27 października 2016

Schab dojrzewający , powoli suszony, jak za dawnych czasów .

Kolejny mój krok w kierunku poszukiwania domowej wędliny.
 

 

 

 

Tu  obok moje zdjęcie schabu
 gotowego do jedzenia.





Jak to zrobiłam?

Kupiłam 1,30 kg schabu bez kości od znajomego sprzedawcy.

Potrzebny mi
cukier ,gruba sól -mam morską, ostra papryka mielona, grubo mielony pieprz czarny ,czosnek  , dodam też  suszony rozmaryn i tymianek.Można też dosypać oregano.

Dokładne ilości,  nieco innych,też świetnych, przypraw ma Danusia tutaj

 To wszystko zwykle jest w kuchni.


Schab oczyszczam ostrym nożem z tłuszczu , białych błon  i ścięgien.
 Myję go i osuszam ręcznikiem papierowym i ściereczką bawełnianą.
Na tacę czy dno naczynia żaroodpornego /pasuje mi wielkość/ nasypuję warstwę cukru i obtaczam w nim schab
Niespecjalnie grubo.Na 1kg biorę,jak Danusia, 1/3 szklanki.
Zamykam mięso pokrywką od szklanego naczynia żaroodpornego


 

 

 / a można też położyć 

w misce przykrytej folią;

 kiedyś włożyłam do foliowej torebki na mrożonki ,

chociaż folia jest teraz w niełasce/
 i na dobę wkładam do lodówki na najzimniejsza półkę.Można też do innego chłodnego miejsca. Nawet na dwór, o ile nie ma mrozu.


 Po 24 godzinach  wylewam z naczynia   powstały płyn , schab  myję lekko i osuszam ręcznikiem papierowym i ściereczką.
Teraz na tacę nasypuję warstwę soli,  by w niej obtoczyć mięso.
 Znowu do szklanego naczynia lub miski okrytej folią

 i na kolejne 24 godziny do lodówki.

 Ta sama sztuczka znowu po raz kolejny - wylewanie płynu, mycie i osuszanie tym razem z soli.
Teraz mieszam na tacy przyprawy razem ze zgniecionym czosnkiem
 i w nich panieruję moje mięso.

Potem już tylko, razem z przyprawami,  wkładam mięso do dłuższej ,jasne że nowiutkiej , podkolanówki lub pończochy

/  świetnie robi to pan Gotuj to sam  na filmie poniżej/

 

 i wieszam w ciepłej, przewiewnej kotłowni na 5-7 dni.
Nie masz kotłowni ?
 No to poszukaj podobnego miejsca w swoim mieszkaniu.Co za problem .




Nic nie kapie ,ale pięknie podsycha i pachnie.

Moje  koty tu nie wejdą,a zresztą one przypraw nie lubią.

No i gotowy do zjadania:

 







Dobry jest,słowo daję.




Polecam także schab dojrzewający u Danusi 

tu klik: polędwica dojrzewająca ze schabu u Danusi

 

 

Polecam tu
 także
 filmik o tym jak pan 
"Gotuj to sam"


świetnie przygotował podobny schab .Zobacz ten filmik  koniecznie.

 Ja też dziękuję za pokaz.

 

Można w podobny sposób jak pan Gotuj to sam

   przygotować szynkę dojrzewającą:



Brak komentarzy: