Może być różnie podawana.
Spagetti & gęsie żołądki? Dlaczego nie?
Posypanie startym serem też pasuje.
Kasza lub ryż brązowy & gęsie żołądki?
Też można.
PRZEPIS:
Kupiłam kilogram gęsich żołądków,
wypłukałam,
namoczyłam w mleku ze dwie godziny,
opłukałam w wodzie
i pokroiłam je w poprzek
na grubsze paski.
Osuszyłam lekko ręcznikiem papierowym,aby tłuszcz nie pryskał i podsmażyłam na patelni,
krótko ,na małej ilości oleju.
Potem przełożyłam do rondla, nalałam ok. pół litra wody, a po zagotowaniu gotowałam pod przykryciem do miękkości ok 30-40 min.Po 20 minutach dodałam niedużą marchewkę pokrojoną w krążki.
Trzeba zagladać czy woda nie wyparowała i czasem zamieszać. Wywaru powinno zostać nie za dużo,tyle ile trzeba na sosik.
Na koniec dodałam łyżkę przecieru pomidorowego i sporego ogórka kiszonego
/może być i konserwowy/ pokrojonego w większą kostkę.
Można i z łyżkę gęstej śmietany ,wymieszanej wcześniej w garnuszku z gorącym sosem spod żołądków.
No i czas na przyprawy - sól,pieprz i co tam kto lubi.
💁 😋 😍
A można gęsie żołądki ,zwane pipkami
i tak przygotować: https://www.ofeminin.pl/kuchnia/przepisy/gesie-pipki-czyli-przepis-na-zoladki-z-programu-magdy-gessler/sdsfqec
Znalazłam też w sieci przepis na gulasz z żołądków indyka tu adres
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz