01 czerwca 2018

Podpowiedzi od seniorki elizki

Oby się tylko ta śmietana nie warzyła w zupie👹😓

ileż to razy padają takie słowa przed dodaniem śmietany..

 Znalazłam i wypróbowałam sposób 

od Kwestii Smaku 

  Dodać  zaprawioną śmietanę

 (najpierw wymieszaną z 2 łyżkami wody, potem z kilkoma łyżkami wywaru).

 Woda może być letnia a wywar od zupy gorący.Dodawałam wrząca wodę, ale przy marnych śmietanach trick się nie sprawdza.


 


 

 

 

Jeść tabletki 2 razy dziennie co 12 godzin
 😞 no jak to ma być?

Pani z apteki mi wyjaśniła bardzo prosto :
Je pani np.o 18 wieczorem to i o 6 rano,
  jeśli o 15 to wypadnie o 3 w nocy,
  o 10 to i o 22 /czyli 10 wieczorem /....i tak dalej.😀

Pół godziny w tę czy w tamtą stronę nie ma zbyt dużego znaczenia.

Kiedy osłona przy antybiotykach? 

Po każdej tabletce antybiotyku zjeść
 za dwie godziny
 1 tabletkę osłony

Na ból gardła 

Płukanie 

cytuję fragment ze strony adres   

"  .... dwie torebki ekspresowe liścia szałwii ....Wkładamy je do kubka (250 ml) zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. Szałwia potrzebuje trochę czasu ,by jej napar nabrał leczniczych właściwości.....

  Wywar z szałwii gotowy, dodajcie do niego trochę soli kuchennej (około 1/3 małej łyżeczki ) i intensywnie zamieszajcie, by sól się rozpuściła. Jeśli temperatura tego napary jest już na tyle niska, że można go używać do płukania dodajcie na koniec 2 krople olejku eterycznego z drzewa herbacianego. I oczywiście ponownie zamieszajcie!

 Po płukaniu przynajmniej 30 minut nic nie jemy, ani nie pijemy.

 Powtarzamy takie płukanie 3 razy dziennie przez 2 dni i zapominamy o bólu gardła.

**********************
Przeliczniki wagowe mam tu  przeliczniki wagowe



Mrożenie  farszu , pierogów  wg pani Magdy skutecznie.tv

adres pomysłodawczyni  https://skutecznie.tv/2014/12/szybki-farsz-grzybowy-do-uszek-pierogow-pasztecikow/



Jeśli szykujecie farsz, pierogi czy uszka  z myślą o Wigilii, to można  zrobić wcześniej i:
– zamrozić sam farsz, a potem tylko rozmrozić i faszerować uszka/pierogi/paszteciki, po czym gotować/piec na bieżąco tj. przed podaniem;
– lub od razu zrobić ciasto, nafaszerować uszka/pierogi/paszteciki, po czym upiec/ugotować i zaraz po ostygnięciu zamrozić;
– lub zamrozić surowe i piec/gotować po rozmrożeniu.
Jak mrozić uszka/pierogi:
Układam pierożki zachowując odstępy na wyłożony kuchennym ręcznikiem płaskim talerzu lub blasze lub innej płaskiej powierzchni i wstawiam do zamrażarki. Gdy się zamrożą, przekładam do woreczków, szczelnie zamykam i przechowuję w zamrażarce do Wigilii.

Sposób na mrożenie uszek  "  od dwóch lat zrobione pierożki, uszka gotuję w wodzie słonej z olejem, studzę, polewam olejem i zamrażam...w dzień wigilii rozmrażam i tuz przed wigilią na minutę, dwie... wrzucam do wrzącej wody....taka procedura mi się lepiej sprawdza, pierożki są całe...powodzenia" /od koleżanki Malwiny z klubu Senior Cafe/

************************************

Wykorzystaj cytryny  


Usuwają plamy
Sok z cytryny po zmieszaniu z odrobiną soli skutecznie usunie wszelkie zabrudzenia. Możesz wypróbować tę miksturę na ubraniach, ale też w kuchni. Bardzo dobrze sprawdzi się przy czyszczeniu szklanych naczyń, na których pozostały ślady po kawie.

Odświeżają woń 

przekonasz się  wkładając przekrojoną cytrynę do lodówki. Warto jednak wykorzystać jej odświeżające działanie także w innych miejscach w domu. Jeśli umieścisz skórkę od cytryny w koszu na śmieci, zapobiegnie przykremu zapachowi.

Skóra z wyciśniętej połówki cytryny to ekstra środek do zmywarki 


  • pozbędziesz się brzydkiego zapachu ze zmywarki. Odtąd w Twojej kuchni będzie pachniało cytrusami
  • skórka z cytryny poradzi sobie również z osadem, który będzie próbował „zaatakować” sztućce i szkło
  • jak już wspomniałam to domowy, a zarazem ekologiczny sposób na czyszczenie, który jest w 100% bezpieczny dla naszego zdrowia
  • bohaterka dzisiejszego wpisu ma również właściwości antybakteryjne, dzięki czemu zarówno myte akcesoria, jak i samo urządzenie, będzie dobrze zdezynfekowane
  •  
  • https://pysznosci.pl/skorka-z-cytryny-w-zmywarce/ 

Brak komentarzy: