzem, na to sos.

Przykryj, wstaw do lodówki i na drugi dzień powiedz: ale dobre!

 

 

Stary:

Przygotuj marynatę: 1/3 szklanki octu, 2/3 szklanki wody. 

Dzięki takiej marynacie śledzie będą jędrne, twardsze i jasne.

Śledziki, tak z kilogram, /matiasy,grube,białe,/ wypłucz w zimnej wodzie, następnie pomocz z godzinę także w zimnej wodzie. Zmień wodę ze dwa razy.

Ponownie odlej wodę.

Pokrój ryby  na kawałki 4-6 cm, włóż w miskę i zalej wcześniej przygotowaną zimną marynatą  na godzinę, no, dwie góra.

W tym czasie przygotuj sos.
Rozgrzej z 3/4 szklanki oleju /np.Kujawski/
i wrzuć na podgrzany, pokrojone na grubsze koła, cebule.
Na kilogram śledzi weź ze dwie większe.

Teraz UWAGA!:
cebuli nie rozgotuj! Musi być twardawa, czyli podgrzewaj ją do zeszklenia.
 Do cebuli, na patelni dodaj ze 2,3 łyżki przecieru pomidorowego,
rozmieszanego w niewielkiej ilości wody.
Niech to wygląda po wymieszaniu, jak gęściejszy sok pomidorowy.
Zamieszaj wszystko, wrzuć rodzynków, tak nie za dużo, dodaj trochę soli, znowu zamieszaj i zostaw ten sos do zupełnego wystudzenia.

Śledzie odcedź z marynaty.

Układaj warstwę śledzi, posyp pieprzem,
na to dobrze wystudzony, zimny sos z patelni i tak na zmianę...na wierzchu sos.
Przykryj,wstaw do lodówki i na drugi dzień powiedz:ale dobre!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~





Przepis2

od  koleżanki z sanatorium - Teresy z Nysy





Śledziki w oleju 

Przygotuj zalewę :
- 1 część octu i 3 części wody,np. 100 ml i 300ml,
- 1 łyżka cukru,
- liść laurowy duży i kilka ziaren ziela angielskiego ,
- 2 cebule duże lub 3 mniejsze pokrojone w plastry. 
To proporcja na 6,7 dużych śledzi.
 Zagotuj wszystkie  składniki  zalewy i  zupełnie wystudź !

Śledzie  wymocz ,jak w przepisie 1.
 Odcedź ryby z wody i zalej przygotowaną wcześniej zimną  zalewą na 1,5 - 2 godzin.
Potem odlej zalewę, wyjmij cebulę, ryby pokrój na kawałki /mniejsze na połówki,większe na 3 części/ ,posyp je dość obficie pieprzem, przełóż cebulką z zalewy i polej całość  olejem.
 Kujawski jest OK.
Wstaw do lodówki  do schłodzenia.Najlepiej na noc.



Będziesz odtąd  często  robić sobie takie śledziki.


Brak komentarzy: