Kolejny mój krok w kierunku poszukiwania domowej wędliny.
Tu obok moje zdjęcie schabu
gotowego do jedzenia.
Jak to zrobiłam?
Kupiłam 1,30 kg schabu bez kości od znajomego sprzedawcy.
Potrzebny mi
cukier ,gruba sól -mam morską, ostra papryka mielona, grubo mielony pieprz czarny ,czosnek , dodam też suszony rozmaryn i tymianek.Można też dosypać oregano.
Dokładne ilości, nieco innych,też świetnych, przypraw ma Danusia tutaj
To wszystko zwykle jest w kuchni.
Schab oczyszczam ostrym nożem z tłuszczu , białych błon i ścięgien.
Myję go i osuszam ręcznikiem papierowym i ściereczką bawełnianą.
Na tacę czy dno naczynia żaroodpornego /pasuje mi wielkość/ nasypuję warstwę cukru i obtaczam w nim schab
Niespecjalnie grubo.Na 1kg biorę,jak Danusia, 1/3 szklanki.
Zamykam mięso pokrywką od szklanego naczynia żaroodpornego
/ a można też położyć
w misce przykrytej folią;
kiedyś włożyłam do foliowej torebki na mrożonki ,
chociaż folia jest teraz w niełasce/
i na dobę wkładam do lodówki na najzimniejsza półkę.Można też do innego chłodnego miejsca. Nawet na dwór, o ile nie ma mrozu.
Po 24 godzinach wylewam z naczynia powstały płyn , schab myję lekko i osuszam ręcznikiem papierowym i ściereczką.
Teraz na tacę nasypuję warstwę soli, by w niej obtoczyć mięso.
Znowu do szklanego naczynia lub miski okrytej folią
i na kolejne 24 godziny do lodówki.
Ta sama sztuczka znowu po raz kolejny - wylewanie płynu, mycie i osuszanie tym razem z soli.
Teraz mieszam na tacy przyprawy razem ze zgniecionym czosnkiem
i w nich panieruję moje mięso.
Potem już tylko, razem z przyprawami, wkładam mięso do dłuższej ,jasne że nowiutkiej , podkolanówki lub pończochy
/ świetnie robi to pan Gotuj to sam na filmie poniżej/
i wieszam w ciepłej, przewiewnej kotłowni na 5-7 dni.
Nie masz kotłowni ?
No to poszukaj podobnego miejsca w swoim mieszkaniu.Co za problem .
Nic nie kapie ,ale pięknie podsycha i pachnie.
Moje koty tu nie wejdą,a zresztą one przypraw nie lubią.
No i gotowy do zjadania:
Dobry jest,słowo daję.
Polecam także schab dojrzewający u Danusi
tu klik: polędwica dojrzewająca ze schabu u Danusi
Polecam tu
także
filmik o tym jak pan
"Gotuj to sam"
świetnie przygotował podobny schab .Zobacz ten filmik koniecznie.
Ja też dziękuję za pokaz.
Można w podobny sposób jak pan Gotuj to sam
przygotować szynkę dojrzewającą:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz