01 lutego 2018

Żołądki gęsie jako smaczny gulasz z ogóreczkiem

Przepis banalnie łatwy , potrawa smaczna .
Może być różnie podawana.




 Spagetti & gęsie żołądki? Dlaczego nie?
Posypanie startym serem też pasuje.







 Kasza lub ryż brązowy & gęsie żołądki?

 Też można.











PRZEPIS:
Kupiłam kilogram gęsich żołądków,
wypłukałam,
namoczyłam w mleku ze dwie godziny,
opłukałam w wodzie
 i pokroiłam je w poprzek
 na  grubsze paski.
 Osuszyłam lekko ręcznikiem papierowym,aby tłuszcz nie pryskał i podsmażyłam na patelni,
 krótko ,na małej ilości oleju.
Potem przełożyłam do rondla, nalałam ok. pół litra wody, a po zagotowaniu gotowałam pod przykryciem do miękkości ok 30-40 min.Po 20 minutach dodałam niedużą marchewkę pokrojoną w krążki.
Trzeba zagladać czy woda nie wyparowała i czasem zamieszać. Wywaru powinno zostać nie za dużo,tyle ile trzeba na sosik.
Na koniec dodałam łyżkę przecieru pomidorowego i sporego ogórka kiszonego
/może być i konserwowy/ pokrojonego w większą kostkę.
 Można i z łyżkę gęstej śmietany ,wymieszanej wcześniej w garnuszku z gorącym sosem spod żołądków.

No i czas na przyprawy - sól,pieprz i co tam kto lubi.

💁        😋               😍

A można  gęsie żołądki ,zwane pipkami 
i tak przygotować:   https://www.ofeminin.pl/kuchnia/przepisy/gesie-pipki-czyli-przepis-na-zoladki-z-programu-magdy-gessler/sdsfqec

 

Znalazłam też w sieci przepis na gulasz z żołądków indyka  tu adres

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz